Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Technica, nautica & militaria » Arkiver fram till 2010-april-9 » Renovering, rust-o-ration eller bara rengöra?  

Författare Meddelande
Oregistrerad gast
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 18 oktober 2009 - 20.57:   

Hur ser ni på det moderna ”fenomenet” i USA där man behåller föremålet i sitt slitna yttre skick, men renoverar ”invärtes” så att föremålet är fullt funktionsdugligt, s.k. rust-o-ration ?

Jag tänker främst på gamla motorcyklar, men tanken gäller även andra (elektriska/mekaniska) samlarsaker så som radioapparater, kameror, kikare, klockor etc. och som kan se väl så slitna utanpå men kan återfå full funktionalitet och bruksvärde.

Jag har tidigare ansett att renovering intill nyskick varit det enda rätta, men glider alltmer över till att behålla objektet som det är och bara renovera för att återfå full funktionalitet. Alternativt bara rengöring utvändigt om föremålet bara skall vara ett statiskt betraktningsobjekt.

Hur tror ni värdet på föremålet påverkas i de fyra nivåerna: orört original, endast yttre rengöring med kanske tveksam funktion, yttre rengöring och inre renovering för fullt brukbart föremål och slutligen helt renoverat föremål där både yttre och inre delar åtgärdats.

Jag är intresserad av era tankar kring detta och gärna även vad ni grundar er åsikt på.
Tror jag...
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 19 oktober 2009 - 8.07:   

Konserverad (rengjort och förfallet stoppat) "utsida" med restaurerad funktion är nog det bästa, om allt utförs fackmässigt förstås.
Lagom
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 19 oktober 2009 - 8.25:   

"Värdet" ja! Denna eviga fråga.
För inte så länge sedan blev en osäljbar byrå "värdefull" genom avlutning och plastlackning.
Nu är den lika osäljbar igen, men målar du den med mjölkig vitfärg så är den plötsligt lika "värdefull"
Fortfarande är originalbyrån ganska så osäljbar.
Lutjockarna och målarkladdarna har snart försvunnit. Någon ny generation där intresset finns eller vaknar kommer inte att uppstå så länge vi kan sitta hemma och spela dataspel.
Rust-o-ration är förmodligen som allt annat inte ett amerikanskt fenomen, utan något som annammats av jänkarna långt efter att vi startade trenden.
Att kalla det för någon nyhet är väl att ta i.
(Läs gamla motortidningar så kan du se att vi har
gjort sådana renoveringar sedan 1980 talet -förmodligen även tidigare.)
En "renovering" avgörs från fall till fall och det är upp till ägaren av fordonet att avgöra vilket skick han vill eftersträva. Att det sedan finns olika "tävlingsgrenar" på träffarna är väl helt ok för den som vill visa upp sin "värdesak"
Men att vi här skall vara smakdomare och tala om vad som vore det bästa för dig att göra med dina prylar är att kräva för mycket av oss.
Tidigare har det varit en trend bland fordonsrenoverare att renovera till ett skick som kvalitétsmässigt varit BÄTTRE än original, men jag tror inte heller att man på detta skördat så många extrapriser och lovord som man önskat.
karl
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 19 oktober 2009 - 18.57:   

Jag undrar verkligen om värdet överhuvudtaget är det mest relevanta för en samlare. Om vi nu ska se det ur en samlares perspektiv.Det är ju andra parametrar som gör sig gällande då.
Värde är nog något som mer intresserar dom personer som vill göra sig en hacka på att köpa-sälja saker. Tex "traderare", handlare och auktionshus.
Vad/hur man sedan samlar är säkerligen väldigt individuellt. Det som tilltalar mig behöver ju tex inte alls falla dig på läppen.
Så något "bäst" eller "sämst lär nog inte finnas.
Och precis som lagom skriver så går det trender även i antika föremål, vapen bilar och ja.....you name it!