Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Technica, nautica & militaria » Hur smörja?  

Författare Meddelande
Don Corleone
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 10 januari 2015 - 23.56:   

Jag hittade min gamla stilett från ungdomsåren i en låda i källaren. Jag hade glömt bort den så det blev ett kärt "återseende". Den fungerar men jag skulle vilja smörja upp den. Vilket smörjmedel rekommenderar ni? Det är en gammal hederlig frontopener från 60-talet.
Andreas Baader
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 11 januari 2015 - 0.17:   

I stort sett vilken smörjolja som helst. Kanske symaskinsolja eller Kronans Nr 1, som jag köpte för många år sedan. Det använder jag till dylika småsmörjningar, t ex leden i min italienska side-kick-stilett från 1962. Jag lägger på minsta möjliga mängd smörjmedel med en spetsig trästicka. Faran är att man slaskar på för mycket men det blir bara kladd.
Don Corleone
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 11 januari 2015 - 0.27:   

Bra tips Andreas, jag hade nog av "missriktad välvilja" kunnat dra på för mycket olja. Tunn olja ska det vara alltså, då ska jag skaffa symaskinsolja. Min ungdomsvän är en tidig "double action" där man kan avlägsna cellouidskalet och blottlägga innanmätet. Ska man försöka att tvätta mekanismen med exempelvis ren bensin före smörjningen eller riskerar man att allt klibbar ihop?
Don Corleone
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 11 januari 2015 - 13.10:   

Jag skulle vilja finna "Foreign Spring Steel Collectors Guide Vol.1" av Vincent Federico. Det ska vara en "bibel" för samlare av snabböppnare och min 60-talare ska visst vara med i den. Hur ska man göra för att leta efter den på nätet? Jag har försökt efter bästa förmåga men jag var halvdöd redan när datorerna gjorde sitt inträde så det går inte så bra. Tacksam för er ungdomars hjälp.
Jack ripper
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 11 januari 2015 - 13.32:   

Här kan du hitta boken.

http://www.amazon.com/Foreign-Spring-Steel-Collectors-Guide/dp/B000B414M8/ref=pd _sxp_f_r
vassego
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 11 januari 2015 - 13.37:   

Nu är jag inte så ung ;) men håll till godo

http://www.amazon.com/gp/offer-listing/B000B414M8/ref=tag_rsn_rs_eofr_used?ie=UT F8&creative=381421&tag=clickahere-20
Andreas Baader
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 11 januari 2015 - 13.40:   

Jag bildgooglade på - vincente federico - och upp kom en massa gubbar - men mitt i detta gubbhav, en bit ned, fanns boken du nämner.

Du kan också testa att bildgoogla på -assisted knife.com - här dök det upp en massa knivar som sprätter åt alla möjliga håll - medtag plåster rekommenderas.

Jag konsulterade mein alte kamerad Ulrike Meinhof om rengöringen du frågar om. Jag säger som Ulrike: laga inte någonting som inte är trasigt och rengör inte någonting som inte är smutsigt.
Don Corleone
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 11 januari 2015 - 14.25:   

Tack för all välvilja! Kul, nu ska jag försöka få tag på någon släkting/bekant som förstår utrikiska så ska jag försöka få tag på boken. Jag har även några vanliga "italienska stiletter" med sidöppning så det ska bli intressant läsning. Jättesnällt av er! Kanske någon av er känner till min frontöppnare. Den ska vara spansk och från 60-talet med bladmärkningarna "NOX-ALBACETE" på ena sidan och "PAT 96750" på den andra. Jag hittade upplysningarna på nätet där ett exemplar beskrevs som "extremely rare" och bjöds ut för 400 dollar. Den beskrevs också som den första double action frontöppnaren. I jämförelse med de flesta andra av dagens frontöppnare, som mest känns som rackliga leksaker med tveksam funktion, är denna tämligen stadig och har bra "schwung" i funktionen. Som raggare var det "standard equipment" att, tillsammans med stålkammen, ha en stilett i fickan och frontöppnare gav högre status i gänget än en vanlig sidöppnare. Det var tider det! Tillåtet var det också, numera kostar det 800:- vid trängande prostatabesvär utomhus. Tack ännu en gång, och hälsa Ulrike, jag minns henne väl!
Don Corleone
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 11 januari 2015 - 18.27:   

Jag måste fråga er om en sak till. När stiletterna förvaras i sin låda, ska de då vara utfällda för att inte fjädrarna ska ligga spända en längre tid, eller går det bra att ha dem infällda? Min Abacete frontopener har säkert legat bortglömd sedan början av 70-talet och den fungerar fortfarande som den ska. Men det kanske bara är tur.
Don Corleone
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 24 januari 2015 - 13.28:   

Någon som kan tipsa mig om ifall mina stiletter ska vara infällda eller utfällda när de ligger och sover i sin låda? Kan fjädrarna bli slappa av att de ligger spända om knivbladen är infällda?