Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Arkiver fram till 2010-februari-26 » Kan detta vara en Äkta Stradivarius? » Arkivera tills 2009-maj-23  

Författare Meddelande
Kand
Skickat söndag den 10 maj 2009 - 7.31:   

Sluta gissa, läs kulturhistoria så får du veta bl. a veta hemligheten om det unika ljudet i fiolerna av mästaren Stradivarius och mycket mer.
BA
Skickat söndag den 10 maj 2009 - 9.26:   

Det "unika" ljudet har flera gånger testats mot nybyggda instrument och av kunnig jury bedömts som mindre god än de nybyggda instrumenten. Så var det med det.
Kanske vetskapen att det är "Stradivariuston" gör att man tror att det låter bättre
Olof
Skickat söndag den 10 maj 2009 - 13.19:   

Kan så vara!
Själv har jag 7st inlindade i sina orginalpapper Dessa hittade en kompis på sin morfarsvind.
Morfader hade som sjunde genneration iform av butikschef bedrivit musikaffär på hörnet av Frejgatan/Långgatan.
Akta dig för att exponnera den i solljus för ofta.
Ett tipps är att smörja in den med grumme-såpa innan
hfd
Skickat söndag den 10 maj 2009 - 13.40:   

Gratulerar Olof till en åtminstone ganska konsekvent stavning.
li
Skickat söndag den 10 maj 2009 - 18.49:   

Med årsringsmetoden kan exakt ålder på träet räknas fram. Även odlindsplatsen kan avgöras i många fall, och säkert för alla stradivarianter!
Per
Skickat måndag den 11 maj 2009 - 8.54:   

Om det står Stradivarius på etiketten så är det naturligtvis en äkta Stradivariusetikett. Det står ju så.
Däremot är det nog inte troligt att Antonio Stradivari från Cremona har haft något med den att göra. Fiolen däremot kan vara precis vad som helst.
Per
Skickat måndag den 11 maj 2009 - 11.05:   

Om det inte är en träskofiol och inte heller en cigarrlådefiol så är det troligen en äkta fiol, lika äkta som en gitarr eller en kaffekopp.
Jaha, och Stradivari då?
Han byggde inte en enda fiol av den sort som vi ser till vardags idag. Dagens modell kom fram i början av 1800-talet. De flesta fioler som kallas Äkta Stradivarius idag är antingen kraftigt ombyggda eller förfalskningar.
Om du har en fiol som ser normal ut till hands och jämför den med din strad. och du då upptäcker att halsen på din fiol är något kortare och isatt i en annan vinkel, mer som på en gitarr, då kan det bli intressant för i så fall är den nog byggd före 1800-talet och har aldrig blivit ombyggd. Det behöver ändå inte betyda att den är en Stradivarius. Det finns cirka 300 fioler kvar som troligen har tillverkats i Stradivaris verkstad, och auktionfirmorna har hållit noggrann koll på dem de senaste 100 åren.