Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Technica, nautica & militaria » Arkiver fram till 2010-april-9 » Ohm?  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2009-mars-17Pi17-3-09  0:12 
Arkivera tills 2009-mars-19Jonteman19-3-09  21:36 
Arkivera tills 2009-mars-29Rödvinsradikalisten®29-3-09  11:20 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Uffe
Skickat söndag den 12 april 2009 - 21.34:   

Tack, då vet jag att Cervin-Vegas talare idag på 4 Ohm inte passar till den reciver jag tänkt. C-V's talare från i fjol låg på 8 Ohm. Detta gör att mitt project att köpa ny stereo blev mycket dyrare. Pga att ända recivern som matchade var en Nad och det vill jag inte ha något med att göra.

Tack för all hjälp. Uffe
li
Skickat måndag den 13 april 2009 - 17.53:   

En fyraohmshögtalare kunde seriekopplas med ett motstånd på fyra ohm. Halva effekten (3 dB) går förlorad. Ganska försumbart, anser jag.
soda
Skickat måndag den 13 april 2009 - 18.04:   

Låter ju bra, li, men det finns svagheter i resonemanget:

Resistans i växelströmskrets med varierande frekvens är, som tidigare påpekats här inte konstant utan ett genomsnittligt värde. (Eller bara ett mätvärde vid en given frekvens och uteffekt.)

Det stora problemet är väl dock att motståndet ska tåla effekten ifråga. Mycket värme att kyla bort i onödan...
li
Skickat måndag den 13 april 2009 - 18.52:   

Tvärtom det finns styrka i resonemanget!

Impedansen varierar i högtalaren, men inte i motståndet, därmed minskar risken att skada förstärkaren/högtalaren!

Motståndet måste tåla halva medeleffekten. Själv använder jag ett seriemotstånd på endast 1 watt och det har hållt över 20 år. Ett kraftigare motstånd är inte dyrt.
soda
Skickat måndag den 13 april 2009 - 21.09:   

Tja, jag har ju inte testat någon sån här krets i verkligheten, men om man teoretiserar lite kring det med vanlig ellära så låter ju ditt resonemang lite tokigt tycker jag.

Att samma ström som går genom högtalaren också går genom motståndet, borde vi väl till att börja med kunna enas om, eftersom det rör sig om en seriekoppling. Att sedan motståndet och högtalarens impedans verkar som spänningsdelare gentemot varandra måste väl också vara rimligt.

Som du själv säger: Impedansen varierar i högtalaren, men inte i motståndet. Det betyder att "resistansen" i högtalaren kan vara både väsentligt högre och lägre än 4 Ohm, medan den är konstant 4 Ohm i motståndet.

Det betyder i sin tur att totalspänningen i kretsen delas lika mellan högtalaren och motståndet i idealfallet då båda har samma "resistans", men att stora förskjutningar sker då högtalarens "resistans" avviker. Impedansen i kretsen kan dock aldrig bli lägre än de 4 Ohm som motståndet är och därmed begränsas ju mycket riktigt risken för att en för stor ström bränner sönder talspolen eller ger lavineffekt i sluttrissorna.

Nu är det ju bara det att en 8 Ohms högtalare säkert vid vissa frekvenser ska ha en "resistans" som understiger även 4 Ohm (Rätta mig om jag har fel, men allt annat förefaller orimligt) och då begränsas effekten för signalen över eller under vissa frekvenser - vilket det nu blir - men instinktivt tror jag det är basåtergivningen som borde bli lidande.

Strömbegränsningen är kanske välgörande för det arma motståndet - som jag personligen skulle ha valt en effekttålighet av högtalarens märkeffekt på - även om det praktiskt sett säkert går med mindre, men jag skulle inte ha gjort kopplingen överhuvudtaget eftersom den också medverkar till en frekvensskärning och en effektminskning som nog är mycket större än du tror.

Har du haft anläggningen i 20 år så har du väl vant dig - alla blir saliga på sitt vis - men nog tror jag grejorna skulle leva upp en del av att användas ihop med rätt respektive utrustning impedansmässigt sett.
li
Skickat tisdag den 14 april 2009 - 15.50:   

Du har antaglingen en poäng när det gäller frekvensgången. Utimpedansen hos förstärkaren är ju nära noll ohm. Och till detta är högtalare, dämpning och eventuella filter anpassade. Mina öron tycker dock att det låter bra med seriemotståndet.
När jag vrider på hög volym så blir motståndet inte ens hett. Förstärkaren kan leverera 2*130 watt RMS, men i praktiken blir det aldrig mer än 2*1 watt.
T Kanon
Skickat tisdag den 14 april 2009 - 20.37:   

Jag har nu tillgång till 235w till mina hörlurar, då är det väl ingen risk att förstärkaren klipper än om det skulle komme en krävande ton.
Klippande förstärkare är det värsta jag vet.
Li du verkar spela mesigt med tanke på bara en watt?
Får tillägga att jag kör lurarna på högtalaruttaget så det inte blir något missförstånd och att lurarna är 8 ohm.
Det enda som jag märkt blivit varmt var ett delningfilter som luktade bränt vid tvärflöjtsmusik, då var det högtalare inomhus och överröstning av gräsklippermotor som gällde då jag klippte gräs. Då var det malle i spelverket.