Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Technica, nautica & militaria » Arkiver fram till 2010-april-9 » Radiopriserna Rasar ?  

Författare Meddelande
Ekonomen
Skickat onsdag den 17 juni 2009 - 9.44:   

Här tvingas man sänka priset för att få sålt
Istället för att rariteterna stiger i värde
http://www.tradera.com/Philips-typ-930-C-radio-1931-SANKT-PRIS--auktion_94507819
soda
Skickat onsdag den 17 juni 2009 - 10.21:   

Det finns nog ett flertal rimliga förklaringar till att det här "strykjärnet" inte når samma prisnivå som tidigare dito vi sett här.

För det första är sommaren inte någon bra säsong för nätauktioner överhuvudtaget och det spelar väl kanske in.

För det andra så är det här typ 930 C och inte 930 A. Radion ifråga är byggd för att köras enbart på likströmsnät. För den som bara ska ställa den på en hylla som prydnad har det i princip ingen betydelse, men för den tekniskt intresserade samlaren är likströmsapparater inte lika populära.

Sen finns det ytterligare en oroande aspekt som kan få ovannämnda samlarkategori att dra öronen åt sig: Det står i annonsen att radion är väldigt fin men att den inte fungerar. Hade det stått att den verkar komplett, men att funktionen inte har provats, så hade det varit mycket bättre.

Nu är det ju antagligen så att säljaren har satt stickproppen i vägguttaget för att prova radion och den har verkat död, så därför står det som det gör i auktionsbeskrivningen. Risken finns nu att den är mycket dödare än den möjligen var innan. Växelström i en likströmsradio kan ställa till en del skador.

I allra värsta fall så är samtliga rör förstörda genom att glödtrådarna bränts av. Nu behöver det inte vara så illa alls. Det hänger på både konstruktionen som sådan och rörens kondition, men risken finns där.

Slutligen så är det som regel psykologiskt fel att börja på en prisnivå som är så hög att det är osäkert om man överhuvudtaget når dit och att sedan sänka priset därifrån. Nu väntar potentiella köpare säkert på att den ska sänkas ytterligare innan de börjar bjuda.
Radiosamlare
Skickat lördag den 20 juni 2009 - 9.36:   

Det där är ju ett överoptimistiskt fantsipris! Hade den fungerat kunde den kanske varit värd ett par tusen!
Vespa52
Skickat lördag den 20 juni 2009 - 9.38:   

2 tusen ger jag på stubben
Mugg Mugg
Skickat lördag den 20 juni 2009 - 10.03:   

Trosorna blev osålda också :O

http://www.tradera.com/Trosor-roda-siden-lack--auktion_93813788
Ekonomidocenten
Skickat söndag den 21 juni 2009 - 21.04:   

Konstigt
Dom går ju att dra av..
thot
Skickat måndag den 22 juni 2009 - 8.09:   

Radioen fungerar inte, och då är prisen for hög.

mvh
thot
Radionisse
Skickat måndag den 22 juni 2009 - 9.32:   

radioar som fungerar brukar inte vara dyra

Ex bra transistor fr 90-talet ex
Radio
Skickat måndag den 22 juni 2009 - 12.00:   

Tycker inte att priset är för högt på radion. På Ebay går dom ju högre än så här.
soda
Skickat måndag den 22 juni 2009 - 14.18:   

Om du inte tycker priset är för högt, Radio, så är det väl bara att lägga bud. Det är ju för all del sant att de ofta kostar mer på Ebay, men sommaren är en trög tid för nätsäljare.

Kanske är den svenska marknaden lite mättad på strykjärn för stunden. För att vara så pass gammal så är det en väldigt ofta förekommande modell och nog går det att köpa den billigare än 3000.

Att den inte funkar kan spela in, men är nog knappast avgörande. För praktiskt taget alla samlare så är en oprovad radio som ser komplett och oskruvad ut, bra mycket bättre än en som provats med osäkert resultat.

Risken att provning av en gammal radio utan lämplig utrustning (vridtrafo med strömbegränsning o dyl) ställer till mer skada än nytta är nog långt över 90 procent. Om radion ändå skulle falla inom den lilla andelen fungerande apparater, så gör det knappast köpviljan hos en samlare så mycket större.

Sen är det en annan sak om radion säljs reparerad och fungerande. Med garanti om utbytta kondingar etc. Eller om säljaren har mätt upp glödtrådarna i rören och kan stå för att de alla är hela. Då kan det givetvis ha en positiv påverkan på försäljningspriset, men då krävs ju också specialkunskaper och tillgång till lämplig utrustning hos säljaren.

Summa summarum: Att prova en radio inför försäljning är onödigt och gör oftast radion mindre värd än innan.

Det här strykjärnet får nog en köpare vad det lider också. Det yttre ser ju hyfsat ut så gott det går att bedöma av foto, men kanske blir det inte förrän efter ännu någon sänkning av priset.
.
Skickat måndag den 22 juni 2009 - 15.36:   

(\__/)
(='.'=)
(*)(*)
etern
Skickat onsdag den 24 juni 2009 - 21.33:   

Verkar dyrt för en gammal icke fungerade radio. Vad kostar det att mekaniskt fixa till en sådan radio? Gamla rör finns det väl gott om?
thore
Skickat onsdag den 8 juli 2009 - 14.23:   

Gamla radioapparater har fallit i pris senaste åren så inget konstigt med det.
Mmmmmm
Skickat fredag den 10 juli 2009 - 22.32:   

(*)(*)
Mmmmmmmm