Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Arkiver fram till 2010-februari-26 » Hagström Accordia Superior » Arkivera tills 2009-januari-26  

Författare Meddelande
TL
Skickat söndag den 25 januari 2009 - 17.44:   

Ja, Jularbo-ton är inte så lätt att förklara, men det är liksom en klar, fullfrekvent, öppen, distinkt ton, känslig för hur hårt man drar, mer åt det ljusare hållet än det mörkare. I princip den raka motsatsen är moderna tiders stora (tunga) cassotto-spel (särskilt om det inte sitter någon riktigt bra stämsats i dem). Dessa blir då mulliga (instängda) i ljudet och låter ganska lika oberoende hur hårt man drar. Mitt Accordia Frank låter lite mittemellan, med en dragning åt orgel-klang.
Jularbo hade både 3- och 4-köriga spel under sin långa verksamma tid. Under 30-talet och in en bit på 40-talet var det nog mest 4-körigt. Under senare halvan av 40-talet gick han över mer mot 3-köriga spel och med piccolo istället.
Accordia Superior av din årsmodell var nästan alltid 4-köriga och med 16-8-8-8 (dvs ej piccolo). Undantag förekommer men är ovanligt. Med det övre slagregistret stänger du av/slår på 16-fotskören (den lägsta kören). Med det nedre slagregistret stänger du av/slår på två av de tre 8-fotskörerna (de som är snedstämda). Ofta är snedstämningen rätt så liten på dessa spel, att det är svårt att höra skillnaden med av och på, men lite brukar det höras.
Hoppas du är något hjälpt med svaren.

Mvh TL
Janne
Skickat söndag den 25 januari 2009 - 17.55:   

Hej TL!
Jag tror jag förstår hur du menar med Jularbo-tonen.
Tack för instruktionen av slagregistren, ska pröva direkt.
Du borde snickra ihop en egen hemsida med blogg eller dragspelsforum. Dina dragspelskunskaper är ju superba :-)//Janne
saabanders
Skickat söndag den 25 januari 2009 - 18.32:   

Takker for en glimrende utredning om Accordia og Jularbo-tonen. Dette var ting jeg viste,;-)men det er sikkert nye kunnskaper for mange.
"Du borde snickra ihop en egen hemsida med blogg eller dragspelsforum. Dina dragspelskunskaper är ju superba :-)//Janne"
Dette var en glimrende ide.

mvh.Anders
TL
Skickat söndag den 25 januari 2009 - 19.05:   

Jag får bara tacka för de uppmuntrande, värmande orden. Vi får se om det någon gång kan bli någon slags mötessite för detta intresseområde på nätet.
Mvh TL
TL
Skickat söndag den 25 januari 2009 - 20.07:   

Här är ett litet exempel på hur en bra Jularbo kunde låta när han (tillsammans med Erik Frank) kompar Åke Grönberg! Inspelningen lär vara från november 1945.
http://se.youtube.com/watch?v=PywD2y9on5Y&feature=PlayList&p=D40BBE8E83C731DC&playnext=1&index=24
Mvh TL
Janne
Skickat måndag den 26 januari 2009 - 15.00:   

Hej TL!
Fanns även Superior modellen i 3-körigt utförande, nyfiken?
TL
Skickat måndag den 26 januari 2009 - 18.31:   

Hej!
Det är inte upptaget någon 3-körig standardvariant i katalogerna, men det förekommer ändå sådana vet jag. Antagligen kunde kunden själv styra litegrand hur spelet skulle se ut.
Mvh TL
jo
Skickat måndag den 26 januari 2009 - 23.00:   

Hej, Janne och TL!
När vi pratar om Superior-modellen menar vi då enbart dom spel som är märkta Superior på basdelen? Då har i alla fall inte jag sett något tre-körigt, men Accordia kanske hade anammat Levins motto, "Allt är möjligt i en gitarr-(dragspels)-fabrik". Jag har däremot sett ett fyr-körigt med piccolo-stämma uppe hos Per Stenelund i Avan. Så dom finns, som du TL så riktigt omtalar.