Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Technica, nautica & militaria » Arkiver fram till 2010-april-9 » Högtalareffekt?  

Författare Meddelande
Papperspåse ö huvet
Skickat söndag den 10 maj 2009 - 20.24:   

Kan nån tipsa om en sida som förklarar lite mer ang högtalares effekt osv? Om man har en högtalare som är märkt 100W så är det ju inte elektrisk effekt det rör sig om. Så, vad är "ljudeffekt"?
En högtalares impedans? Vad är det?????????????????
li
Skickat söndag den 10 maj 2009 - 20.33:   

Då ska den tåla 100W, vilket den sannolikt inte gör.
Verkningsgraden är ytterst låg.
Impedansen, exempelvis 8 ohm, bör stämma med förstärkaren. Högtalarimpedansen får dock vara högre än det som förstärkaren är märkt med.
soda
Skickat söndag den 10 maj 2009 - 21.47:   

Det här är ganska krångligt att reda ut kort och koncist och jag är inte heller själv kunnig nog att göra det egentligen.

Högtalaren ska i princip tåla 100W tillförd elektrisk effekt, men bara som högsta momentanvärde. Högtalaren har förvisso låg verkningsgrad, men det är ju därför det fordras såna driveffekter från förstärkaren. Det här handlar ju om växelström och dessutom med frekvensvariationer så det går egentligen inte att räkna på fullt ut då det är beroende av vilken låt som spelas och med vilket volympådrag.

Här är en sida på svenska som jag tycker reder ut begreppen mycket bra.

http://www.drkrupp.se/hifi/
werf
Skickat söndag den 10 maj 2009 - 23.23:   

Verkningsgraden är beroende av många faktorer, bl.a. förhållandet mellan frekvensen och högtalarkonens storlek, lådans storlek och utformning; som helt sluten, basreflex eller exponentialhorn.