Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Technica, nautica & militaria » Arkiver fram till 2010-april-9 » Gamla radioapparater » Arkivera tills 2009-februari-03  

Författare Meddelande
.
Skickat söndag den 1 februari 2009 - 20.12:   

Bild
s
Skickat söndag den 1 februari 2009 - 20.21:   

Det är ju såklart en annons som jag är intresserad av men med alla dessa kopior som florerar så undrar man lite.
soda
Skickat söndag den 1 februari 2009 - 21.50:   

Vaaaa?

Inte ens i Kina kan man rimligen göra en kopia av radion ovan till en kostnad som understiger vad man kan vänta sig att få för den.

Det måste finnas otroligt många prylar som är enklare och mer ekonomiskt lukrativa att förfalska än gamla radioapparater.

Snygg centrum golvapparat annars. Tror det är samma eller ungefär samma modell som jag har.
Johan van der Levin
Skickat söndag den 1 februari 2009 - 23.21:   

Tycker mig känna igen denna radio från min egen sida?

http://www.johansoldradios.se/radios/tube-radios/centrum-dw-4

Kan i alla fall intyga att det inte rör sig om någon kopia...
Storhandlaren
Skickat måndag den 2 februari 2009 - 18.29:   

Här får ni ett ytterligare praktexemplar till era samlingar
http://www.tradera.com/Philips-930A-Sockertoppsradio-Reservdelar-Renov-objekt--auktion_83718203

för vem till annars om inte radiosamlarna förstås.
Art-decoradion
Skickat tisdag den 3 februari 2009 - 0.06:   

Har en gammal Philips (Tror jag det är, står i mitt föräldrahem) från 30-talet i mahognyfaner och riktigt fin artdecostil. Ca 60x35x35 på ett ungefär. Den fungerar dock inte. Förmodar att det är de omtalade "Rören" som behöver bytas. Vad får man räkna med att lägga ut, om man skall renovera en gammal radio till fungerande skick?
Radioreperatören
Skickat tisdag den 3 februari 2009 - 9.34:   

C:a Kr.795:-
soda
Skickat tisdag den 3 februari 2009 - 13.35:   

Visst är det ju din Centrum-radio, Johan. Det verkar nog mest som AP-trollen varit framme med trams bara.

Storhandlaren: Kanske ett helt högtalaremblem, utan avbrutna stjärnuddar - svårt att se säkert på bilden - och utbytesrattar för den som saknar. Högtalare och annat innanmäte kan ju också vara till nytta. Att reparera den är nog nästan uteslutet.

Art-decoradion: Inlägget 09:34 är förstås trams från AP-troll. Det finns ingen möjlighet att säga särskilt mycket om pris utan att närmare ha undersökt radion.

Först ska väl också sägas att begreppet "artdecostil" nog ska användas med stor försiktighet vad gäller radioapparater och om andra saker också. Frågan är om inte det är mer på modet nu än det var när det begav sig.

Vad gäller reparation av gamla radio, så kan det förstås vara rörfel, men att bara byta rör brukar nästan aldrig få igång radion. I själva verket är det mycket oftare andra komponenter, främst kondensatorer, men även ibland motstånd, som av åldersförändringar tappat sina ursprungliga värden och måste bytas mot nya.

Dessutom måste man räkna med oxidbildning i omkopplare, rörhållare och liknande kontaktytor. I synnerhet om radion förvarats i ouppvärmd och/eller fuktig lokal en längre tid.

Ska du lämna bort jobbet till någon så kan det bli väldigt mycket dyrare än vad radion är värd. Jobbet är i regel så tidskrävande att det inte går att göra yrkesmässigt, utan det bygger oftast på ren hobbyverksamhet. Är du däremot redo att göra det själv så är det ju bara en fråga om kostnaden för reservdelarna. Rör kan vara svåra att få tag i och kosta en slant, medan övriga komponenter bör gå att hitta hos t.ex. ELFA för överkomliga pengar.

Storleken du anger på radion, liksom att den ska vara mahognyfanerad gör att jag tvekar inför om det verkligen rör sig om en 30-talsradio. Sent 30-tal möjligen, men annars likaväl sent 50-tal med de proportionerna och mahognyfaner. (Givet att den är 60cm bred alltså och inte 60cm hög - för då kunde det gott vara en 30-talare).

Gärna en bild.