Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Om nån har nåt tips ang bälgföring » Arkivera tills 2013-januari-26  

Författare Meddelande
Beson
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 24 januari 2013 - 0.00:   

En gyllene regel är att aldrig vända bälgen på långa toner. Han som spelar Lambada i exemplet du hänvisar till, gör verkligen generalfel. Nu har han ett spel som kräver rätt mycke luft och det gör att han måste planera bättre. Sedan skall man se upp med golvstampningen så att man inte stampar för hårt med benet under basdelen. Det hörs direkt i musiken.
SimonB
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 24 januari 2013 - 13.31:   

Här är det dock inget att anmärka på. Han spelar dessutom till synes helt utan ansträngning.
http://www.youtube.com/watch?v=9wVH1kxqT9k
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 53
Registrerat: 5-2012
Skickat torsdag den 24 januari 2013 - 16.47:   

Tack Beson, jo jag vänder helst inte så jag måste bryta av långa toner (ser dock att en del dragspelare klarar av det utan att det märks mer eller mindre).
När jag spelade in mig filmade jag också. Jag har då aldrig sett nån som stampar takten som jag, inte bara med foten utan hela benet studsar upp och ner, högerbenet på utdrag, och vänsterbenet (under basen) studsar upp och ner som ett grodlår när jag trycker in. Det blev då uppenbart att det var en orsak till den skakigheten som hörs, precis som du nämner. Försöker jobba bort det nu, och det tar bort ganska mycket av skakningarna.
Vändningarna är dock det som låter värst. Det rycker och går upp och ner i volym i det ögonblicket. Hemskt låter det. En som redan inte gillar dragspel skulle nog tuppa av om han lyssnade på mig :-)
Har försökt lite att göra "åttan" som jag ser en del gör med bälgen men känns inget vidare för mig. Många drar ju också mest ut och in som jag och får det att låta toppen.

SimonB, jag har kollat på det klippet många gånger det senaste året. Han är härlig att se på. Men det verkar tyvär inte som att det hjälper mig mycket att studera andra. Jag saknar nog nåt vitalt angående vändningarna som jag inte förstår. Och det sitter väl något i känslan där också som saknas.

Fler tips är välkomna om nån har nån synpunkt.
120
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 24 januari 2013 - 20.36:   

OK! Sätt upp en stor spegel mittemot när du spelar å kolla ansiktet för stampar du takten då dj----lar får du nöta tills f--n tar dej för att bli stilare på scen! Kör igång med att stå å spela de gör susen ingen vill se en dragspelare uppträda sittande...
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 54
Registrerat: 5-2012
Skickat fredag den 25 januari 2013 - 22.40:   

120, nu är jag säker! Du skulle gilla att se mig "uppträda". Jag sitter ner på en stol (har i stort sett aldrig ens provat att spela ståendes), jag stampar takten kraftigt med hela benen, bälgen skakar och rycker. Vid vändningarna är det kraftiga ryck/stop eller försvagade toner som rinner ut i sanden för att luften tar slut vid osmidiga vändningar. Plus att jag klarar inte av/vågar inte att spela utan att stirra ner på klaviaturen, såvida det inte är en låt där jag kan känna mig för var jag är vid varje ton.

Förlåt att jag blir personlig nu, och jag vet att jag skriver onödigt mycket ibland, (särskilt som nu, efter för många öl), men hela mitt mål med mitt dragspelade är egentligen från början att jag vill överraska min gamla far (och mor för den delen) som inte har en aning om att jag spelar.
Hade tänkt lura bort dem en dag förra sommaren (2012) från sitt hus och ställt upp PA och allt och bjuda in lite vänner och släktingar, och sen när de kommit tillbaka gjort mitt bästa där i trädgården. Emellertid blir det som vanligt när jag verkligen går in för något, att jag satsar 1000% och mina färdigheter tyckte jag inte dög då, men sommaren 2013 måste det bli av. Min pappa, som själv spelade mycket dragspel i sin ungdom, ville ju att jag skulle bli en dragspelare, men det ville inte jag när jag var 6-7 år även om jag lärde mig litegrann att spela.

