Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Technica, nautica & militaria » Telegrafnyckel » Arkivera tills 2014-december-14  

Författare Meddelande
Mårse
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 12 december 2014 - 23.20:   

Söker en telegrafnyckel på marmorplatta. Vilket ursprung har dessa ?
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3671
Registrerat: 9-2009
Skickat fredag den 12 december 2014 - 23.30:   

Hur menar du? Det har tillverkats telegrafinycklar över hela världen i miljontals exemplar. Nyckeln monterad på trä av olika sorter, på bakelit och andra material av konstmassa och, som du nämner, på marmor/sten. Själv har jag en på marmor och några på trä och isolit. Söker du en för eget behov får du söka på t.ex. ebay. Kan du specificera ditt sökande eller är det en allmän fråga?
sven-olof
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 13 december 2014 - 13.51:   

Hej jag tänker på svensktillverkad på marmor. Dessa borde ju haft ett speciellt syfte då de nu är ovanliga till skillnad från trä, bakelit, vävisolit som dyker upp då och då. De senare torde ju ha varit billigare att tillverka i de stora volymer som gick åt i alla truppslag och flotta. Jag har hört att marmor fanns på isbrytare?
Marmor kom även till handelsflottan. Var det ett aktivt val av televerket eller var de "medtagna" av rekryter som senare blivit fartygsgnistar? Eller kom de till kustradion eller annan fast statlig radio för att kunna stå stadigt på bordet?
Televerket satte väl nyckeln i en utdragbar skiva under radiobordet på båtarna?
Ja jag letar efter en svensk på marmor.
BSJ
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 13 december 2014 - 16.07:   

Skaffa en telegrafinyckel av hög kvalitet, gärna hundra år gammal. Låt därefter ett stenhuggeri skapa marmorplattan efter nyckelns förutsättningar.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3672
Registrerat: 9-2009
Skickat lördag den 13 december 2014 - 18.31:   

Jag vet inte var de i marmor förekom mest, men tanken att tyngden skulle göra den mera stadig är inte dum. Den tillhörde inte standardnyckeln ombord som var fast monterad, men även utan sjörullning kunde man behöva en nyckel som inte flyttade på sig vid manövrering. Jag har varit på alla de svenska isbrytarna och har inget minne av någon marmornyckel. Det kan finnas telegrafister som hade en egen nyckel med sig, man trivs bäst med sin egen.
Sven-Olof
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 13 december 2014 - 19.30:   

Jättebra att få kollat detta påstående om isbrytarna från en så initierad källa !! Ja det kanske bara var någon slump att man gjorde någon serie i marmor ? Eller var de för landbruk.Jag har sett bilder från Göteborg radio med marmornyckel.

Jag har några olika nycklar av teknik-samlarskäl.
Les
Medlem
Användarnamn: Les

Meddelande nummer: 3673
Registrerat: 9-2009
Skickat lördag den 13 december 2014 - 22.40:   

Jag säger bara att jag inte såg några nycklar på marmorplatta på någon av isbrytarna Atle, Ymer, Frej, Tor eller Njord och inte på Ale heller för den delen. På Oden, den senaste, har jag bara varit vid ett fåtal tillfällen. Tidsmässigt talar jag om 70- och 80-talen när telegrafi nästan kommit ur bilden. De här omtalade nycklarna kan ha använts långt tidigare och senare funnit plats i ett skåp eller en låda. Jag gick inte husesyn! Jag har fortfarande god kontakt med de som arbetade på Sjöfartsverket med isbrytarna och skulle kunna höra efter om och när de här nycklarna användes. Om Sven-Olof säger att det var så, får jag naturligtvis godta det. Vad de använd på Göteborg Radio vet jag inte och det har vi inte heller diskuterat. Om jag har förstått Sven-Olof rätt, så tillverkades en serie nycklar på marmorplatta som har funnits på isbrytarna och på Göteborg Radio. Då har också Mårse fått svar på sin fråga.
Telegrafisten
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 14 december 2014 - 1.05:   

Gå ner en bit på sidan http://blogg.passagen.se/gostasing/category/N%C3%B6je?page=6 i inlägget om Sjöbefälsskolan i Kalmar. Se oxå bild på telegrafnyckel på marmorskiva.