Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Technica, nautica & militaria » Arkiver fram till 2010-april-9 » Vem har en OLYMPUS C-1 1.3 Pix utan Zoom liggande?  

Författare Meddelande
Sökande
Skickat torsdag den 5 februari 2009 - 9.16:   

Är intresserad så hör gärna av er.
Nyfiken
Skickat torsdag den 5 februari 2009 - 12.06:   

Sett att du jagat länge efter den kameran. Vad är det som gör den så speciell?
Mkt nyfiken
Sökande
Skickat torsdag den 5 februari 2009 - 12.15:   

Enkel, inga inställningar bara fota, till det jag behöver den till, har en 4 pixel, bara suddigt, hur jag än gör. Att ingen har en sån här i gömmorna då?????
John E
Skickat torsdag den 5 februari 2009 - 19.02:   

Suddighet har inte med pixlarna att göra. Ju ljusstarkare optik och större bländare (lägre F-värde) desto kortare slutartid kan du ha för samma ljusmängd. Ju kortare slutartid desto mindre rörelseoskärpa. Bättre kameror har bildstabilisering vilket motverkar oskärpa.

Däremot får du kortare skärpedjup ju lägre F-värde. Somliga eftersträvar det, somliga inte (däribland jag). Ju fler pixlar desto mer detaljer och därmed ser du oskärpan som annars kanske bara täckts av en enda pixel i lägre upplösning. Förminskar du bilden från en högupplöst kamera till samma storlek som du får från den enklare, har du lika mycket oskärpa (om du har samma glugg och slutartid). däremot troligen mindre brus eftersom den har en större sensor / fler pixlar som du tar medelvärdet av. Jag tycker du ska satsa på något modernare. Det behöver inte bli svåranvänt för det, ställ bara in P-läge (Program) så är det bara att sikta och skjuta.

Dyrare systemkameror har bättre autofokus, det är en revolution jämfört med en enkel kompaktkamera.

Min trotjänare Olympus C-5060 WZ har just pensionerats. Köp en sån eller hellre dess efterföljare 7070. De har en vridbar display som är helt fantastisk. Nu kör jag med deras flaggskepp E3 som har samma sorts vridbara display. Man blir beroende av den...
Joey
Skickat torsdag den 5 februari 2009 - 20.41:   

Vad jag förstå, utifrån dina kriterier, så vill du ha en kamera utan zoom? Jag vet att Richo har gjort en digital kompaktkamera för några år sedan som hade fast brännvidd, men den har nog gått ur sortimentet.

Jag tror att du skulle trivas bra med de flesta nya moderna kompaktkameror (och även systemkameror för den delen). Besök närmaste elektronikaffär så hittar du säkert något lämpligt.

Pixelracet har egentligen gått på tok för långt, men jag tror nog att du har glädje av mer än 1,3 mp (mer än så har väl inte Olympus C-1?). Kan hända att du vill åt den, med dagens mått, oerhört spartanska elektroniken, och i så fall är det nog bara till att leta vidare, på exempelvis Tradera.

Vad det gäller de suddiga bilderna på din andra kamera beror det knappast på antalet pixlar. Troligare är det därimot med smuts på linsen (låter kanske som ett simpelt fel, men vanligt förekommande, speciellt när man ofta har kameran med). Som tidigare person skrev kan det beror på att slutartiderna är för långa, med rörelseoskärpa som följd. En fyramegapixel-kameror torde ha åtskilliga år på nacken, så det kan även hända att den "har gjort sitt".
Sökande
Skickat fredag den 6 februari 2009 - 11.38:   

Ni bara krånglar till det.
Jag är ute efter just en sån kamera, och den stora frågan är om ngn har en sån i gömmorna, då skulle jag bli glad om jag
fick köpa den. Bryr mig inte om andra tekniska
hjälpare, JAG ÄR UTE EFTER JUST DEN KAMERAN, DEN PASSAR MIG BRA. Så snälla om ngn har en att sälja
så hör av er.
jag
Skickat fredag den 27 februari 2009 - 21.38:   

Kul att du inte lagt in epostadressen för eventuella svar.
Sökande
Skickat onsdag den 4 mars 2009 - 16.19:   

Det hade gåttt att svara här, men jag har fått tag i en, så slutet gott allting gott.