Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Arkiver fram till 2010-februari-26 » Raggie Special - pris&ljudfrågor » Arkivera tills 2009-mars-25  

Författare Meddelande
Raggie Special
Skickat torsdag den 5 mars 2009 - 10.31:   

Goddagens!

Är en ung kille som älskar att spela Jularbo, Sundqvist, Frosini och Deiro. Jag spelar väldigt mycket men jag har dock fortfarande lite dåliga kunskaper på dragspelet som instrument och dess historia. Det jag ligger på natten och drömmer om är att ha ett spel som har det där riktiga gamla soundet som inte finns i dagens dragspel!
Jag har själv ett Raggie från 1943-44 (med sol på framsidan och kurvig skrivstilstext) dock behöver stämmas och gås igenom ordentligt och jag vet inte om det är värt att lägga alla min pengar på det spelet med tanke på att en helrenovering kommer kosta en hel del och soundet är bra men inget enastående.
Jag har tidigare varit ute efter ett senare "slipsraggie" från 46-47 men har fått höra att de ljudmässigt bästa Raggiespelen tillverkades tidigare under 30-talet (dock är dessa extremt svåra att få tag på).
Hur stor skillnad kan det vara prismässigt och ljudmässigt mellan dessa alternativ? Går det att säga något generellt?

Det vore schysst om någon kan ge mig lite svar på mina frågor. Tack för mig!
/R
TL
Skickat torsdag den 5 mars 2009 - 19.01:   

Hej!
Det stämmer att många menar att 30-tals-Raggiena är bättre. För att få en bild av det, är nog enda riktiga lösningen att försöka komma åt att prova. Antingen hos en handlare som råkar ha ett dylikt till försäljning, eller hos någon privatperson som äger ett. I det senare fallet är de många "stämmorna" på somrarna ett sätt att knyta kontakter med personer med samma intresse och det kan då ges tillfälle att prova andras spel.
Det är svårt att ange prisnivåer för sådana här instrument som det inte förekommer till försäljning så många av varje år. Och man vet inte heller, genom att titta på annonser med begärda pris, vad slutpriset egentligen blev i slutändan. Men man kan väl säga att 40-tals-Raggien brukar som regel ligga mellan 2000:- och 6000-7000:- på ett ungefär. 30-tals-Raggien allt från 3000:- och ända upp emot 15000:-.
Hoppas du är något hjälpt med informationen.
Mvh TL
Raggie Special
Skickat fredag den 6 mars 2009 - 10.09:   

Tack TL för ditt svar! Jag antar att det är som du säger att prisspannet på sådana spel varierar kraftigt beroende på skick, stämsatser och andra faktorer.
Jag är själv ute mycket på stämmor o träffar människor som har fina spel, men jag kan tycka det är svårt att göra några generella bedömningar då jag tycker att varje spel har sin egen unika klang. Detta gör att det kan vara svårt att själv veta vad jag ska leta efter, speciellt eftersom som studerande kan jag inte heller bortse från den ekonomiska aspekten.

Jag hörde talas om att det finns även en finare modell av Raggie: Raggie lyx. Vad är skillnaden? Det var även någon som sa att jag skulle leta efter ett spel med träklav. Jag förstår dock inte varför.
TL
Skickat fredag den 6 mars 2009 - 14.19:   

I det här fallet är vi nog alla lite i samma läge och det finns inga dolda klara sanningar. Det är ett mycket vanligt samtalsämne bland de som intresserar sig för gamla klassikerspel. Det är några märken som det uppstått mer eller mindre kult ikring. Rykten, spekulationer uppstår. Den sannolika anledningen är att det finns så ytterst lite egentlig ursprungsinformation kvar från de firmor som en gång tillverkade dessa spel. I Raggies fall finns i princip bara ett antal kataloger att gå på, i övrigt är det bara genom åren muntligt överförda "fakta" som utgör informationsbas.
Under senare delen av 30-talet fanns varje modell i dels ett standardutförande, dels ett något dyrare Lyx-utförande. Lyx skilde sig så att det hade basregister, registervisare, pärldekor m.m.
Detta med träklav är också ett vanligt diskussionsämne bland gammelspelsintresserade. Det menas bland anhängare att det ger en mjukare, tystare, skönare spelkänsla. Personligen har jag inte riktigt förstått någon stor fördel. Idag görs alla klaviaturer i metall.

Mvh TL
Knutte
Skickat tisdag den 24 mars 2009 - 10.04:   

Har ett Raggie special mod.1551 nr 2011
När är det tillverkat och något om spelet ?
Tacksam för svar.
TL
Skickat tisdag den 24 mars 2009 - 21.36:   

Känner bara till 155A resp. 155B (kan sista tecknet ha blivit delvis bortgnuggat?). A stod för 3-körigt och B för 4-körigt. Tillverkningsnummer över 2000 bör betyda något av de sista åren, mao 1945-1947.
Mvh TL
Knutte
Skickat onsdag den 25 mars 2009 - 16.50:   

Tack. TL
Kan vara så, det ser mer modernt ut än
andra raggie.Det kan vara bland dom sista
som gjordes.
Hälsn.Knutte
Toivo
Skickat onsdag den 25 mars 2009 - 21.42:   

Knutte ! en bild på spelet vore trevligt !!

Bästa Hälsningar / toivo