Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Technica, nautica & militaria » Arkiver fram till 2010-april-9 » Kvalitét på kikare  

Författare Meddelande
AK
Skickat torsdag den 12 februari 2009 - 21.27:   

Frågor om kikare dyker ständigt upp här. Jag har en fråga som någon kanske kan besvara?
En gång läste jag i en tidning hur man kunde se om det var bra kvalitét på en kikare (binokulär). Man skulle lägga kikaren på ett bord eller annat lämpligt, och rikta den mot ett fönster så att dagsljus kommer in i den. Sedan skulle man gå någon meter eller två, bakåt och titta in i kikaren. Om man då såg fyrkantiga maskeringar i kikaren, var det en lägre kvalitét. Om det däremot var helt runt i linserna, dvs. det infallande dagsljuset, var det god kvalitét på kikaren.
Men jag minns inte i vilken sida man skulle titta? Framifrån eller bakifrån?
Vet någon annan?
Roland O
Skickat torsdag den 12 februari 2009 - 22.03:   

En bra kikare ska ha en utgångspupill på c:a 6-7 mm. Kanske ännu mer. Oavsett styrka.
Håll kikaren framför Dig med raka armar och titta i okularet (där Du ska ha ögonen vid normal användning), den ska vara som bäst så stor som möjligt.
Att Du ser prismornas kanter gör inget. Ljusöppningen kan vara kantad med linjer som anger prismornas begränsningar, men har ingen praktisk betydelse.
Jämför gärna kikare i butiken mot dagsljuset.
Där kan Du se kvalitén och välja den bästa.
Ju större okularjlusöppning, ju dyrare och bättre är kikaren.
binoswede
Skickat torsdag den 12 februari 2009 - 23.18:   

Egentligen är utträdespupillen bestämd av objektivets diameter dividerad med förstoringen ex: i en 7x50 kikare 50 mm : 7 = 7,1 mm. Detta kan tillverkaren inte göra mycket at. Däremot är en stor utträdespupill naturligtvis nagot att eftersträva för att kikare är lättare och angenämare att använda.
Nej, det viktigaste är nog kvaliteten pa glas, antireflexbehandling och naturligtvis exaktheten i tillverkningen. Den typen av test du nämner är det nog bara usla kikare som inte klarar. Det kan ocksa bli missvisande t.ex. lär man i Zeiss 7x42 BGAT kunna se 2 extra utträdespupiller. Jag har inte provat, men kikaren anses som en av de bästa som Zeiss har gjort och är eftersökt eftersom den inte längre tillverkas.
Mitt tipps: Försök att fa testa kikare gjorda av de 3 bästa; Leitz, Swarovski, Zeiss (OBS endast bokstavsordning ingen ranking!). Helst under ett par dagar under olika ljusförhallanden. Du lär dig hur bilden i en bra kikare ser ut och kan nog känna igen den om du skall testa en kikare vars kvalitet du inte känner.
Britta
Skickat torsdag den 12 februari 2009 - 23.26:   

Och vet att dessa kvalitétskikare har lång garantitid - 30 år och ända till livstid har förekommit.
JRE
Skickat fredag den 13 februari 2009 - 14.20:   

Swarovski är nog nr. 1 när det gäller ljusstyrka och teckning vid kanterna.
Dessutom 8 ggr förstoring är max för en handhållen kiare på land större förstoring kräver stativ. På sjön är 7 ggr max då båten rör sig.