Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Arkiver fram till 2010-februari-26 » Strata sustain fråga » Arkivera tills 2009-januari-24  

Författare Meddelande
Erik A
Skickat torsdag den 22 januari 2009 - 23.18:   

Jag har några strata kopior, närmare tre stycken för att vara exakt, med lite olika ljudkaraktär. Två stycken är jag riktigt nöjd med, men den tredje tycker jag inte låter något vidare. Jag upplever helt enkelt att den låter död och platt med dålig sustain. Jag har lust att försöka göra något åt den. min fråga är, vad kan vara mest givande för sustainen att byta till att börja med. Själv tror jag att jag kanske skulle leta efter en bättre kropp till den. Men ni kanske har andra förslag. Tacksam för för tips och ideer. Det finns kanske andra saker som kan påverka ljudet mer än vad man tror också. Pickuperna kanske vi inte behöver fundera så mycket på för jag pratar om ljudet oförstärkt i första hand nu.
G.K
Skickat torsdag den 22 januari 2009 - 23.51:   

Lacken på kropp o hals kan vara sustaintjuven ibland.
http://www.mother-of-tone.com/lacquer.htm
Erik A
Skickat fredag den 23 januari 2009 - 0.49:   

Väldigt intressant läsning. Jag tackar och bugar för den intressanta länken.
Pelle K
Skickat fredag den 23 januari 2009 - 20.59:   

Är det lika dålig sustain oavsett vilken mikrofon du väljer. Vi har en squier i familjen som som vart helt död och trist med halsmikrofonen inkopplad. Prövade att skruva mikrofonen närmre strängarna för mer signal, men det vart ju bara sämre. Tydligen är det så att halsmikrofonen håller fast strängarna med sin magnet om den sitter för nära och att optimaltavstånd är olika för olika mikrofoner och gitarrer. Så mitt råd innan du börjar att måla om är att justera mikrofonavståndet. Om lacken på en elgitarr skulle ha betydelse kan man ju undra hur ljudet ändras på en riktigt gammal strata där lacken är helt avskavd, eller Hendrix fender där lacken var av brandskadad ;-)
G.K
Skickat fredag den 23 januari 2009 - 23.27:   

Sign."Walterw" har ett litet trick i länken nedan
som kan vara värt att prova för att få halsen
att bottna i fickan. Stratakopior har sällan
micro-justerskruven,så den kan du isf.bortse från.

Att sedan svajarmstall ger sämre sustain är naturligt,
men att ändå dra åt fästskruvarna rejält,för god kontakt med kroppen,är en resonant ide´.
Högre action och heavy strings ger ju oxå längre
sustain förstås.
http://www.thegearpage.net/board/archive/index.php/t-238902.html
Erik A
Skickat lördag den 24 januari 2009 - 0.42:   

Egentligen väljer jag inte någon mikrofon alls Pelle K eftersom jag tycker att man hör gitarrens brister som tydligast när den inte är inpluggad. Men den låter i stort sett lika tråkigt på alla mikrofonerna när den är inpluggad.

Hela diskussionen du tipsar om G.K var verkligen intressant. Självklart ska Jag prova Walterw:s tips så fort som möjligt. Tack båda två.
Erik A
Skickat lördag den 24 januari 2009 - 0.54:   

Den strata jag är missnöjd med har jag tillfälligt utlånat, så den har jag inte kunnat provat på än. Men jag testade Walterw:s tips på en av mina andra strator och även om jag var nöjd med den tidigare så tyckte jag den blev ännu bättre av den lilla justeringen.
Magnus H
Skickat lördag den 24 januari 2009 - 14.32:   

Jag läste en gång om en gitarrmek som hade för vana att alltid efter ihopmontering försiktigt men bestämt stöta gitarren mot golvet, med halsen pekande rakt upp.

Resultatet skall ha varit märkbart förbättrad sustain, förmodligen genom att delarna "sätter sig" mot varann, på samma sätt som Walterw:s trick.

Man får väl vara försiktig med vad man stöter den emot för underlag, och man får nog "hantera" remknappen på nåt sätt...