Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Technica, nautica & militaria » Arkiver fram till 2010-april-9 » Istillverkning förr i tiden? » Arkivera tills 2009-maj-16  

Författare Meddelande
Nyfiken i en strut
Skickat torsdag den 14 maj 2009 - 19.10:   

Man kan väl lugnt säga att kylskåpen och frysboxarna har förenklat tillvaron.
Anders J
Skickat fredag den 15 maj 2009 - 19.13:   

Nyfiken i en strut, halva smaken av en nyfångad abborre eller gädda försvinner i din kyl.
Visst har kyl/frys förenklat vår tillvaro, men!
Den har tagit bort smaken av grillad, över alved, gädda. Den har tagit bort känslan av förfädernas sätt att tillaga mat.
Det här är superkockarnas stora problem idag. Att få bort fryssmaken.
För övrigt så bör punschen drickas i Karlshamn för att få rätt känsla och smak. Veckodag är, för oss Blekingar, ovesäntligt.
MVH Anders J
John E
Skickat fredag den 15 maj 2009 - 19.54:   

Isfabriker var häftiga saker med stora ammoniakkompressorer med svänghjul och kolvar. Ludwigsbergs Verkstad ledde tillverkningen, vilka gick samman med Luth & Rosén och ASEA och senare STAL.

Bifogar några bilder från Luth & Rosens månadstidning Electrica från Stockholms Isaktiebolags kristallisfabrik i Hagalund från när den var nybyggd 1930. Den låg på Råsundavägen men revs 1998 efter att en tid ha inhyst en bilfirma (kv Anhalten). En gnistrande "balsal" i marmor/kakel med sexiga ammoniakkompressorer med stora svänghjul och glänsande pistonger... I min värld borde det vara helt uteslutet att riva en sådan skönhet. Men icke.
http://www.elmuseum.se/temp/luth_rosen_electrica1930_isfabriken_1.jpg
http://www.elmuseum.se/temp/luth_rosen_electrica1930_isfabriken_2.jpg
http://www.elmuseum.se/temp/luth_rosen_electrica1930_isfabriken_3.jpg

Nedan ett Quicktime VR-panorama från ett f.d. kylmaskinrum (klicka och dra i bilden). Själva kylrummet står med dörren på glänt och av kylmaskinen är endast betongfundamentet kvar. (Den blå tanken är ett senare installerat vattenfilter i andra syften) (C) JE
http://www.elmuseum.se/temp/kylrum.mov


Nedan finns bilder (ej mina) från Skandinaviens sista isfabrik - Göteborgs Isfabrik där utrustningen står kvar medan byggnaden förfaller. Den rivs nog nästa år för att bygga bostäder. Jag har kontaktat Kylhistoriens Vänner om den men väntar fortfarande på svar. Jag skulle gärna vilja rädda en kompressor, men hur och vart? Någon som kan hjälpa till??
http://www.pixbox.se/alb994952
John E
Skickat fredag den 15 maj 2009 - 19.58:   

PS: Ang. panoramat: Obs verktygstavlan och skötselföreskrifterna för maskineriet på väggen! :)
Nyfiken i en strut
Skickat lördag den 16 maj 2009 - 16.38:   

I vår stressade tid är det nog ändå tur tt det finns kyl & frys, även om det kanske vore godare och mysigare med tillagning på gammalt vis.
PP
Skickat lördag den 16 maj 2009 - 17.24:   

Mycket av isen gick välan till just kylskåp som hade ett isblock i en blecklåda i översta facket. Dom stank rätt rejält av flera skäl och man brukade ha dom utanför bostaden. Min farmor hade sin i trapphuset. Man kunde det på den tiden. Hon bodde mitt emot iskallen så hon hade inte långt efter kylmedlet. Han var granne med mjölkaffären och Gummilasse om nån minns honom.
Algot
Skickat lördag den 16 maj 2009 - 17.28:   

Stockholms Isaktiebolag startades av en man vid namn Jonsson, sedermera kallad Isjonsson.
Förmodligen den första isfabriken i Sverige.
Då isen var ren och hygienisk så kunde den användas i bl.a. groggar och andra kylda drycker samt också till övrig livsmedelshantering på hotell och restauranter så blev den mycket efterfrågad och Jonsson blev rik.
Jag jobbade en sommar på 50-talet som iskarl där och körde ut en lastbil full med is i Stockholms innerstad varje dag. Bland kunderna fanns flera av de större hotellen bl.a. Grand Hotel som tog
ca 2 ton is per dag,fiskaffärer,blomsterhandlare samt mängder av "ölschapp" för kylning av pilsner m.fl. Även många privatbostäder beställde is för sina isskåp som fortfarande fanns kvar på många ställen.
Mycket spring i trappor med en eller två isbitar på ryggen, ca 45 kg styck.
Bolaget hade svårt att få personal då jobbet ansågs mycket ansträngande och fodrade styrka och uthållighet men dock bra betalt
Nyfiken i en strut
Skickat lördag den 16 maj 2009 - 17.41:   

Oerhört intressanta berättelser från "inte allt för länge sedan" ni delar med er av. Jag är född i början på 50-talet och det mesta är okänt för mig.