Det är därifrån (min far) jag fått min otroliga kärlek till dragspelsmusik och särskilt till alla dessa gamla klassiska svenska dragspelslåtar som jag verkligen gillar. Tur är att jag har ett mycket bra gehör och kan spela en låt rätt OK bara jag vet hur den går i skallen. Eftersökningar efter lärare som jag hittar ligger på 4-600 kr per timme vilket är för mycket just nu. Dock måste jag ha en pg a bälgvändningarna /bälgföring.

Förbaskat tråkigt är att jag haft flera kompisar på bas och gitarr som ballat ur, vilket jag förstår eftersom de egentligen inte är intresserade av denna musiken. Tvärtom för mig dock, mitt dragspelade har ersatt mina gitarrer totalt, har bokstavligt knappt rört dem på över ett år, och det ej pg a att jag vill glädja mina föräldrar, utan för att intresset helt tagit över och jag blivit smått besatt av dragspel.

Vet att det finns en lokal dragspelsklubb här men i en sån här lite håla kan man inte andas utan att nån vet, så det är otänkbart att fråga nån där efter hjälp för då är överraskningsmomentet över, som ju är hela poängen.

120, Fläcke&compani är nog inte så intresserade av mig av olika anledningar, dock är jag jätteglad för dina tips som jag försöker göra det bästa av utefter mina förutsättningar.

Eftersom jag inte kan sluta skratta åt ett klipp jag lagt upp på YouTube (som ingen i min bekantskapskrets vet om än), appropå det du sa om
taktstampning, tänkte jag att jag bjuder på det. Dock ska du veta att jag spelade in basen först, separat här, och inte samtidigt, för då hade det låtit för j*vligt rent ut sagt. Kolla in grodlåret/mitt vänsterben :-)
Jo det låter väl hyfsat, trots att jag inte brydde mig om att spela om partierna som låter skräp eller testa stämmor jag spelade in rätt av bara mer el mindre. Dock låter det ungefär 99% bättre än om jag hade spelat låten "på riktigt", med bas och diskant samtidigt. Som en bonus, om man lyssnar med hörlurar, hör man när tåget åker förbi också som ligger i anslutning till lokalen, dvs om inte mitt stampande överröstar även det).

http://www.youtube.com/watch?v=b4ZG6fI-EnY&list=UUMr4p4j6aHsfXIUiQT8e92g&index=2

Som sagt 120 och andra, fler tips välkomnar jag med öppna armar, och, förlåt mig om jag är lite väl öppen/personlig. Har dock lärt mig en hel del sen TL försökte tala om för mig vad en "stämma" är, det var många saker som jag inte fattade då men som sakta sjunkit in nu.

Ska också nämna föresten, att den enda jag nånsin "spelat ihop" med är pappa Ingvar Karlsson på Karlssons musik. Han tar ofta upp ett dragspel och lirar med mig när jag är där. Har dock också berättat bakgrunden till mitt spelade för honom.

Sorry, men jag letar bara efter lite tips om bälgföring/vändningar eller allmänna tips till en "nybörjare" som verkligen försöker. Får jag inte till det kommer jag att spela in bas och kompgitarr och sen spela med det till sommaren, vilket nog kommer låta OK, dock tycker jag själv att ett ensamt dragspel skulle "slå" så otroligt mycket högre till den tilltänkta spelningen i mina föräldraras trädgård, eller vad tycker ni?
120
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 26 januari 2013 - 18.30:   

Skulle du inte börja med nyckelharpa istället för då kan du stampa "jordgolv"!:-)
TL
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 26 januari 2013 - 19.56:   

M du behöver inte vara bekymrad. Det låter i sin helhet helt acceptabelt, t.o.m. väldigt bra.
Det här lilla sista handlar troligtvis om att du inte har spelat så väldigt länge. Det tar sin lilla tid att bli en bra instrumentutövare.
En sak som du möjligen kan tänka på är att (åtminstone när man spelar vanlig traditionell musik) se tilll att hålla en ganska fast stadig press ut och in på bälgen när du spelar. Det är när spelet rätt vad det är får för lite luft som det låter ojämnt. Så stadig press. Och snabba bälgvändningar.
Men som sagt, det låter redan väldigt bra, särskilt diskantspelet och takten. Det är bara att köra på! :-)
Mvh TL
Se och lär
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 26 januari 2013 - 20.37:   

börja träna utan dragspel det gäller och få in det rätta gunget
http://www.youtube.com/watch?v=NcJdG_LnRJU