Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Technica, nautica & militaria » Arkiver fram till 2010-april-9 » Grästrimmer 4-takt » Arkivera tills 2009-juni-02  

Författare Meddelande
Uramatör
Skickat måndag den 1 juni 2009 - 19.23:   

Hej, jag fick ett reklamblad i brevlådan idag från Granngården. De hade extrapris, 1.995:- mot ordinarie 2.995:-, på en grästrimmer av märket Ryobi 4 takt. Jag tycker att det låter billigt för en sådan. Min tomt är på ca 1600 m2 så en eldriven blir bökig med alla skarvsladdar. Jag avskyr min gamla 2-taktare med sin oljerök och sitt motorvrål och sina vibrationer. 4-takt låter mycket lockande. Är det någon av er som vet vad detta är för märke. Kvalitet och tillverkningsland. Jag hittar dåligt på internet, men jag såg att Ryobi tydligen tillverkar rätt mycket el-verktyg.
trim
Skickat måndag den 1 juni 2009 - 19.48:   

Stiga st 27 J
Uramatör
Skickat måndag den 1 juni 2009 - 20.12:   

Är inte det en 2-taktare?
Britta
Skickat måndag den 1 juni 2009 - 20.33:   

En vara med extrapris en tusenlapp under ordinarie pekar åt oseriös handel.
AK
Skickat måndag den 1 juni 2009 - 21.05:   

Ryobi är tydligen ett sådant varunamn som en storgrossist kan sätt på en massa olika produkter. I dom flesta fall är dom tillverkade i fabriker med helt andra namn någonstans i sydostasien.
Jämför med ett märkesnamn som Clas Ohlson kör med: Cotech. Dom har en mängd olika vertyg som säkert inte är tillverkade i samma fabrik. I några fall har jag läst på nätet om elektriska kedjesågar. Dom heter olika, men visar sig vara samma produkt. Därmed inget ont sagt om just Cotech. Det är säkert bra saker. (Jag har själv en mutterdragare som jag är mycket nöjd med).
Men vi har ju sett det här genom åren på teve och radioapparater, hushållsmaskiner, trädgårdsmaskiner, t.o.m. motorfordon numera etc. etc. etc. Dom heter olika, men visar sig vara samma sak. Ibland är det bra, och ibland är det bättre. Kolla upp eventuella garantier och service m.m. Är t.ex. själva motorn av ett känt märke, Briggs & Stratton, Honda eller något annat? Ett känt märke klarar din lokale cykel och mopedhandlare att serva, men det kan vara värre med ett konstigt okänt märke. Om det är ett okänt kanske du måste skicka en garantireparation långt utomlands för att garantin skall gälla. Men med ett lågpris kanske man drar sig för det, och det utnyttjar kanske försäljaren också, och hoppas få sälja en ny till dig?
Uramatör
Skickat måndag den 1 juni 2009 - 21.22:   

Jag ska kolla lite på motorfabrikat, garantier osv. En maskin för under 2.000:- borde ju inte vara av så hög klass, men det är trots allt en 4-taktare. En Honda vore idealet men då är det helt andra priser, tyvärr.
li
Skickat tisdag den 2 juni 2009 - 13.52:   

Intressant. Detta verkar vara helt nytt med fyrtaktare. Motorn är på 30 cc. Och lite tystare än dom plågsamma tvåtaktarna!

http://www.ryobipower.co.uk/LG08/product_pages/Cycle-intro.asp
Uramatör
Skickat tisdag den 2 juni 2009 - 18.22:   

Just det, li, det är den med 4-taktsmotor jag just har köpt av Granngården för 1.995:-. Jag ska prova den till helgen om vädret tillåter. Den förefaller väldigt välgjord och mycket bra balanserad. Jag provade dyrare trimmers från bl.a. Stihl med 2-taktsmotor, men de var så baktunga att jag tror att det blir krampaktigt efter ett tag. Ryobin ligger helt naturligt i händerna och känns lättare än de andra och jag ser fram emot att slippa gå omkring i ett moln av oljerök. Tack förresten för länken. Hur bär ni er åt för att hitta allt möjligt? Jag letade och letade, men hittade inget på internet.