Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Arkiver fram till 2010-december-9 » Dragspelsfråga! » Arkivera tills 2009-januari-09  

Författare Meddelande
Lilljulle
Skickat söndag den 4 januari 2009 - 19.45:   

Hej!

Jag har ett dragspel "accordeon special" som jag skulle vilja veta mer om, det är fyrkörigt och någonstans har jag läst att dessa spel var en föregångare till Hagströms Accordia men det är också allt jag vet. Kan någon av er berätta mer så vore jag tacksam, alla upplysningar är av intresse.
Bild

MVH
Lilljulle
TL
Skickat söndag den 4 januari 2009 - 19.59:   

Jo det stämmer. Dessa gjordes under ca ett års tid 1937-1938 i Stockholm. Firman köptes upp av Hagström som bytte namn på märket till Accordia.
Har du serienummer på spelet? Det brukar stå stämplat inuti på flera ställen. Fint spel.
Mvh TL
Lilljulle
Skickat onsdag den 7 januari 2009 - 22.09:   

Hej TL!

Nu har jag varit in i spelet och där står stämplat på tonstockarna "Dragspelsfabriken Accordion, L.A. Nygatan 14 Stockholm". Nr: 86 och Nr: 22066, det serare numret känns som ett "Hagström" nummer men jag vet inte. Har du koll på vilka stämmor som satt i dessa spel? (Italienska, Tyska)?

MVH
Lilljulle
TL
Skickat torsdag den 8 januari 2009 - 0.52:   

Hej!

Kul att du kollat serienumret (86). Spelet bör vara från 1938. Har däremot tyvärr inte några säkra uppgifter om vilka stämmor som användes i dessa spel (finns ett rykte men vet ej om tillförlitligheten på det).
Tre tidigare invandrade italienare initierade firman. Biagio Jaconelli, Virgilio Verri resp. Orlando Gratti. Designen på spelen var mycket inspirerad av så som Raggie Special såg ut vid den här tiden. Lycka till med spelet!

Mvh TL
Lilljulle
Skickat torsdag den 8 januari 2009 - 5.17:   

Hej TL!

Vad säger ryktet?
MVH
Lilljulle
TL
Skickat torsdag den 8 januari 2009 - 19.17:   

Grundaren av dragspelsmärket Bengts, Algot Bengtsson, lär under sin tid som egen affärsidkare ha sagt att tyska stämmor använts i Accordeon samt i tidiga Accordia-spel. Denna uppgift får man då väga mot det faktum att Bengtsson då alltså var konkurrent till Accordia. Emot uppgiften talar att italienarna bakom Accordeon hade mycket goda förbindelser med tillverkande företag i sitt hemland Italien, i synnerhet Jaconelli som var lite av frilansande handlande med italienska dragspelsdelar i Sverige. (Det finns papper som visar). I mina öron låter det därför lite konstigt att just denna starkt Italienfärgade firma skulle ta sina delar från Tyskland. Men som sagt var, hur det egentligen ligger till vet man alltså inte riktigt.

Mvh TL

PS: Var det detta spel som Kågströms Musik hade till salu för en tid sedan?
Lilljulle
Skickat torsdag den 8 januari 2009 - 21.12:   

Stämmer bra det.
MVH
Lilljulle
HN
Skickat fredag den 9 januari 2009 - 7.32:   

Hej TL
Kan du fortælle lidt om Jaconelli og
hvornår firmaet Iatlienska Importen har eksisteret.
Jeg må tro at firmaet har eksisteret ca. 1950-1955 ??
Mvh
Hn