Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Om nån har nåt tips ang bälgföring » Arkivera tills 2013-januari-15  

Författare Meddelande
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 49
Registrerat: 5-2012
Skickat torsdag den 10 januari 2013 - 19.19:   

Jag vet att detta kanske inte är rätt forum för frågor av denna typ, men jag testar.
Har ju sökt efter dragspelslärare i närheten, och har hittat nån enstaka på 4-5 mils avstånd, dock upptagna av musikskoleundervisning och annat.

Jag satte upp min lilla amatörstudio under julledigheten i en replokal och tänkte spela in lite. Inget vidare rum för inspelning, hemsk akustik. Dock blir kvaliten på ljudet rätt OK med lite redigering och pålägg.

Problemet är att jag nu egentligen för första gången ordentligt fick höra mig själv spela, och det låter värre än jag trodde. Jag hör väl inte det när jag själv spelar antar jag för jag har inte reagerat på att mina bälgvändningar är så ryckiga som jag fick höra att dem är. Sen för jag bälgen väldigt ojämt också över lag. För att råda bot på ojämnheten i bälgföringen har jag börjat öva lite på att bara hålla inne ett ackord och dra. Samtidigt har jag en mick kopplad till portastudion där jag ser volymstaplarna så jag ser så fort jag tar i för mycket eller för lite. Jag kör lite så med variationer i hur hårt jag drar i bälgen. Det kan ju ge lite resultat på sikt.
Finns det nåt annat jag kunde prova angående det?

Det förstnämnda problemet är dock värst. Jag klarar helt enkelt inte av att vända på bälgen smidigt, det låter väldigt fult och förstör låtarna, i alla fall för mig. Jag ser 10-åringar på youtube som inte verkar ha spelat så länge som ändå klarar det galant, och andra vuxna som speltekniskt är duktiga men inte har nån smidighet alls i vändningarna, utan det blir precis som för mig, kraftiga ryck och nästan som små stop.

Efter att jag hört resultatet spelade jag istället in basen först, separat, och sen melodin i diskanten plus nån extra stämma. Då låter det bra, jag blev skapligt nöjd. Men så vill jag ju inte lära mig spela och fuska. Dessutom var det svårt att få till diskanten bra och taktfast när jag inte basar samtidigt. Jag gör hela tiden små framsteg rent speltekniskt i diskanten, klarar av en del grejer nu jag trodde skulle ta längre tid att lära sig, så det är rätt trist när helheten, särskilt då vändningarna i bälgen, ändå gör att det låter rätt fult.

I början drog jag utåt jättelångt för att undvika att vända, men när väl vändningen kommer långt där ute blir den svår och låter ännu värre. Rätt kul när jag tänker på det.

Jag strävar inte efter att kunna göra totalt omärkbara vändningar, och jag hör även jätteduktiga dragspelare som är underbara att lyssna på (youtube) vars vändningar hörs väldigt tydligt, men det låter ändå snyggt, och kan komiskt nog till och med förstärka lyssnarupplevelsen.

Vart köper jag det magiska pillret som löser detta?
Att träning löser det förstår jag, men att träna rätt är ju då ett måste också.
120
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 11 januari 2013 - 15.07:   

När du blir van med spela in å förstärkare så är bl.a. din bälgförning det man känner igen, alltså kan de ändå vara en fördel i andras öron!
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 50
Registrerat: 5-2012
Skickat fredag den 11 januari 2013 - 22.20:   

Jo, en fördel i andras öron så de vet när de ska sluta lyssna. Skämt åtsido, jag förstår vad du menar 120, dock vill jag ha en bättre och smidigare bälgföring än jag har, för den låter för jäkligt rent ut sagt. Jag var hemma hos Alf Hågedal en halvdag för snart ett år sedan (han står listad under lärare så jag ringde honom och bokade tid), under de timmarna lärde han mig mycket, tex hade jag ingen aning om att jag inte basade 7:or vilket han snabbt påpekade (trots att jag mycket väl visste vad en 7:a i basen var). Han gav mig dock ingen snabbmedicin mot bälgföring när jag frågade, utan hänvisade till att öva låtar vers för vers in och ut med bälgen. Dock var jag nästan helt novis när jag var där så vad skulle han säga, inte helt lätt antar jag. Och det verkar kvittar hur mycket jag än övar på det så ger det inte mycket resultat.
120
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 11 januari 2013 - 23.51:   

Å YESS då ska du leta rätt på nån som du tycker gör det på ett bra sätt å fixa samspelning med denne bara att iakta å jämföra när ni spelar inte lektioner utan ren spelglädje kanske löser de hela!
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 51
Registrerat: 5-2012
Skickat söndag den 13 januari 2013 - 22.21:   

Ja det låter som en bra ide.
120
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 14 januari 2013 - 19.38:   

Prova bälgskakningar i vändningarna du kan vara för klen i armarna(avsaknad av muskler)...
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 52
Registrerat: 5-2012
Skickat tisdag den 15 januari 2013 - 18.15:   

Ska jag göra. Har dock spelat över ett år nu och jag spelar ganska mycket, övar även mycket skakningar. Det finns en man på YouTube som spelar väldigt likt mig, både vad gäller ryckighet/ojämnhet och "fula" vändningar, mina låter nog värre dock. Han är inte nån "ny" dragspelare. Jag vill inte spela gammaldans i flera år och att det fortfarande låter såppas ojämt och skakigt plus stoppen som kommer i vändningarna. Hellre än att kunna spela Säkkijärven perfekt i 150 knyck vill jag kunna spela enkla låtar så det svänger lite. Här är en länk till mannen på YouTube, vad gör han för fel? http://www.youtube.com/watch?v=RKa6I9Fydt4
Menar inget illa om honom, sorry för det. Vet inte hur jag ska öva bara och, som sagt, ska se till att börja terrorisera nån lärare framöver när jag hittar en.
120
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 15 januari 2013 - 18.38:   

Ja inte var de nått vidare men om du bor i "stan" kontakta Nisse Fläcke eller Lennart Wärmell så de får kolla upp dej! Det är en bra grej + det jag skrev om en kompis att lira ihop med!