Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Arkiver fram till 2010-februari-26 » Jularbos Accordia » Arkivera tills 2009-juni-23  

Författare Meddelande
N.T.
Skickat lördag den 20 juni 2009 - 21.16:   

Hej!

Jag har ett spel i min ägo som en gång har tillhört Carl Jularbo. Det är ett 3 körigt Accordia som Calle sålde 1947, de enda stämplar som finns i spelet är 708 stämplat på tonstockarnas kortsida i diskanten samt på "sargen" i diskanten. Kan någon berätta spelets historia för mig, när Calle införskaffade det och annan kuriosa kring spelet.

MVH
N.T.
TL
Skickat lördag den 20 juni 2009 - 22.07:   

Hej N.T.!

Fantastiskt! Det måste vara det här spelet, känner du igen det?
Bild

Mvh TL
Britta
Skickat lördag den 20 juni 2009 - 22.11:   

Varför inte börja med att tala om hur och när du kom över spelet.
N.T.
Skickat lördag den 20 juni 2009 - 22.34:   

Visst TL detta spel är det. Vet du att berätta någonting om spelet?

MVH
N.T.
Avestalufsen Knut
Skickat söndag den 21 juni 2009 - 7.58:   

Detta dragspel ägdes av Calle Jularbo fram till 1947.
pellemorot
Skickat söndag den 21 juni 2009 - 9.58:   

Inte visste jag att Groucho Marx spelade dragspel! ;)
TL
Skickat söndag den 21 juni 2009 - 21.56:   

Ja på den här bilden hade han ovanligt "frikostigt" hår, annars brukar man oftast se honom strikt vattenkammad.
Så till spelet, som ju var frågan. Här vet jag inte så mycket mer än att 708 pekar på sannolikt 1943 i tillverkningsår (har själv ett med numret 695).
Jularbo var "märkesspelare" för Hagström sedan omkring 1930 och ända intill sin bortgång 1966.
I turordning för Hagströms räkning var det Ranco han trakterade, sedan Älvdalsbyggda Hagström-spel, sedan då dessa Accordia som gjordes på den egna speciella filialen i Stockholm, slutligen återigen specialbyggen gjorda på huvudfabriken i Älvdalen.
Jularbo spelade ju som ni säkert känner till alltid på dragspel med slät klaviatur. Accordia marknadsförde dock aldrig som standard några modeller med slät klaviatur, så de Accordia Jularbo spelade på fick göras speciellt för honom.
I grunden var det dock standardmodeller.
Efter vad jag förstår försåg Hagström kostnadsfritt Jularbo och ett mindre antal ytterligare "kändisar" med dessa dragspel, för reklamens skull. Men det var egentligen aldrig fråga om några "gåvor" om jag förstått saken rätt, utan spelen mera "lånades ut" till kändisen till användning (tror t.o.m. det fanns ett speciellt namn för denna företeelse). I verkligheten var det nog dock sällan spelen verkligen kom tillbaka till Hagström igen, utan artisten fick behålla spelet. Signaturen "Älvdalen" kan ha mer exakta uppgifter om detta.
Ja, detta är vad jag kan säga om spelet.
Nu är jag och med största säkerhet många andra dragspelsintresserade här väldigt nyfikna på hur du kom över spelet, detaljer om det, och förstås allra helst bilder (flera) på det så vi får se hur det ser ut nu. En mycket angelägen fråga också: Hur ser stämmorna ut i det? I normala Accordia från den här tiden, såg stämmorna väldigt alldagliga ut (men lät ändå väldigt bra) med raka platta nitskallar. Är det det även i det här, eller är det "treslagsnitar" eller "stjärnnitar" (dvs. många slag från alla håll)? Vore väldigt glad om du kunde bidra med denna information, för ökad kunskap ikring dessa "kändisspel".
Mvh TL
TL
Skickat tisdag den 23 juni 2009 - 16.46:   

Det var väldigt vad tyst det blev.