Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Arkiver fram till 2010-februari-26 » Vevgrammofon  

Författare Meddelande
Annecathrine
Medlem
Användarnamn: Annecathrine

Meddelande nummer: 1
Registrerat: 2-2010
Skickat lördag den 13 februari 2010 - 19.32:   

Hej har en Caruso vevgrammofon ser ut som en svart låda man öppnar. Undrar vad man ska sälja den för eller var man kan hitta människor som sammlar på sådana prylar.Tacksam för svar.
olå
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 13 februari 2010 - 23.34:   

det är helt omöjligt att svara på vad den är värd utan endera en bättre beskrivning ett foto eller åtminstone ett modellnummer.
Soda
Medlem
Användarnamn: Soda

Meddelande nummer: 23
Registrerat: 8-2009
Skickat söndag den 14 februari 2010 - 9.32:   

Det är väl en sån här?

http://carlotta.gotlib.goteborg.se/pls/carlotta/VisaObjekt?pin_objMasidn=204094

Eller något i den stilen, förmodar jag. Vilket innebär en resegrammofon från 30-40-talet av standardmodell och ett antagligen ganska anonymt tillverkarmärke. Goldbring Foreign, som museet listar som tillverkare är bara tillverkaren av pick-upen. (Felstavat: Ska vara Goldring och Foreign betyder bara att den är importerad.)

Det vimlade av små fabriker som satte ihop delar i en egen låda och sålde under något käckt namn. Caruso låter ju bra...

Kanske kan det finnas samlare som försöker skaffa sig en av varje märke eller något i den stilen, men generellt sett är det ett vanligt förekommande objekt, om än med olika namn och lite varierande utförande, så den är nog inte så lättsåld.

Brukar kunna kosta från någon hundralapp till kanske 6-700 beroende på skick och funktion. En fungerande pick-up kan kosta en hundring eller mer och en ny fjäder ligger väl i samma prisklass. Ett helt renoverat verk 2-300 kanske. Om något är trasigt på den kan den fortfarande gå att sälja som reservdelar alltså - eller omvänt - om den är trasig så finns viss reservdelstillgång genom andra trasiga objekt.
Anders X
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 14 februari 2010 - 21.50:   

Jag köpte en risig resegrammofon på auktion. Den saknade ljuddosa och det var egentligen bara en liten del utav den jag behövde. Lade ut resten på Tradera för 20:- Fick inte ett bud. Då plockade jag isär den, slängde lådan och och la ut alla resterande delar var för sig. Fick totalt över 300:- för delarna!
Bortbytaren
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 15 februari 2010 - 6.55:   

Jag kan byta den mot en bok som jag tänkt sälja.
Den har många sidor och jag tror att alla kanske är kvar. Den är röd på framsidan och på ryggen.
Jag har hört att det finns SAMLARE.
Intresserad?
Soda
Medlem
Användarnamn: Soda

Meddelande nummer: 25
Registrerat: 8-2009
Skickat fredag den 19 februari 2010 - 22.18:   

Så var det en Caruso ute på Blocket. Är det din Annecathrine?

http://www.blocket.se/stockholm/Vevgrammofon__rese___Caruso_25980900.htm?ca=13&w =3

Priset är nog orealistiskt är jag rädd och jag tror inte 20 stenkakor gör så mycket extra heller.

Sen kan jag inte låta bli att undra när jag ser bilden här, och många andra på vevgrammofoner till salu här och där på nätet, om det är så få som begriper att använda en grammofon idag. Om man startar apparaten i det här läget så löper ju stiftet i en vinkel mot istället för med rotationsriktningen och då behövs det nog inte många gånger innan skivan är totalförstörd!
Bortbytaren
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 20 februari 2010 - 6.49:   

Skulle Annecathrine blivit Lars-Henrik och tycker du den lådan ser svart ut Soda?
Caruso är trots allt inte så ovanligt märke. Såldes förmodligen genom Åhlen&Holm eller liknande.
Soda
Medlem
Användarnamn: Soda

Meddelande nummer: 27
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 20 februari 2010 - 14.58:   

Det där med kön kan ju vara ganska relativt på AP och Annecathrine kan väl för övrigt ha en man som råkar heta Lars-Henrik, men visst har du rätt om färgen, Bortbytaren, det missade jag.

Postorder kan det förvisso vara på ett eller annat sätt, men inte Å & H de hade egna märket Silverton (även på radio under en period).
Bortbytaren
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 20 februari 2010 - 16.36:   

Och under en annan period hade man.....?
Soda
Medlem
Användarnamn: Soda

Meddelande nummer: 28
Registrerat: 8-2009
Skickat lördag den 20 februari 2010 - 17.48:   

Grammofonerna hette såvitt jag vet alltid Silverton. Radiomärket Silverton (ej att förväxla med sin amerikanska namne) var relativt kortlivat. Omkring 1933-37 tror jag. Först beställdes de förmodligen av Miko (Mekaniska Industri KOmpaniet) i Stockholm. Från 1936 var det troligen EIA (Elektriska Industri AB) också i Stockholm, som byggde dem. I övrigt sålde de radio under deras faktiska tillverkares märken. Centrum och ev. också Orion lär förekomma.

Även grammofonskivor med märket Silverton fanns under en kortare period. Dessförinnan hade de skivmärket Matador, men jag tror inte det finns några grammofoner med det märket.