Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Arkiver fram till 2010-februari-26 » Levin-Bjärton-Crafton  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2009-mars-16Magnus H16-3-09  20:09 
Arkivera tills 2009-april-12Magnus H12-4-09  13:47 
Arkivera tills 2009-april-13Calle13-4-09  0:34 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Calle
Skickat måndag den 13 april 2009 - 0.37:   

Ja ser nu att du hann före Magnus:-)
Peter
Skickat måndag den 13 april 2009 - 8.35:   

Magnus.

Om det är J-45-modellerna som vi pratar om ovan så är det inte flytande stall på de även fast de har Hagströms-strängfästet.

Det är ett vanligt limmat stall.

Däremot så avviker det med att ha höj-och-sänkbar metallsadel.

Ger en oooootrolig sustain.
Magnus H
Skickat måndag den 13 april 2009 - 10.55:   

Rätt så, Peter.

Jag missade den detaljen, det blev nog lite sent igår.

Beträffande sustain så undrar jag om det verkligen är metalldelarna som gör det, dessa konstruktioner brukar enligt min erfarenhet endast ha negativ effekt på ljudet.

Kan det inte snarare vara stängarnas "fastare" infästning som ger sustainen, de sitter i en styv sarg istället för i ett stall som svänger med locket?

Jag är lite kluven till dessa flattops med limmat stall och strängfäste i sargen. Det er ut som en "efterkonstruktion", så här brukar det se ut på en del gamla gitarrer där man löst det så här när man misslyckats med att få ett limmat stall att hålla för strängarnas belastning...
Magnus H
Skickat måndag den 13 april 2009 - 10.56:   

Och Tofa, Goya GG-4 mostvarar Levin LTS-4, och modellen hett ursprungligen Goya TS-4.
Peter
Skickat måndag den 13 april 2009 - 11.35:   

Magnus. Hur efterkonstruerat det än ser ut så är det i alla fall bättre sustain. Det kanske var det som var ändamålet.

Jag har haft två pinn-stall och två Hagstöms-stall och på de jag hade så var det bättre sustain i de med Hagstöms-stall.

Eftersom Björton lyckats mycket väl med limmade stall på andra modeller så är det absolut inget misslyckande för att få stallet på plats.

Men jag håller med dig. Det ser lite konstigt ut.

Du har mail och PM.
tofa
Skickat måndag den 13 april 2009 - 18.08:   

Pegbridge - så klart! Om jag hade tänkt lite till så hade jag kanske kunnat associera (?) med långgolfens peggar...

Hur som helst så har det dykt upp ett förträngt minne hos mig. Jag har ju faktiskt haft en Bjärton naturfärgad gitarr med den långa halsen (14 band?) en gång i tiden. Vad modellen hette kommer jag inte ihåg. Det här måste ha varit i början på 80-talet.

Jag minns iaf att jag lämnade den till en instrumentmakare för att få den delen av stallet som var gjort av plast, utbytt mot ett i horn, som han då tillverkade åt mig. Jag tänkte att det måste bli en bättre klang i gitarren med det hårdare materialet. Jag är ganska säker på att det var ett snedställt stall (intonerat?)

Vart gitarren tog vägen har jag ingen aning om. Jag måste ha sålt den till nån. Det ger mig lite ångest att jag sålde den. Men det måste ha berott på att jag haft en mångårig gitarr-på-sparlåga-period. Det har varit andra instrument som gällt den senaste 20-årsperioden. Men nu har jag ju fått en nytändning för gitarr.

Då kommer vi till ångest nr 2. Jag köpte en ny stålsträngad gitarr nån gång 75-76. Den hade en sån skalle som nylonsträngade gitarrer har. En sån genomsågad som jag nu sett att en del stålstr Leviner också haft.

Det var en skitbra gitarr. Mycket klang och det som jag minns att jag alltid var så förbluffad över var att den stämde så perfekt över alla register. Jag minns inte märket, men om nån skulle säga att det var en Levin så skulle jag gråta blod. Varför då ångest? Jo den förolyckades och blev bara till stickor och strån...

Ångest nr 3: Jag hade en gång i tiden en Hagströmplanka i grå pärlemor. Les Paulmodellen. Jag hade köpt den av den västmanländske gitarrmästaren. Den sålde jag sen till en kompis i slutet av 70-talet. Dumt. En budgetgitarr på den tiden, men varit kul att ha nu.
tofa
Skickat måndag den 13 april 2009 - 18.13:   

I alla fall såg den där Bjärtongitarren ut precis som en J-45. Fanns det fler modeller med samma utseende?