Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Arkiver fram till 2010-februari-26 » Stenkakor - Rengöring och hantering? » Arkivera tills 2009-juni-22  

Författare Meddelande
aschon
Skickat måndag den 15 juni 2009 - 0.30:   

Hej!
Jag har köpt på mig ett stort parti stenkakor men är ju så klart helt nollställd på ämnet.

Jag vet ju att de inte har något direkt värde men jag tycker det ska bli kul att bredda mig lite musikaliskt och även historiskt.

Men eftersom jag inte vet något om dessa godingar behöver jag lite tips om hur jag ska förvara dem och vad jag gör rent dom med. Just nu ligger den största delen i högar med pappfodral men även en del högar staplade på varandra utan fodral.

Jag har provspelat ett par i datorn, jag tyckte ljudet var sämre än jag förväntat mig. Är ljudkvaliten mycket sämre på stenkakorna än vinylen eller spelade jag bara fel skivor?

Tacksam för tips och ideer.
Britta
Skickat måndag den 15 juni 2009 - 8.07:   

Hur gör du när du spelar stenkakor i datorn?
Roger Häggström
Skickat måndag den 15 juni 2009 - 8.49:   

Ha! Stenkakor i dotorn, lite för stor för DVD spelaren :-)

En bra site med en massa info hittar du här
http://www.svalander.se/tips/cleaningtips.htm
Per
Skickat måndag den 15 juni 2009 - 9.22:   

Om du ska få fram något njutbart så behöver du en särskild pickupnål för gamla slitna stenkakor. Nålen är grövre än normalt så att den inte når ända i bottnen på spåren där det värsta slitaget finns. Jag vet inte var man köper dem men de finns. Lycka till!
aschon
Skickat måndag den 15 juni 2009 - 13.40:   

Tack Roger för en bra länk och Per för tipset om nålen.
Ja, det blev visst lite galet när jag skrev att jag spelade stenkakorna i datorn det skulle ju givetvis vara via datorn eftersom jag har min skivspelare kopplad till datorn.

Jag är ju som sagt ingen expert så jag har helt enkelt valt att koppla spelaren till mic-ingången på datorn för att överhuvudtaget kunna lyssna på plattorna.
Det finns säkert bättre sätt för att få bättre ljud!?
Anders
Skickat tisdag den 16 juni 2009 - 13.59:   

Finns lite tips på http://www.filmoch78or.tk också
tofa
Skickat måndag den 22 juni 2009 - 22.57:   

Tjoho, jag skulle aldrig spela en enda stenkaka på min vanliga skivspelare. Den nålen är nog ganska illa åtgången nu skulle jag tro, om det är vad du gjort. Stenkakan är hård, vinylen är mjuk...

Jag tycker att du ska försöka få tag på en gammal vevgrammofon. Det är inte särskit svårt. Det brukar kunna finnas en i varje antikaffär. Så får du på så vis uppleva ljudet så som det alltid upplevts (bara det är den kulturgärning!).

Men visst är det ett mycket mycket sämre ljud än från vinylskivor (som med en superanläggning är ljusår bättre än vad en CD-skiva kan åstadkomma).

Vad gäller skötsel så vet du redan att stenkakorna lätt spricker. Ett vanligt misstag är att lyfta flera i hög, samtidigt och från bara ett håll s a s. Alltså att man greppar med ena handen om kakorna och håller dem hårisontellt. För då gör tyngden lätt att de spricker.
tofa
Skickat måndag den 22 juni 2009 - 22.59:   

Förresten "utan värde"?! Jag har sett stenkakor säljas för över 700 kr st på tradera. Men då ska du ju ha lite tur också...