Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Technica, nautica & militaria » Arkiver fram till 2010-april-9 » Istillverkning förr i tiden? » Arkivera tills 2009-maj-14  

Författare Meddelande
Nyfiken i en strut
Skickat torsdag den 14 maj 2009 - 11.49:   

En sak som jag har funderat på är hur man tillverkade is före frysboxens tid. På vintern har jag förstått att man sågade upp isblock ur sjöar. Det kan knappast ha varit särskilt bakteriefria isbitar i groggarna på den tiden. Vad jag undrar över är hur man gjorde på sommaren.Tillverkade man is på kemisk väg eller fick man helt enkelt avstå från att kyla ned sin mat under den varma årstiden?
Britta
Skickat torsdag den 14 maj 2009 - 12.51:   

Man sågade upp is under vintern och lade upp den (stora block) i sågspånshögar där den höll sig under den varmare årstiden.
AK
Skickat torsdag den 14 maj 2009 - 13.00:   

Man lagrade isen, från vintersjöarna, under ett isolerande lager av sågspån bl.a. Ett ord, Isladan, finns på flera orter i landet. Det betyder att man lagrade isen där. Naturligtvis smälte isen ner i långsam takt, men tydligen klarade man det till nästa vinter då man kunde ta upp ny is.

I fråga om mikrober etc. etc. så är jag inte påläst, så det finns kanske andra som vet bättre.
Riktiga vintrar förr
Skickat torsdag den 14 maj 2009 - 13.05:   

Man hade också isfabriker (vintertid) där det inte fanns sjöar, stolpar med vajrar emellan som spolades i omgångar så att det byggdes på med is vartefter.

Isen sparades sedan antingen under sågspån eller halm.
Nyfiken i en strut
Skickat torsdag den 14 maj 2009 - 13.28:   

Tack för vänligheten de upplysande svaren.
Hm.
Skickat torsdag den 14 maj 2009 - 14.28:   

Is i drinkar var knappast vanligt före frysarna började komma på marknaden under 1920-talet. Det skulle dröja ett par årtionden till innan "vanligt folk" hade råd att köpa frys.

För att maten skulle hålla på landsbygden var saltning och torkning vanligt, och jordkällare för sval förvaring. Jordkällare under en lucka i golvet finns i många äldre hus. Färskt kött kunde man i stort sett bara äta efter slakt. Isskåp kunde inte hålla maten fryst, utan bara kyld.

I större samhällen kunde man köpa färskt kött från slaktare/charkuterier. De fryste heller inte köttet, utan förvarade det i iskylt. Men man måste tänka på att en slaktad ko eller gris gick snabbt åt, eftersom man hela tiden hade kunder.
binoswede
Skickat torsdag den 14 maj 2009 - 18.21:   

Varför finns det ingen is till punschen?
fahlis
Skickat torsdag den 14 maj 2009 - 18.57:   

Därför att det är torsdag, och då ska punschen drickas varm till ärtsoppan!
En förfader till mig hade mjölkaffär och förvarade den vintersågade isen i husets iskällare, isolerad enligt ovanstående beskrivningar. Isen varade vanligtvis fram till midsommar innan den smält ner. Den kylan räckte för att kyla mejeriprodukter.