Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Technica, nautica & militaria » Arkiver fram till 2010-april-9 » Kolsyrepistol » Arkivera tills 2009-januari-28  

Författare Meddelande
Frågvis
Skickat måndag den 26 januari 2009 - 23.42:   

Hej igen MZ! Förr hade kolsyrepistoler en "vingskruv" under kolven som man skruvade hål i kolsyrepatronen med. Den "vingskruven" finns inte på de flesta nyare modeller, t.ex. de två ryska anicspistolerna som vi har diskuterat och som jag är lite intresserad av. Vet du vad de har för konstruktion för att aptera och "få hål" på kolsyrepatronen?
MZ
Skickat tisdag den 27 januari 2009 - 12.57:   

Vingskruven finns kvar på vissa modeller. På anicsen finns en lucka med en slags hävarm inbyggd. Denna ger tillräcklig med kraft för att punktera toppen på kolsyrepatronen när luckan stängs.

Om du vill köpa en anics, så är "a3000 lb" rolig. Den har en förängd pipa vilket ger en ovanligt hög utgångshastighet för co2 pistoler.

http://anics.com/en/products/?Id=161

Betänk att anics magasin är ganska pilliga att ladda. Man måste ha ett speciellt verktyg. Verktyget justerar man sen för att diabolen skall hamna lagom djupt i magasinhylsan. När man byter diaboltyp måste verktyget justeras igen.


Ett co2-gevär kanske kan vara ett alternativ.
http://www.garderoben.se/produkt.php?id=753
Ungefär halva priset om du skickar efter det från tyskland.
Frågvis
Skickat tisdag den 27 januari 2009 - 13.43:   

MZ, hur bär du dig åt för att vaska fram så många bra länkar till olika hemsidor? Kolsyregevär blir nog inte aktuellt eftersom min dotter inte är särskilt intresserad av att skjuta med gevär. Jag tycker att anics pistolerna ser väldigt välgjorda ut, emellertid är det lite oroväckande att det är krångligt att ladda med diaboler. Kan fel djup resultera i "eldavbrott"? Är det enklare att ladda med rundkulor? Vet du om det är svårt med reservdelar, t.ex. extramagasin om man köper från Hobbex? Jag tycker att Berettakopian ser nättare ut än Black Bird, eller är det bara en synvilla? Jag är ute efter en så smidig och liten pistol som möjligt. Min dotter tror nämligen att alla luftpistoler är lika klumpiga som min Excellent mod. 1950. Hemsidan till anics var guld värd för mig och jag tackar och bugar.
MZ
Skickat tisdag den 27 januari 2009 - 14.52:   

http://www.muzzle.de/N6/CO2/Beretta_A-9000S__ANICS_/muzzle_ber_a9000s_manual03.JPG

http://www.muzzle.de/N6/CO2/Beretta_A-9000S__ANICS_/muzzle_ber_a9000s_manual02.JPG

Här är ett par bilder som visar laddningen och luckan till co2 patronen.

Det är viktigt att diabolen trycks ner lagom långt i magasinhylsan annars kan inte hylsorna röra sig.
Eftersom man inre kommer åt med fingrarna att göra detta använder man verktyget.
http://www.muzzle.de/N2/CO2/Anics_SKIF_A_3000/muzzle_anics_mag_werkz.JPG
Frågvis
Skickat onsdag den 28 januari 2009 - 19.33:   

MZ min läromästare, jag råkade hamna på en hemsida till ett företag som heter Cabom som bl.a. säljer kolsyrepistoler. De har en modell som heter Umarex Walther PPK/S Svart för 1299:- fraktfritt. Den var väldigt liten, bara 155mm lång och väger 565 gram. Tyvärr skjuter den bara stålrundkulor BBS 4.42 med 15-skottsmagasin. Men den var tillverkad helt i metall med "blow-back funktion". Vad är det?? Den verkar ha "vingskruv" för att punktera patronen. Är det bra eller dåligt tycker du? Har du provat på denna eller har du några värdefulla uppgifter om kvalité och liknande. Med tanke på pistolens litenhet så kanske det kunde vara en bra inkörsport för min dotter att se hur kul målskytte kan vara och kanske på sikt köpa något häftigare. Jag måste motvillgt erkänna att anics läckra Beretta-kopia har fått mig att känna ett "ha-begär", men möjligen är den lite klumpig med sin längd på hela 196mm. Fast är Waltherkopian bara skräp så är det ju inget att ödsla pengar på men det kanske du kan reda ut. Jag skäms nästan för att be dig, men du har inga läckra länkar även på Waltherpistolen?
MZ
Skickat onsdag den 28 januari 2009 - 20.33:   

PPK än en söt liten sak. Det speciella med den är att den faktiskt är halvautomatisk. Vid varje skott åker manteln tillbaka och spänner upp mekanismen. Detta gör att precisionen inte är den bästa och att ugångshastigeten är ganska låg. Men jag har svårt att tänka mig en roligare ölburksdödare. Dessutom kan den relativt lätt byggas om så den skjuter helautomatisk eld. Men det kanske inte är aktuellt i ditt fall.
Den finns med kromad eller blånerad mantel. Priset skiljer lite pga det.

