Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Arkiver fram till 2010-februari-26 » Alder på Hagström Granesso knappespill  

Författare Meddelande
TL
Skickat lördag den 3 januari 2009 - 22.59:   

Fredagen den 5:e december 2008 skrev jag här ovan om Hagströms verksamhet i Finland med avseende på dragspelsproduktion:

"I Finland uppges produktionen ha inletts i början av 1941, vid avslutandet av krigsdrabbningen mot Ryssland, men verksamheten tycks inte ha blivit så långvarig, eftersom Finland snart pånytt blev angripna, nu av Tyskland."

Har nu pluggat på historien lite mer ikring Finland och andra världskriget och funnit att det om Tyskland inte riktigt stämde, utan att det är det andra påföljande kriget mot Sovjet som istället ska avses.

Med ursäkt om en viss frångång från det ursprungliga ämnet ( ;-D )vill jag få delge några fakta och datum som jag samlat ihop om de olika skeenden Finland var med om under detta andra världskrig:

1. "Vinterkriget". Sovjetunionen anfaller Finland den 30 November 1939. Kriget pågår i ca 3 månader. Fredsavtal tecknas i Moskva den 13 mars 1940, varvid Finland tvingas avstå stora landsområden, bl.a. i Karelen.

2. "Fortsättningskriget". Finland tar upp förbindelser med Tyskland. I början av sommaren 1941 flyttas tyska trupper från Norge till norra Finland. Trupperna anfaller Sovjet den 22 juni 1941. Tre dagar senare ansluter Finland mot Sovjet i huvudsakligt syfte att återerövra de områden som fått avstås under Vinterkriget. I takt med vunnen krigsframgång, går Finland ännu längre och tar även den s.k. Öst-Karelen, på den ryska sidan, i besittning under stor del av kriget.
9 juni 1944 (bara dagarna efter de allierades stora invasion - dagen D) inleder Sovjet ett massivt motanfall på Finland, vilket nära får Finland att ge upp. Nytt fredsavtal skrivs i Moskva 19 september 1944 där Finland bl.a. blir ställda krav på att fördriva tyskarna ut ur landet och att det finska kommunistiska partiet blir legaliserat.

3. "Lapplandskriget". Sovjet placerar en övervakningskommission i Helsingfors för att bl.a. tillse att fredsvillkoret att fördriva tyskarna genomförs. Kommissionen pressar Finland i slutet av september 1944 att agera starkast tänkbara militärt för att få ut tyskarna. Hårda strider och stor materiell förstörelse blir resultatet av dessa drabbningar i norra Finland (Lappland) ända till i slutet av april 1945, då tyskarna slutligen ger upp. Bara någon vecka senare kommer Tysklands förklarande om total kapitulation.

I samband med det kommunistiska maktövertagandet i Tjeckoslovakien 1948 var farhågorna mycket stora i Finland för att det skulle ske en likartad kupp/utveckling även där. Istället blev det ett avtal mellan Finland och Sovjet ("VSB-avtalet") som varade ända fram till 1992.

Alla uppgifter ovan (med reservation för att något kan vara fel) är hämtade från:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Finland#Andra_v.C3.A4rldskriget
respektive
http://terve.rossi.se/86eda951-c7a7-4ec7-b0a0-980e814af662-29.html
Där går det förstås att läsa mer för den som är intresserad.

Mvh TL