Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Arkiver fram till 2010-februari-26 » Stämskinn  

Författare Meddelande
jo
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 18 november 2009 - 20.46:   

Står i begrepp att byta stämskinn på ett av mina dragspel. Nu ser jag att det finns flera typer av stämskinn. Det finns naturskinn, plastbelagda skinn och plast. Med plast och plastbelagda skinn sägs man inte behöva använda extra fjädrar på dom större stämmorna. Är det någon som har erfarenhet av dom nyare typerna? Vad är bra och vad är ev. dåligt med resp.
TL
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 18 november 2009 - 22.23:   

Plastskinn är väl inte så dumma, men man får vara försiktig när man håller på vid dem, för de kan lätt knäckas och då finns inget annat än att skifta och sätta dit ett nytt. Sedan tror jag att plastskinn inte finns/används till de största stämmorna.
Fortfarande används väl mest naturskinn. Men de som går att få tag i idag är tyvärr oftast inte lika bra som de från exempelvis 70-talet (ryktena går isär om varför detta). Gamla dragspelsreparatörer brukar därför rekommendera att i möjligaste mån (om skinnen inte är alltför dåliga) ta av dem, rulla/släta till dem, och sätta tillbaka dem igen.
Mvh TL
Saabanders
Medlem
Användarnamn: Saabanders

Meddelande nummer: 2
Registrerat: 11-2009
Skickat onsdag den 18 november 2009 - 22.33:   

Gamla dragspelsreparatörer brukar därför rekommendera att i möjligaste mån (om skinnen inte är alltför dåliga) ta av dem, rulla/släta till dem, och sätta tillbaka dem igen.

Som vanlig har nok TL rett her. Og etter min erfaring er det ikke bare kvaliteten,men tykkelse/stivhet er som regel nøye tilpasset den enkelte stemme. Blir det for stivt, så demper det lyden, og blir det for mykt, så vil det ikke tette straks. Og de aller fleste skinn er bra nok etter at de er "rullet". Jeg har "plastskinn" til de groveste bass-stemmene, men jeg foretrekker skinn.
jo
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 19 november 2009 - 21.41:   

Tack för synpunkterna! På mitt spel är det så att många skinn har kroknat, framför allt i basen. Dessutom ser jag att många av dom plastfjädrar som skall hjälpa skinnen hålla formen också har kroknat. Detta gör att jag är skeptisk mot att använda plast. Kanske bäst att behålla, rulla dom skinn som sitter där, och sätta in stålfjädrar istället för dom av plast.