Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Arkiver fram till 2010-februari-26 » Hagström Accordia Superior » Arkivera tills 2009-januari-25  

Författare Meddelande
Janne
Skickat lördag den 24 januari 2009 - 11.43:   

Hej!
Kan detta vara en fråga för TL?
Jag har precis kommit över ett Accordia Superior i riktigt bra skick och undrar om när det ev kan vara tillverkat. Men jag hittar inget tillverkningsnummer, däremot står det 87723 på samtliga tonstockar. Kan detta vara till hjälp eller var kan jag hitta tillverkningsnumret?
TL
Skickat lördag den 24 januari 2009 - 17.16:   

Hej!
Serienumret brukar stå instämplat i celluloiden högst upp på baksidan av basdelen nära mot bälgen. Det brukar även stå invändigt på ex.vis basbotten, bälgram m.m. Kolla upp detta så kan jag nog säga ganska precis när spelet är ifrån. Skulle tro att det handlar om runt 1950 med ledning av numret på tonstockarna.
Mvh TL
jo
Skickat lördag den 24 januari 2009 - 18.04:   

Hej Janne!
Lägg gärna ut några bilder på ditt spel. Accordia Superior blir det aldrig för mycket av.
TL: Hej, hur har det gått med ditt Accordia Frank? Kan du inte lägga ut lite bilder och omdömen?
TL
Skickat lördag den 24 januari 2009 - 18.45:   

Hej jo!
Ja, bilder är alltid intressant.
Mitt Frank-spel har jag inte gjort något mer med. Det får stå nedpackat så länge. Det är ganska stort och har inte den där Jularbo-tonen som jag mest gillar. Skicket är väldigt fint. Tydligen har Hagström-museet i Älvdalen ett Accordia Frank ståendes i skyltfönstret till museet. Här är en bild på mitt med originalväskan.

Bild

Och här är en bild på trenne dragspelskändisar som poserar med sina respektive Accordia Frank (bild från ca 1950)

Bild
Fr.v.: Eberhardt Jularbo, Gunnar Molton, Erik Frank.

Mvh TL
jo
Skickat lördag den 24 januari 2009 - 23.43:   

Tack för bilderna! Jag förstår att "Frank" har piccolastämma? Dessutom är det väl tyngre än Superior. Det stämmer att det står ett likadant som ditt på Hagström-muséet, samma bälgmönster, vilket dom tre herrarnas spel på din andra bild inte har.
Bild
Janne
Skickat söndag den 25 januari 2009 - 13.16:   

Hej TL!
Du hade rätt som vanligt, jag hittade tillverkningsnumret instämplat på basdelen, nr 3894. Hoppas du kan fram årtalet.
Jag lägger ut bilder under veckan så får ni se spelet :-)
TL
Skickat söndag den 25 januari 2009 - 16.59:   

Hej Janne!
Skulle vilja säga då att det bör vara från senare delen av 1949, möjligen början av 1950.
Bedömnngen går ut ifrån insamlade uppgifter ifrån instrument jag själv kommit i kontakt med, parat med upplysningar från försäljningskataloger, facktidskrifter/-böcker, original arkivmaterial Hagström, foton m.m.
Har tillfrågat Hagström vid ett flertal tillfällen om enskilda serienummer på Accordia, men de har då ej kunnat finna relevant bok (förteckning).
Till jo vill jag så svara, att Frank-spelet jag har, är bestyckat med piccola. Tjockleken är en eller ett par cm större än Superior, och vill minnas att även höjden är något större (47 jämfört med 46 cm). Jag tror att bälgmönstret på mitt är aningen senare än det som syns på dragspelen med de tre kändisarna.
En sak att lägga märke till, är att Accordia Frank var allra först, åtminstone bland Hagströmspelen, att vara utrustat med denna ansenliga mängd av register. Det första svaret från Hagström (huvudfabriken i Älvdalen) kom först ett par år senare i form av Ambassadör. (Därefter följde flera modeller.)

Mvh TL
Janne
Skickat söndag den 25 januari 2009 - 17.11:   

Hej TL!
Tack för hjälpen, som sagt det kommer bilder i veckan.
Du skrev i ditt förra inlägg om sk "Jularbo-ton",
hur menar du då?
Jularbos spel var de 3 eller 4-köriga?
Mitt Accordia har 2 slagregister på diskanten, vet du vilka olika ljud det blir med resp register, finns det någon beskrivning. Jag tycker det är svårt att höra...
Förmodar att mitt spel också har en piccolo stämma.