Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Arkiver fram till 2010-februari-26 » Hagström Accordia Superior » Arkivera tills 2009-mars-26  

Författare Meddelande
Janne
Skickat onsdag den 18 mars 2009 - 13.49:   

En till...
Bild
Janne
Skickat onsdag den 18 mars 2009 - 14.02:   

Hej TL!
Eftersom mitt spel nästan är ospelat så har skinnen nog blivit lite hårda och sluter därför inte riktigt till. Det läcker lite luft, inte mycket men ändå. Jag pratade med en reperatör som sade att spela mycket på spelet, helst med alla körer samtidigt, så kommer skinnen att bli mjukare med tiden och därför sluta tätt.
Stämmer detta eller är det för optimistiskt?
Eller är den enda sanna lösningen att vaxa om stämmorna och byta alla skinnen och därefter stämma spelet?
saabanders
Skickat onsdag den 18 mars 2009 - 18.56:   

Hei Janne
Jeg ser at det er TL du spør og han kommer sikkert til å komme med sin mening. Men jeg våger likevel å komme med min mening/erfaring.
Det kan nok bli bedre, men bra blir det ikke. De fleste Accordia jeg har vert borti, trenger ny voks, noen akut, og noen haster det ikke så veldig med. Det andre jeg vil si er at det er etter min erfaring ikke lurt å stemme rett etter at du har bytt skinn. Det er viktig å spille en god del først, slik at skinnene får tilpasse seg ordentlig. Og så er det viktig å rense stemmene når en først har de ute. Og da låter som regel spillet bra. Viss det ikke har vert folk å rotet med det før.
Lykke til, som sagt inget facit-svar, men min erfaring
jo
Skickat onsdag den 18 mars 2009 - 21.06:   

Grattis till ett fint spel, Janne! Jag antar att det har dom riktigt bra stämmorna som sitter i Superior-spelen av lite senare datum. Väl värt att kosta på en del, men att använda spelet mycket innan tror jag är en bra idé.
Janne
Skickat onsdag den 18 mars 2009 - 21.08:   

Hej saabanders!
Tack för ditt svar, jag lyssnar till din erfarenhet.
Dragspelsreperatören hade några tonstockar ute för att inspektera vax och skinn, han tyckte att det såg rätt bra ut, men som sagt, skinnen var lite hårda. Han såg också på stämmorna att de inte var mycket repade dvs ingen som har filat på dem :-). Eftersom skicket på spelet är så pass bra, ska man kanske ändå våga på en slant för renovering. // Janne
saabanders
Skickat onsdag den 18 mars 2009 - 23.08:   

Hei igjen Janne.
Nå er ikke jeg så godt orientert om prisene i Svrige, men vil tippe at dette kan vere verdt 2-3000,- som det er. Og om du fiksar og byter viks osv. så kanskje 3500.??? Og skal du betale for arbeidet, så snakker vi kanskje om 5000,- for arbeidet???Så det er ingen god butikk?? Men kanskje det ikke er det viktige?? Og kanskje mine priser ikke er riktige?
Synest du bør bruke det som det er, og se det an litt, så kan du kanskje koste på det senere viss du fremdeles tykker så. Men ofte så dukker det opp andre spennende spill, til en god pris........
Lykke til i alle fall. Gode Accordia er meget bra spill, svensk håndverk på sitt beste, i klasse med Saab ;-)
Men mange er så där.....inget vidare.......har en tre-fire slike....
Janne
Skickat torsdag den 19 mars 2009 - 10.29:   

Tack för era svar, jo och saabanders.
Kan tänka mig att det kostar en hel del i Sverige också. Som redan sagts, så får jag börja med att "spela in spelet". Frågan är hur länge man ska hålla på, innan man i så fall gör en renovering? Jag gillar mycket denna smidiga modell, otroligt att man lyckades redan på den tiden tillverka ett så lätt dragspel med så mycket ljud i!! Jag gillar även Saab med dess ingenjörskonst ;-)
Danne.
Skickat torsdag den 26 mars 2009 - 17.50:   

Hej. Jag har kommit över ett Accordia superior med spindelväsdäck Nr 2677. Tänkte höra om någon känner till något om spelet? På tonstockarna står det Anton Åhsblom Hedesunda stäm o rep Nov 1956?