Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Arkiver fram till 2010-februari-26 » Dragspel Hagström Castello » Arkivera tills 2009-januari-05  

Författare Meddelande
NB
Skickat söndag den 4 januari 2009 - 20.39:   

Hej.
Jag har ett gammalt dragspel, Hagström Castello, pärlemor-färgat, som jag undrar lite över om det kan vara värt nåt för någon. Det köptes av min pappa för längesedan, troligen på 50-60 talet. Det ser fint ut, men vid närmare titt verkar det vara lite skadat. Dragspelet har legat i sin låda på vinden och har troligen fått fuktskador. Trämaterialet i den har svällt nångång under åren, så att skarvarna mellan materialen blivit påtagliga. Även bälgens skinn har vissa sprickor i sig, dock bara yttersta skiktet.
Någon på detta eminenta, nyfunna forum som har någon info om det ?
Tacksam för svar.
mvh NB
TL
Skickat söndag den 4 januari 2009 - 21.18:   

Det finns många varianter av Castello, då namnet började användas redan omkring 1930.
Om du har möjlighet att lägga in en eller helst flera bilder vore det kanske det bästa, för att kunna säga mer.
Mvh TL
NB
Skickat söndag den 4 januari 2009 - 22.50:   

Skall ordna det, hinner kanske inte idag
Tack för respons
mvh NB
NB
Skickat måndag den 5 januari 2009 - 15.53:   

Här kommer några bilder på dragspelet. Beträffande bälgens sprickor i skinnet, så hade jag fel om det, det är inga sprickor, bara olika färg på tyget/skinnet.
Bild
NB
Skickat måndag den 5 januari 2009 - 16.01:   

Bild
NB
Skickat måndag den 5 januari 2009 - 16.02:   

Bild
NB
Skickat måndag den 5 januari 2009 - 16.03:   

Bild
TL
Skickat måndag den 5 januari 2009 - 19.54:   

Hej NB!
Ja, dessa känner jag väl igen. Modellen kom 1950 och fanns i ca 3-4 år. 3-körigt, full höjd och kostade 850:- som nytt (tillhörde den billigare kategorin). Ett OK allroundspel för normalbruk.
Men nu var det ju det gällande det här exemplaret. Du skriver om ev. fuktskador. Luktar det mögel? För om det gör det, så är det inte så mycket idé, med tanke på ursprungsvärdet, att lägga ned något jobb på det. Möjligen sälja det för några hundra till någon att plocka lösdelar ifrån.
Nästa fråga är: fastnar knapparna i diskanten? Om de gör det, är det också ett stort jobb att åtgärda. Förvisso inget omöjligt, men det är väldigt mycket jobb som sagt var, och det är inget som lönar sig att lämna bort.
Springorna som syns ex.vis på den sista bilden, beror nämligen inte på träet utan på att plastmaterialet i diskantplattan krympt. Detta är ett vanligt fel på Hagström-spel från denna tid. Det här var ju när plast var relativt nytt och ännu inte så utprovat. Kanske har någon redan åtgärdat knapparna så att de går fritt i plattans hål (på den sista bilden ser det ut som att en liten täckande extralist limmats på högst upp på plattan för att täcka glappet, och detta skulle kunna tyda på att diskantklaviaturen renoverats en gång.)
En annan fråga är ju förstås om spelet känns någorlunda tätt, och om det låter juste i stämmorna.
Summering: om spelet ej har något av ovan uppräknade ev. problem (dvs om det är spelbart skapligt som det är), kan ett värde vid privatförsäljning ligga på omkring 1000-2000:-.
Om det däremot finns något eller flera av uppräknade problem, blir värdet mer ringa. Ett tips är då att sätta ut det på ex.vis Tradera som renoveringsobjekt/renoveringsobjekt och se vad det då kan bli för pris.

Med vänlig hälsning
TL