Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Technica, nautica & militaria » Arkiver fram till 2010-april-9 » Binoswedes bok om kikare  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2009-april-12binoswede12-4-09  12:50 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
JiLu
Skickat söndag den 12 april 2009 - 13.42:   

Grattis. Vad roligt!!
Foureyes
Skickat söndag den 12 april 2009 - 20.18:   

Jag ser verkligen fram mot att läsa din bok, Binoswede! Jag har några marinkikare som skall bli spännande att spåra till var dom använts. Du måste ha gjort ett gigantarbete för att kunna koppla en viss kikare till ett visst fartyg!! Det jag vet om mina marinkikare är vad förre innehavaren berättat och i många fall har de vandrat mellan flottan, vidare upp på land till kustartilleriet för att sedemera hamnat på något skjutfält för målobservation.

Boken bara en månad bort, tiden går fort. Lova att berätta så snart trycksvärtan torkat!
binoswede
Skickat söndag den 12 april 2009 - 23.18:   

Tack för dina vänliga ord. Jag vill dock dämpa dina förväntningar lite, för att du inte skall bli besviken. Listan jag kommer att visa är en sammanställning av prismakikare som användes av Nautiska avdelningen i Karlskrona under tiden 1915-1944. Det var mycket arbete att sammanställa den eftersom det rör sig om 3 böcker och totalt c:a 1000 kikare.
Dessa kikare användes för navigering och spaning och har ingen streckskala. De som har streckskala förs under artilleriavdelningen och där har jag ännu inte hittat nagot arkiv.
Dessutom verkar det ha funnits ett separat register för Stockholm och eventuellt även för Göteborg. Jag har dock hittat manga av mina kikare i den lista jag har sammanställt, sa det finns hopp.
Jag tror dock att du kommer att hitta mycket annat läsvärt i boken.
ll
Skickat måndag den 13 april 2009 - 9.09:   

Jag misstänkte ju att det skulle stå lite mer info i texten på baksidan. Det var bara mest en liten undran när jag såg titeln eftersom jag själv inte alls är insatt i ämnet.

Lycka till med försäljningen! Hoppas den säljer bra.
binoswede
Skickat lördag den 2 maj 2009 - 10.30:   

Jag ber att få anmäla att boken är färdig. Trycket blev bra, innehållet får jag överlåta till läsarnas bedömning...
Priset är som sagt 250 kr + emballage och porto.
Jag kommer till Sverige om 2 veckor och kan posta boken där, till dem som har beställt den.
Det kostar med postens färdigfrankerade och vadderade kuvert 44 kr, om jag har förstått det rätt.
Om jag skall posta härifrån Tyskland kostar porto 6 Euro och emballaget 1 Euro. Jag måste beställa emballage först, så jag tror inte det går mycket snabbare.
Beställning sker över min email som du hittar om du klickar på signaturen.
Mvh
Robert Forslund

Bild

Bild

Bild

Bild
binoswede
Skickat söndag den 10 maj 2009 - 20.26:   

Jag åker till Sverige nästa lördag (16/5). Om någon mer önskar beställa till billigt svenskt porto, 44 kronor, så passa på nu.
Mikedenmark
Skickat lördag den 23 maj 2009 - 22.29:   

Jeg kan bara rekommendera Binoswedes bok.
och tackar for snabb främsändande. :-)
Foureyes
Skickat lördag den 23 maj 2009 - 23.13:   

Jag fick Binoswedes bok om kikare i födelsedagspresent häromsistens och är mycket imponerad av allt arbete och kunskap BS har lagt ner och förevisat i sin bok. Jag kan bara rekommendera den till alla som är det minsta intresserad av den optiska materiel som svenska försvaret använt under det förra och nuvarade seklet. Säskilt roligt var den tabell i slutet av boken där man kan härleda serienummer till ett visst fartyg.

Jag hittade t.ex att en CZJ Binoctar 7x50som jag har varit knuten till ubåten Sjöborren (1941-1959).


1,Bild


Däremot hittade jag inget om min DF7x50 (m/41) som också är märkt med KF (Kungliga Flottan). Jag vet en del om historien bakom, men inte allt. Men, man kan ju inte få allt till skänks...
Boken är mycket snyggt utformad, inbunden och tryckt på tjockt glansigt papper. Det är bra med bilder och förklarande texter. Efter att ha läst igenom boken börjar man från början igen, kanske man har missat något…

Det jag kanske saknade var en genomgång av de olika streckplattor som använts genom åren, samt en analys om varför de skiljer sig åt med avseende på användningsområde. Själv har jag räknat in 20st olika typer mellan 1915 och 1990.

2,Bild

Ett annat område som fortfarandeär oklart är de märkningar (gult/orange/rött/blått) som förekommer på övre kikarbommen eller på sida av monokularerna. Jag vet att många anser att det betecknar streckplattans modell, men jag har själv olika kikare med olika färgbeteckning som har den gemensamma streckplattan A (se bild).

Jag undrar nu om det kan ha något att göra med det fett som använts (jfr. den tyska standarden för tiden).

Avslutningsvis vill jag på det allra varmaste rekommendera denna bok, jag är imponerad av allt arbete som nedlagts, ett värdigt referensverk vid sidan av Seegers ”Ferngläser und Fehrnrohre”.

Kanonjobb, BS! Även om jag saknade vissa kikare som brukats av det svenska försvaret är jag djupt imponerad!

Inför nästa revision, tveka inte att kontakta mig. Jag har fler kikare som kan varar av intresse!
Foureyes
Skickat lördag den 23 maj 2009 - 23.18:   

Här kommer bilderna

Bild

Bild

Bild
binoswede
Skickat måndag den 25 maj 2009 - 22.49:   

Tack för alla vänliga omdömen.
Jag hade egentligen tänkt att skriva ett avsnitt om streckplattor. Orsaken till att jag inte gjorde det är att jag inte har hittat nagra fakta om detta. Roland K. hävdar att han sett en lista om streckplattor pa Muskö, men om det fanns en sa blev den väl slängd i samband med nedläggningen.
Jag har fragat pa FMV, men ingen verkar veta nagot.
Det var intressant att fa veta att Foureyes och "mongolen" är samma person. Som du kanske kommer ihag erbjöd jag kollegialt samarbete förut men blev avvisad. Om du har ändrat mening sa varför inte, jag är inte langsint...