Den är inte tillverkad i tyskland som de andra umarexpistolerna utan i japan. Det har även funnits en enklare variant från samma fabrik som såldes av crosman.

Jag skulle själv kunna tänka mig att köpa en pga rolighetsfaktorn.

Umarex har även en annan halvautomatisk modell an walther cp99 compact. Dessutom finns en halvautomatisk modell av desert eagle som laddas med diaboler. Men den är stooor.

Angående hållbarhet och reservdelstillgång så är det nog lika illa på alla luftpistoler i den här prisklassen. Det blir ganska dyrt om man vill ha en kolsyrepistol av riktigt bra kvalité.

Om jag skulle köpa en luftpistol skulle jag handla av en firma som specialiserar sig på luftvapen. Jag har ingen erfarenhet av just cabom. Men jag har dåliga erfarenhet av små företag som bara finns på nätet.
www.luftvapen.se och www.progunner.se är två ställen jag rekomenderar. Det är specialister på luftvapen och vet va de säljer. Bra om pistolen krånglar. Båda har ppk i sortimentet.

Om du köper en sån till dottern. Köp ett par skyddsglasögon också. Och tvinga henne under hot att alltid använda dem när hon skjuter. Stålkulor studsar så in i hellike om man träffar nått hårt.

En skruv för att punktera kolsyrepatronen är ju ett enkelt och bra system. Anledningen att det inte är så vanligt är nog mest utseendemässig.

http://www.muzzle.de/N6/CO2/Walther_PPK_S/walther_ppk_s.html
http://www.co2airguns.net/collection/Walther%20PPK/index.htm
http://se.youtube.com/watch?v=XWuqpvLb5To
http://se.youtube.com/watch?v=34EIpwe9gCk
Frågvis
Skickat onsdag den 28 januari 2009 - 22.35:   

MZ, min vän, tack ska du ha för alla uppgifter och länkar. Jag tror faktiskt att det lutar åt att jag köper en PPK. Skyddsglasögon blir det också, rikoschetter är inte att leka med. Vid ett tillfälle när vi övade med min BSA Magnum 5,5mm så kom kulan visslande tillbaka och slog in i min bil som jag stod och lutade mig emot. Bättre det än i ett öga! Det finns också en firma som heter Vildmarkcity som jag har handlat av tidigare som också har den här modellen, faktiskt 100:- billigare än Cabom men då tillkommer frakt och porto så det jämnar nog ut sig. Dom är väldigt kunniga och trevliga att prata med och har även reservdelar till det mesta, t.ex. nya magasin till ditt Haenelgevär om du inte lyckas få tag på ett begagnat till vettigare pris. Ett nytt kostar nämligen 260:-! Om du går in på deras hemsida för luftvapen så har dom ett Nostalgiskt Galleri med läckra bilder på gamla luftvapen bl.a. ett Haenel 33 Jr och en Geco från 30-talet. Precis ett sådant har jag och det fungerar med en häpnadsväckande kraft och precision. Det köpte jag för några år sedan och det har blivit lite av en favorit. Det enda tråkiga med att "komma till skott" och äntligen köpa en pistol är att våra små pratstunder i det här forumet kanske upphör, men vi kanske kan återkomma och diskutera fenomenet luftvapen vidare. Det har varit mycket trevligt och lärorikt att prata med dig. Tack så länge, för en givande kontakt.
MZ
Skickat onsdag den 28 januari 2009 - 23.15:   

Lycka till med köpet.

Jag hittade just den här varianten av ppk. Tyvärr tror jag inte att den importerat sill sverige. Eller dek kanske är tur. :)
http://www.pyramydair.com/images/zoomed/PPKSpink_2252218_zm1.jpg


Vildmarkscity känner jag till. Jag kollade på bilden på gecon. Ser knepig ut. Men det fanns ganska många luftgevär på den tiden utan förstock av trä.

Jag har fått tag på haenlmagasin. Jag beställde 2 nya magasin från tyskland. Det blev betydligt billigare än att köpa i sverige. Men jag har inte fått hem dem än. Dessutom får inte min lokala vapenaffär hem kulor till haenel på ett par veckor. Så jag får vänta lite på provskjutningen.


Dessutom råkade jag köpa ett gammalt mars 100. Den har jag heller inte fått än. Jag har köpt den via telefon utan att se den, eller bilder på den. Så det är extra spännande att vänta på det paketet. Jag har redan en mars 115 så det blir trevlig med lite sällskap till den.
http://i64.photobucket.com/albums/h175/arilar/IMG_3669.jpg
http://i64.photobucket.com/albums/h175/arilar/IMG_3670.jpg


Mars 115 användes inom försvarsmakten som övningsvapen för ungdomar.
Jag har haft kontakt med en mycket seriös tysk samlade av denna typ av luftvapen. Han forskar lite om dessa bössor. Han (och jag) är mycket intresserade av all tänkbar information om detta. Så om någon vet något om marsbössornas användning i sverige. Militärt och civilt. Så får ni gärna berätta det ni vet för mig. På forumet eller via mail.