Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Arkiver fram till 2010-februari-26 » Dragspel Hagström Castello  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2009-januari-05TL5-1-09  19:54 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
TL
Skickat måndag den 5 januari 2009 - 19.58:   

"Renoveringsobjekt/reservdelsspel" skulle det vara på slutet av förra inlägget.
NB
Skickat måndag den 5 januari 2009 - 23.31:   

Hej!
Det märks att det inte är första gången du pratar om dragspel :). Roligt att läsa kommentarer från kunnigt folk. För min egen del kan jag inte ett jota om dragspel.
Svar på 1:a frågan: Nej, det luktar inte mögel, inte ens i "resväskan", dvs originallådan dragspelet ligger i.
Svar på 2:a frågan: Ja, vissa av knapparna fastnar, om "diskanten" är de runda svart-vita knapparna. De knappar som fastnar finns närmast bär-remmens fästen (ovan och under). Du ser, mina kunskaper om dragspel är inte riktigt i toptrim..:)
Beträffande dina kommentarer om plasten mm, har jag ingen aning om dragspelet har renoverats nån gång. Det kan mycket väl vara så, det låter troligt. Tyvärr är pappa bortgången sen många år, så att jag kan inte fråga honom.
Svar på 3:e frågan. Ja, spelet känns som om det skulle vara tätt. Det låter ju vid varje liten rörelse på bälgen. Däremot kan jag inte bedöma om det låter juste. Om jag provar är det ju inte som Cedermark eller Jularbo, direkt. Jag följer ditt råd och lägger ut den på Tradera som renoveringsobjekt framåt helgen.

Jag bockar och bugar och tackar för hjälpen !!

Med vänlig hälsning
NB
TL
Skickat tisdag den 6 januari 2009 - 0.26:   

Ja, det låter som ett vettigt alternativ.
Bra att det inte luktar mögel. Det här att knapparna fastnar, beror just på att plastschoket krympt, och därmed tar knapparnas stolpar i kanterna på hålen i schoket. Detta slår igenom mest vid de båda ändarna av plastschoket (mot remmarnas fästen som du säger), eftersom där har plasten rört sig mest.
Kul att kunna hjälpa till. Lycka till med försäljningen!
Mvh TL
TL
Skickat tisdag den 6 januari 2009 - 0.40:   

En suddig annons från 1950:

Bild
NB
Skickat tisdag den 6 januari 2009 - 1.48:   

Tack "TL", återigen.

mvh NB
SWS
Skickat tisdag den 6 januari 2009 - 23.16:   

Kanskje er det ikke feil at knappene øverst og nederst på diskanten sitter fast? Det er vanlig med ekstra knapper som ikke har noen funksjon (bare estetisk) på de fleste spel, og på noen sitter de fast.
TL
Skickat onsdag den 7 januari 2009 - 18.04:   

Ja, det stämmer som du säger. Men i det här fallet lät det inte på NB som att knapparna var helt stumma (=satt helt fast) utan att de "fastnar" (alltså går att röra, men att de stannar i nedtryckt läge ibland).
Däremot kan det ju vara så att det är bara dessa yttersta blindknappar som har benägenheten att fastna, och då stör det ju inte den musikaliska funktionen på instrumentet, utan är bara en liten avvikelse som man kanske kan leva med.
Mvh TL