Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Technica, nautica & militaria » Arkiver fram till 2010-april-9 » STOOR RADIOAUKTION IGEN » Arkivera tills 2009-september-23  

Författare Meddelande
Soda
Medlem
Användarnamn: Soda

Meddelande nummer: 4
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 19 september 2009 - 10.03:   

Nu har jag googlat runt en del och konstaterar att den nog kan vara ok, med undantag för ljuddosan, som ändå rimligen måste vara betydligt senare än resten av grammofonen.

Det var dock inte bara ljuddosan som gav mig den dåliga magkänslan utan den markanta skillnaden mellan skick på tratten och resten av grammofonen. Metalldelarna ser fantastiskt välbehållna ut och glänser utan anmärkning, medan tratten visserligen glänser även den, men ändå uppvisar spår av omild hantering och småbucklor som verkar lite märkliga.

Tratten kan kanske ha varit förnicklad och så skadad att någon valt att ta bort det för att få ren mässingyta istället. En ren gissning, men inte tagen ur luften, då modellen förekommer med såväl förnicklad som obehandlad mässingstratt.

Det kanske bara är jag som letar spöken efter fadäsen med crap-o-phonen...
Soda
Medlem
Användarnamn: Soda

Meddelande nummer: 5
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 19 september 2009 - 10.48:   

Ja, Sonora, jag tänker nog lite som du också, men kruxet är ju var gränsen går mellan renovering och avsiktlig förfalskning.

Tratten är förhållandevis lätt att nytillverka och "patinera" och så kan vara fallet här, men att rakt av påstå att det är så törs jag inte.

Det har ju givetvis förekommit bland seriösa samlare i alla tider att man kan ha varit tvungen att plocka delar från olika apparater för att få ihop ett fint exemplar. I de fall man inte har riktigt rätt del till rätt modell så tvingas man kanske att acceptera t.ex. en senare ljuddosa.

Samlare emellan är det kanske inte ett jätteproblem då båda parter ofta vet vad som skiljer och pris kan justeras därefter vid affärer, men i andra eller tredje led och med mindre kunniga samlare, där någon kanske väljer att ljuga eller i vart fall inget säga om detaljer...

Det stora problemet är att det fanns "crap-o-foner" innan de nuvarande crap-o-fonerna dök upp, som är av en lite annan karaktär. Förmodligen var det redan under 80-talets början som ruiner av trattgrammofoner skeppades till Indien av mindre nogräknade handlare inom området. Engelsmän säger ryktet, men jag vet inte. Hur som helst så återkom stora mängder hopplockade trattgrammofoner till Europa och såldes även i Sverige av mindre seriösa (eller ibland bara okunniga) handlare för priser något under de annars gängse.

De flesta apparaterna känns igen på att verket har sneduppdrag som på resegrammofoner, att lådan har en mörkare ytbehandling än tidigare, att ljuddosan har inkapslat aluminiummembran, som på senare resegrammofoner, att kröken för trattinfästningen har rak istället för rundad böj och att tratten är skinande nymålad.

Den här första generationens crap-o-phoner innehöll också mer seriösa försök till förfalskningar, som säkert alltjämt fortgår:

Nya konsoler gjöts efter gammal förlaga och kromades istället för ursprunglig förnickling, (en del kan kanske ha varit förkromade i original, men mig veterligen inte) trattar av mässing började nytillverkas och patineras. Lådor började nytillverkas i sin helhet efter gammal förlaga istället för att försöka renovera gamla och dölja hål efter tidigare originalverk.

Kort sagt: Trattgrammofoner idag är en djungel av fällor och försåt.

De flesta är från tiden efter första världskriget och då är priserna ändå inte så chockerande höga, men fina verifierade original från 1910-talet eller ännu tidigare är bristvaror som kan dra iväg rejält i pris.

Då gäller det dock att vara säker på vad man köper...
Flundran
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 19 september 2009 - 18.22:   

kommer den dagen oxå för Radioapparaterna

Nytillverkade strykjärn kanske kattansikten från indien ???
Radiosamlaen
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 19 september 2009 - 20.38:   

Jag hörde berättas om vårauktionen så jag åker ner till helgen
Soda
Medlem
Användarnamn: Soda

Meddelande nummer: 6
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 19 september 2009 - 22.46:   

Ja du Flundran, vem vet. Det lär redan förekomma förfalskningar på marknaden av Spartons Blue Bird och ytterligare några extremare amerikanska art deco apparater, men priserna måste nog stiga rejält för att det ska löna sig att bygga fejkstrykjärn som verkligen lurar någon.

Här är originalet: http://www.metmuseum.org/special/americanmodern/1998.537.31.r.htm

Replicor finns av den, men också direkta förfalskningsförsök har jag hört talas om. Det faktum att det finns replicor tillgängliga gör väl det dock enklare att åstadkomma förfalskningarna.
Radionisse
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 20 september 2009 - 13.48:   

Herre jösses det blir en sån auktion till, till våren
Det verkar alldrig ta slut
Olle på komunen
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 22 september 2009 - 9.44:   

Grästorpsjänget kommer
Oregisterad gäst
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 23 september 2009 - 14.44:   

Motorsykell ska bli min