Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Technica, nautica & militaria » Arkiver fram till 2010-april-9 » Smutsproblem  

Författare Meddelande
Bengt
Skickat onsdag den 1 april 2009 - 16.49:   

Hej!
Jag har en mängder med gamla förgasare och motordelar liggandes, mestadels till tvåtaktare, mopeder och motorsågar, och de måste rengöras och gås igenom nu när jag blivit pensionär. Jag har tidigare brukat lägga dylika tingestar i bensin för att få bort den värsta smutsen och sen använt tandborste och diskmedel. Detta förfaringssätt har varit ganska tidsödande dessvärre. Jag provade diskmaskinen också men det funkade inte alls som jag tänkt mig, materialet blev alldeles konstigt och de (få) järndetaljer som satt på blev helt rostiga. En fd kollega på mitt gamla jobb tipsade om att man kan göra rent såna saker med en ultratvätt men han visste inte så mycket hur det funkar, så är det någon som vet vad det är för nåt? Vad kostar en sån, funkar det? Jag har tittat på Clas Ohlson och Jula och Biltema men hittar inte något. Det låter intressant om det finns . Någon som vet?
Med Vänliga Hälsningar
Bengt
AK
Skickat onsdag den 1 april 2009 - 17.03:   

Menar han möjligen en ultraljudstvätt? Det är i så fall en rätt så komplicerad anläggning, som varken finns på Biltema, Clas Ohlson eller Jula.
Du behöver ju inte starkare medel än nödvändigt, Bensin är dyrt och "hälften" dunstar bort (och in i hjärnan). Det finns enklare avfettningsmedel på plastflaska, vanligtvis någon blandning med sprit och lite annat. Det brukar heta Kallavfettning, eller liknande. För hälsans skull, skall du också välja Lågaromatisk om det alternativet finns. Använd diskhandskar om du har känslig hud.
I diskmaskiner använder man kaustiksoda som aktivt tvättmedel. Det är inte så lämpligt på lättmetaller ihop med stål- och mässingskruvar. Det blir galvanisk korrosion, som du själv konstaterade.
cleaner
Skickat onsdag den 1 april 2009 - 17.06:   

På www.kjell.com finns ultraljudstvättar som inte kostar så mycket! Fast hur de funkar vet jag inte.
Flåklypa
Skickat onsdag den 1 april 2009 - 17.29:   

Ultraljudstvätt är ingen "komplicerad" anläggning. Det är en tank där man lägger ner föremålet i en korg. I tanken finns en uppvärmd rengöringsvätska. Ultraljudet slår bort smutsen enkelt uttryckt. Det bildas små bubblor som "spränger" bort all lös smuts som sitter på föremålet.

Annars brukar man väl också glasblästra förgasare och motordelar.
Jansson
Skickat onsdag den 1 april 2009 - 18.11:   

Jag köpte en rätt seriös ultraljudstvätt på Tradera för ett tag sen, gav typ 1300, använder den till att tvätta rent tomhylsorna innan jag laddar egen ammunition. Funkar kanon!
AK
Skickat onsdag den 1 april 2009 - 18.12:   

Komplicerad beror ju på hur man ser det. En tank är inte så komplicerad, men man skall framställa ultraljudet också och tanken skall vara avpassad i storlek till det den är avsedd för. Och om det är en stor tank, 10 - 20 liter tvättvätska kostar pengar. Ultraljudet framställs på elektronisk väg. Nätspänning erfordras.
Och så till slut, vem har en ultraljudstvätt stående till övers, i källaren?
Eftersom det närmast är fråga om ett engångsjobb i Bengts fall, så tror jag han kommer lika långt med en flaska kallavfettning och en pensel.
Bengt
Skickat onsdag den 1 april 2009 - 18.45:   

Hej igen!
Tack för informativa svar! Tack vare er vet jag nu att det finns en sådan här mackapär och att den heter ultraljudstvätt! Jag hade ingen aning om att det är ljud som gör rent. Till AK vill jag att säga att jag har tröttnat på att slabba med vätskor och penslar, känns som att jag hållt på med det alldeles för mycket. Det är inte heller bara ett engångsjobb, jag har många projekt på gång och ofta är det smutsiga saker som förhoppningsvis skall bli rengjorda. Så det är ju fantastiskt att det finns en maskin som kan göra jobbet åt mig medan jag gör roligare saker som att faktiskt KÖRA mina renoverade mopeder tex. Nu är det lättare att söka på tex Google när jag vet vad det är jag söker! En dum fråga förresten, låter tvätten nåt eller är den tyst? ultraljud hörs väl inte men den kanske bullrar ändå? jag är inte så pigg på oljud ( om det inte är 2-taktsknatter förstås!) Ska se vad jag hittar, brukar de finnas i några affärer som tex bygghandlar? Eller måste man köpa på internet? jag är lite försiktig till sånt, man vill ju inte bli blåst.
Med Vänliga Hälsningar
Bengt
MZ
Skickat onsdag den 1 april 2009 - 19.23:   

Jag har en ganska stor ultjaljudstvätt (10L 300w). Den funkar mycket bra att rengöra tex förgasare med. Jag testade nyligen att göra rent en mycket mycket skitig bilföragasare i den. Då använde jag vatten och vanligt hand-diskmedel. Det tog ca en timma innan den var helt ren. Normalt brukar det bli rent på 10min eller så. Så det är inte säkert att det är snabbare än att tvätta för hand. Men man slipper ju göra jobbet själv. Dessutom tvättar den rent i alla skrymslen som man inte kommer åt annars. Urmakare brukar använda ultraljudstvättar av denna anledning.
Tvätten jag har väsnas ganska mycket. Ett jobbigt högfrekvent ljud.
En bonuseffekt är att saker som geggat ihop och fastnat brukar lossna efter en stund i tvätten.

Här är två exempel på ultraljudstvättar. En stor och en liten.

http://www.youtube.com/watch?v=EhMKFhbyQZ8

http://www.youtube.com/watch?v=wOlcxZrdCTQ
Jansson
Skickat onsdag den 1 april 2009 - 19.30:   

Här hittades jag två på tradera, samma snubbe jag köpte min av!

http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?aid=88378993
http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?aid=87717187