Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Arkiver fram till 2010-februari-26 » Accordia "finto"  

Författare Meddelande
jo
Skickat fredag den 12 juni 2009 - 22.05:   

Hej! Kan någon, (TL, Älvdalen?), reda ut vad detta är för ett dragspel? Måste vara ganska ovanlig modell? http://www.blocket.se/dalarna/Dragspel_Accordia__Finto__modell_22120328.htm?ca=2&w=3
TL
Skickat lördag den 13 juni 2009 - 2.04:   

Ja, någon sådan modell fanns inte i katalogerna. Antingen är det specialbyggt av Accordiafabriken för någon beställande kund, eller så är det ombyggt i efterhand (av Accordia eller någon annan verkstad) sådant förekom. Dock är det första gången jag sett ett Accordia med finto.
Modellen är den som kom 1941/42 och fanns fram till 1946-1947.
Personligen tror jag detta ändå är en ombyggnad i efterhand. Hagström-emblemet satt aldrig på dessa spel. Texten Accordia ser lite väl vit i färgen ut, och liknar inte varken föregående generations bokstavsstil eller stilen (logon) som kom på den här generationen. Men jag kan ha fel. Spännande kul objekt hur som helst!
Mvh TL
Pelle K
Skickat söndag den 14 juni 2009 - 20.43:   

Hej.
Jag vet inte så mycket om stora spel, spelar durspel själv, men när jag såg den här bilden blev jag lite nyfiken och undrar om någon av er dragspelare skulle vilja räta ut ett par frågetecken...
Jag antar att "finto" betyder att dragspels klaviaturen inte fungerar. Men är det bara ett tvåradigt spel då, eller är pianotangenterna den tredje raden? Vad är det för skillnad/fördel med fler rader.
Pelle K
TL
Skickat måndag den 15 juni 2009 - 0.51:   

Hej!
Alla kromatiska/liktoniga (=alla skalans toner finns och lika ton vid drag och tryck) knappdragspel bygger i grunden på 3 rader.
Om ett knappdragspel har 4 rader så är denna 4:e rad placerad innanför de andra tre, och är en dublett av (hopkopplad med) den yttersta raden (den närmast kanten).
Om ett knappdragspel har 5 rader så är det ytterligare en rad placerad innanför. Denna 5:e rad är en dublett av den näst yttersta raden.
5-radiga spel är det nästan enda förekommande i dag. 3- och 4-radiga knappdragspel såldes huvudsakligen på 30- och 40-talet.
5 rader har fördelen att man kan välja lite den fingersättning man tycker är behagligast, att det är lätt att byta tonart etc.
De 3- och 4-radiga spelen användes mest av skolade mer drivna utövare på den tiden, sannolikt litegrand för att visa att de klarade av att spela på få rader. Ett mer tekniskt skäl kan också ha varit att klaviaturen blir något tystare/distinktare ju färre hjälprader som länkas.
När det gäller finto (som sannolikt har att göra med betydelsen "lura" - jämför sportbegreppet "finta") så finns det alla möjliga varianter på denna mixuppläggning av knappar tillsammans med pianotangenter. Ibland är både vita och svarta pianotangenter funktionslösa, i andra fall är de vita fungerande/användbara (som i detta fall), och ibland är både de vita och svarta pianotangenterna fungerande. I det sista fallet är då "mellanrummen" mellan de ordinära svarta halvtangenterna kompletterade med vitfärgade likadana korta tangenter för att åstadkomma en full femte rad.
Om pianotangenterna är fungerande, används de alltså som vanliga ytterligare knapprad/er, inte som en pianoklaviatur.
Det är inte helt enkelt att förklara detta i ordform, men hoppas att det har gett lite svar på frågorna, annars fråga mer.
Mvh TL
Älvdalen
Skickat måndag den 15 juni 2009 - 7.48:   

Hej,

Om någon kan ta fram serienummret så kan jag kolla upp spelet.

Mvh
Älvdalen
mikjans
Skickat måndag den 15 juni 2009 - 16.53:   

"Finto" är italienska och betyder falskt. Finto-spelen kom vid en tid det ansågs litet "finare" med pianospel än med knappspel.
Pelle K
Skickat måndag den 15 juni 2009 - 23.27:   

Tack för dragspelsinfon TL, jag förstår. Men om skälet till den fintade pianoklaviaturen var att det var "finare" att spela piano, hur ser ni dragspelare på det idag?
Jag förstår poängen med pianoklaviatur på ett dragspel, att en pianist kan ganska enkelt växla över och spela syndaskrynkle. Men vad är fördelarna med ett femradigt spel. Vad kan man göra på ett sådant som ej går på ett pianospel?
Pelle K
saabanders
Skickat tisdag den 16 juni 2009 - 10.12:   

PelleK


Her diskuterer nordmenn saken::
http://www.gammaldans.com/viewtopic.php?f=36&t=264