Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Arkiver fram till 2010-februari-26 » Värde??? Orgel H.Christophe & Etienne  

  Tråd Senaste användare Meddelanden Sidor Senaste meddelande
Arkivera tills 2009-juli-04Maria4-7-09  23:12 
Arkivera tills 2009-juli-05Vän av instrument5-7-09  20:27 
  ClosedClosed: Nya ämnes-trådar accepteras inte på denna sida        

Författare Meddelande
Maria
Skickat söndag den 5 juli 2009 - 20.28:   

Bild
Maria
Skickat söndag den 5 juli 2009 - 20.29:   

Vän av musik

Haha jag märkte det
Vän av instrument
Skickat söndag den 5 juli 2009 - 20.33:   

Yes, du klara't.
Den är ganska lik de två översta exemplen från nätet fast något enklare.
Om du önskar sälja denna franska orgel så lägg ut bilden på Blocket och sälj till högstbjudande. Som jag sagt tidigare, det finns faktiskt musikgrupper idag som använder behändiga tramporglar
Maria
Skickat söndag den 5 juli 2009 - 20.34:   

Bild
Maria
Skickat söndag den 5 juli 2009 - 20.36:   

ja det är just enkelheten som gör att den får stå framme på nåder. undrar vad den där silvermedaljen på världsutsställningen var för egentligen...
Maria
Skickat söndag den 5 juli 2009 - 20.39:   

hade under min tidiga uppväxt en tramorgel i källlaren med spakar och stor och röd har jag för mig att den var, eller så var jag liten och detta är efterkonstruktioner. den försvann för många flyttar sen och hade INTE fått stått framme hos mig :)
Vän av instrument
Skickat söndag den 5 juli 2009 - 20.44:   

Om du klickar på den första nätadressen ser du flera utställningar från 1867 till 1894 där firman fått olika pris för sina instrument. Naturligtvis drar man nytta av det senare och sätter in det i sina företags emblem som ren marknadsföring. Det betyder inte att just din orgel var utställd och vann pris.
Maria
Skickat söndag den 5 juli 2009 - 20.46:   

På tal om musikgrupper Vän av instrument. Såg ett framträdande på svt med Lykke Lii där de spelade med ett minipiano, sånt som man kan ha haft i sin barndom. Blev inspirerad, letade på ebay och liknande, men de var few och far beteen och väldigt dyra. Vem vet kanske kommer det ett uppsving på behändiga orglar det med.

Såg en tysk eller fransk annons, någon som sålde en mycket mer krusidullig variant, spakar och hejsan, samma märke där låg budet på 150 euro.
Maria
Skickat söndag den 5 juli 2009 - 20.51:   

Nej så mycekt hade jag nog räknat ut, men ska man ha saker så vill jag gärna veta dess historia, om det finns en. :)
Vän av instrument
Skickat söndag den 5 juli 2009 - 21.06:   

willem@ceuleers.eu
I den sista nätadressen finns Willem Ceuleers kontaktadress. Skriv ett mail på engelska eller franska och fråga honom om han vet något mera om orgelfirman. Det skulle jag göra om jag önskar veta historien.
Lycka till!
Maria
Skickat söndag den 5 juli 2009 - 23.38:   

Tack för all hjälp och tips!
Maria
Skickat söndag den 5 juli 2009 - 23.57:   

ett par saker jag lade märke till, nu när jag tittade på bilderna som länkats ovan, är nedre delen, de svarvade "benen" på framsidan verkar vara identiska på de olika modellerna, men som sagt min har ju inga spakar, och på sidorna sitter handtag. Kanske det är en resande orgel iaf med extraknäck som skrivbord?

Bild
tofa
Skickat tisdag den 7 juli 2009 - 10.47:   

Maria, spakarna du talar om är register för att få olika ljud i orgeln. De enklare budgetmodellerna saknar dessa register. Orgeln blir lite lättare att ta med, men det är ändå ingen portabel orgel.

Det fanns såna också och kallades för snabbfrälsare bl a. Det var en stor låda med två handtag på sidorna. I botten fanns en lucka som man öppnade och där fanns också ben att vika ut och ett par trampor att trampa med.

Varianter på konstruktionen fanns förstås också. En väldigt fin portabel orgel gjordes av Mannborg i Tyskland. Hade du haft en sån hade jag åkt ner och köpt den av dig direkt. (Se där Britta, en möjlig kund!)

Tramporglar är inte helt ointressanta. Här uppe har vi ett orgelmuseum och fler finns. Men tillgången på orglar är stor och det är på så vis s a s konkurrens om platserna.

Däremot finns det en del folkmusikgrupper som använder tramporgel och då vill man ha en liten nätt orgel som är möjlig att ta med på spelningar. Din ser dock lite trött ut i tangenterna, men försöka duger.

Men om jag var du skulle jag behålla den som ett minne efter morfar och mormor och lära mig spela lite grann.

Mvh
tofa