Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Technica, nautica & militaria » Arkiver fram till 2010-april-9 » Teknikfråga angående vinylspelare » Arkivera tills 2009-april-05  

Författare Meddelande
Staffan
Skickat lördag den 4 april 2009 - 19.50:   

Finns teknik på marknaden, som medger att man på ett enkelt sätt kan använda en gammal vinylspelare för överföring av ljudet till digitala lagringsmedia.

De vinylspelare av god klass, som fanns för 25-30 år sedan, är ju kvalitetsmässigt vida överlägsna dagens enkla varianter - därav frågan.
sm4rzw
Skickat lördag den 4 april 2009 - 22.28:   

Ja, det finns bra sätt.
Har du en vinylspelare du vill använda men ingen förstärkare med phonoingång kan du köpa en förförstärkare som gör signalen från pickupen till "vanlig" lågnivå, inklusive RIAA-korrigering. Kolla efter RIAA-preamp, finns både dyra och billigare.
Har du en lämplig förstärkare så tag lågnivå ut från den, alt från ovan nämnda RIAA-steg och mata in i datorns ljudkortet i porten "line-in".
Sedan kan du med lämplig programvara digitalt spela in dina vinyler, och sedan bränna på en CD. Exempel på sådana programvaror är Goldwave och Sony's Soundforge.
Mediainspelaren i Windows funkar nog också.
Fördelen med speciell programvara är att de har sofistikerade funktioner att filtrera, ta bort knaster, och "vässa" ljudet lite.
T Kanon
Skickat lördag den 4 april 2009 - 22.29:   

Och då får man fråga sig varför digitalt ljud är sämre om nu det är det. Ställ dig den frågan och se om ljudet blir bättre med din förmodade överföring.

Det är inte bättre på vinyl så du kan lugnt lägga ner. Bara en massa snack från folk som tror.
Sedan cd kom har jag inte spelat en vinyl fast det kanske inte varit fel.
Skall man ha riktigt bra ljud från vinyl så skall det vara från dom 100 först pressade och hur många sådan har man.
Ok där var vissa mono som var riktigt bra men dom är också tunnsådda.
Nu har jag upp till 100w på mina hörlurar mellan 20-20000Hz ej överstigande 0,005% intermodu...dist. och har man det så behövs inget vinyl tror jag fast som sagt jag har inte provat.

Här har du lite bas, fast du har kanske inte 100w från datorn, det är att rekomendera.

http://www.youtube.com/watch?v=fbITsB-7SvY&feature=related
T Kanon
Skickat lördag den 4 april 2009 - 22.33:   

Vässa ljudet, det gäller har grejor som vässar mycket.
sm4rzw
Skickat lördag den 4 april 2009 - 22.40:   

T Kanon, frågan var hur att använda en äldre vinylspelare istället för en sådan modern vinylspelare med USB-utgång för digitalisering av musik.
Det finns många skäl att vilja lägga över vinylskivor på CD, och kvalitén är inte en av dem. En gammal kär vinylskiva som inte finns på CD till exempel. Eller helt enkelt kostnaden att köpa CD'ar av samma skivor man redan har på vinyl.
vinyl
Skickat lördag den 4 april 2009 - 23.26:   

klart att vinylljudet är mycket bättre än cd!!

försvinner en himlans massa godsaker på cd

som finns att njuta av på vinylen.....
radioaffären?
Skickat söndag den 5 april 2009 - 12.22:   

Klart att det ska vara vinyl,håller med sign "vinyl".....Inget som slår en fin gammal Thorens TD 160 med SME Mk IV arm,Ortofon OM 30 pickup,en Dynaco rörförsteg och slutsteg samt Bose 901or...Bara sitt och njut....Inget digitaliserat ljud som slår detta..Så levande och som sammet för öronen

Sen klart cdn ska ha lite försvar...Med rätt spelare och kombination går det att få anständigt ljud till billig peng..Tyvärr gör det att det kan se ut som en radioaffär från flydda dagar

Själv har jag ovanstående kombination till vinyl
Sen fines en kombination för cd avlyssning,men som sagt...Tid ork och lust att vänta kan man få anständigt ljud till nästan inga pengar.

Cd spelare Pioneer PD-S 06 köpt på loppis:40:-!!!
Föstärkare:Marantz 2600 köpt på loppis för över 20 år sen för bara 300:- !!!
Högtalare Wallin B75,dom var dyra men i allt ett par underbara högtalare..men detta anständiga ljud gick för sammanlagt 4000:- med hyfsat bra kablar....Då kan jag försvara cdspelaren men inte lyssna på alla dessa plastiga "stereoanläggningar" som säljs för ca däromkring 4000.....Näää gott folk..Köp begagnade vintageprylar med kvalite samt en begagnad cd spelare av god klass,då har ni en anläggning ingen behöver byta mer uder sin livstid..Har haft detta nu i ca 5 år,förutom Marantzen som jag haft i 20 år nu..Kommer ALDRIG att byta dessa prylar
Luxor
Skickat söndag den 5 april 2009 - 14.40:   

Vad anser man om Luxors förstärkare, vinylspelare och högtalare inom dessa kretsar?

Jag använder fortfarande min Luxor köpt i slutet av 70-talet men med nytt kassettdäck, cd-spelare och högtalare (har kvar de gamla men de har torkat ut runt pappret.

Kuriosa - det var kul att se elektrikerns reaktion när hon bröt elen för att byta mätare och musiken fortsatte att spela en liten stund.