Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Arkiver fram till 2010-februari-26 » Vevgrammofon » Arkivera tills 2009-april-05  

Författare Meddelande
Jon
Skickat söndag den 5 april 2009 - 12.49:   

Hej

Jag har nyligen köpt en his master's voice grammofon. Den fungerar relativt bra men har så vitt jag förstod saken inte nytjats på 60 år innan jag köpte den.

Jag antar därför att den skulle må bättre om den fick lite service.

Är det någon här som vet var man kan vända sig för att få hjälp med reparationer eller service av en vevgrammofon?

Med vänliga hälsningar/

Jon (jon.johansson@live.com)
Britta
Skickat söndag den 5 april 2009 - 13.32:   

Antar att det är enkel mekanism i de här gamla apparaterna och allt de behöver är lite symaskinsolja. Att lämna den till fackman för reparation kostar mer än den är värd.
li
Skickat söndag den 5 april 2009 - 18.14:   

Plocka isär, gör rent, smörj sparsamt, skruva ihop.
soda
Skickat söndag den 5 april 2009 - 20.18:   

Plocka inte loss eller isär fjäderhuset. Det ska göras med stor försiktighet av någon med erfarenhet på området och lämpliga verktyg. Så länge fjädern är hel och inte lossnat i ändfästena ska det egentligen inte behöva göras heller.

I övrigt hjälper rengöring och smörjning av kugghjul och lagringar säkert en del.

Centrifugalregulatorn - har inget med centrifugalstrutar att göra - består av tre vikter monterade på tunna fjäderbleck, på ena sidan skruvade i en fast rund skiva och på den andra i en skiva som är rörlig och kan glida längs axeln. Den rörliga skivans rörelse bromsas av en bit filt eller tjockt läder vars position kan förskjutas något med hjälp av reglaget för hastigheten på grammofonen.

Filtbiten kan behöva bytas för att verket ska hålla jämn hastighet. Om gången inte är absolut jämn på verket så är det kanske heller inget att haka upp sig på egentligen för perfekt blir det sällan ändå.
Jon
Skickat söndag den 5 april 2009 - 20.41:   

Stort tack för bra och snabba svar.

Jag ska försöka mig på en smörjning av mekaniken. Vet någon om man bör tänka på något särskilt när man öppnar grammofonen?

Återigen, tack för bra svar.
soda
Skickat söndag den 5 april 2009 - 21.08:   

Vet inte exakt hur modellen ser ut, men det är nog inte så knepigt.

Börja med att ta av skivtallriken. Då kommer verket att snurra lite men det gör inget. Ofta så är träplattan för verket delad i förhållande till den som tonarmen sitter på och då behöver du bara skruva loss den för verket. Är normalt några vanliga träskruvar bara som håller den. Veven måste vara urtagen för att träskivan med verket ska kunna lyftas upp.

Lägg upp och ner och inspektera verket. Vissa senare verk är nästan helt inkapslade och kan behöva öppnas ytterligare, men i de flesta fall så bör det mesta vara synligt och åtkomligt.

Troligen behöver du inte ta isär mer än så här utan det bör gå att komma åt och rengöra rörliga delar ändå.

Tag inte isär verkets gavlar och öppna inte fjäderhuset. Fjädern är flera meter lång och vass i kanterna. Den kan skada dig och saker i rummet om den "spränger" loss. I sitt hus är den dock fullkomligt harmlös och inget att oroa sig för.
78 varv
Skickat söndag den 5 april 2009 - 21.34:   

Här gäller först ordentlig rengöring och sedan grafitfett.
Symaskinsolja gör det bara värre.
Ta inte alla råd du får här som kungsord.
soda
Skickat söndag den 5 april 2009 - 21.50:   

Fett torkar väl in med åren likaväl som olja. Sen ska jag väl erkänna att det här inte alls är mitt specialområde så du kan kanske ha rätt 78varv, men på vad sätt gör symaskinsolja saken värre?

Och om fett är bättre - vad talar för just grafitfett?

Frågor i all välmening. Förhoppningsvis kan jag lära mig lite på kuppen också kanske.