Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Technica, nautica & militaria » Arkiver fram till 2010-april-9 » Brus i högtalare  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2009-mars-15Det susar i...15-3-09  3:27 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Britta
Skickat söndag den 15 mars 2009 - 8.21:   

AK: Berätta lite mer om PC-datorernas musfunktioner på 80-talet. Jag har så dåligt minne.
AK
Skickat söndag den 15 mars 2009 - 9.43:   

Jo då, Britta, men först några ord om Lucille Ball, om någon råkar vara ovetande om hennes existens: http://sv.wikipedia.org/wiki/Lucille_Ball
Hon var alltså en pionjär inom s.k. Sitcom i det då tämligen nya underhållningsmediet television.
Jag drar mig också till minnes det hon berättade om dom här radiosignalerna hon hörde i sina tandfyllningar. Det var alltså inte japansk rundradio, utan en japansk spionsändare som fanns i samma hus/kvarter där Lucille Ball råkade befinna sig, i Los Angeles/Hollywood, får man anta?. Hon kontaktade polis och det ledde till att spionsändaren avslöjades. Det nämns i Wikipediatexten att hon fick Frihetsmedaljen, men inte för vad. Där får vi också gissa att det var för denna "bragd"?
Nu till Brittas fråga: Datormus, eller också en rullboll, som var mer vanligt förr, kallas för grafisk inmatningsenhet i en datorhandbok från senare halvan av 80-talet, som Jet Computer har givit ut. Jag lånar texten ur boken här:

Bild

När man rör musen eller rullbollen, om man har en sådan, skickas pulser till CPU:n som läser dom som X och Y kordinater, som sedan syns på bildskärmen. Man kan läsa mer här:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Datormus
Just sådana störningar som beskrivs i tråden av Tommy K, har jag inte hört personligen. Jag fick mitt exempel berättat av en arbetskamrat. Däremot Kan jag instämma med J och berätta att jag hört en telefon med högtalare, som sände ut vad en person talade och hörde i sin mobiltelefon när han befann sig några meter ifrån telefonen med högtalaren. Det var alltså Hooked on på telefonen, men den "talade" ändå!
Det finns fler exempel på "spektakel" som mobiltelefoner har ställt till, men det tar vi en annan gång.
Britta
Skickat söndag den 15 mars 2009 - 12.03:   

Minns jag rätt så var det Mac som kom med musen. Fanns den verkligen på PC så tidigt?
AK
Skickat söndag den 15 mars 2009 - 12.40:   

IBM PC kom 1981. Medan "Datormusen uppfanns av Douglas Engelbart 1963-1964", som det står i Wikipediatexten. När PC-datorfabrikanterna började med datormöss, vet jag inte riktigt men jag har jobbat i mer än 25 år med IT och Telecom, och redan då (början på 80-talet) fanns rullbollar och datormöss.
li
Skickat söndag den 15 mars 2009 - 17.06:   

Rullboll använde jag redan 1970, dock inte i datorsammanhang, utan för att markera objekt i dåtidens mest avancerade radarsystem (phillips tillverkning).
Knoten
Skickat söndag den 15 mars 2009 - 21.28:   

http://inventors.about.com/library/weekly/aa081898.htm
Gloria46
Medlem
Användarnamn: Gloria46

Meddelande nummer: 2
Registrerat: 12-2009
Skickat tisdag den 15 december 2009 - 22.33:   

HJÄLP!
Min ipod 3G, 16 GB fått fuktskada och som alla vet ingår det inte i grantin och telefonen är värdelös om man inte vill beta nästan lika mycket den är värd för att reparera den (dvs om det går). Nu har jag sett massa annonser folk lagt ut på 3Gs, 16 eller 32 GB och det står att det är olåst men tyvärr finns inget kvitto, eller står att det är operatorbundet. Priserna varierar från 5000:- och uppåt och för 16 GB något lägre. Det är ingen som ärligt skriver vad det hela betyder. När telefonen är låst betyder att man har köpt det nästan på avbetalning och det betyder att man måste betala räkningarna för återstående betaltiden utöver van man köpter telefonen på Tradera. Det kommer att kosta skjortan eller har jag fel?
?
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 16 december 2009 - 17.12:   

Har du en ipod eller iphone? En ipod är väl ingen telefon?
John E
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 20 december 2009 - 0.08:   

AK: Att det blir störningar i olika utrustning har nog de flesta märkt, på ett oroväckande sätt. Att däremot höra vad som sägs låter otroligt men jag är inte expert på signalbehandling så ska inte uttala mig kategoriskt. Det måste i så fall ha varit en NMT-telefon (analog). GSM / UMTS (3G) är digitala och det finns ingen direkt korrelation mellan ljudets vågform och pulståget som skickas eftersom alla data är kodade, komprimerade, och paketerade och skickas i "bursts" tillsammans med diverse annan trafik. Det borde låta som brus eftersom komprimerade data har hög entropi.