Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Om nån har nåt tips ang bälgföring » Arkivera tills 2013-januari-30  

Författare Meddelande
Saabanders
Medlem
Användarnamn: Saabanders

Meddelande nummer: 22
Registrerat: 11-2009
Skickat måndag den 28 januari 2013 - 16.09:   

Er enig med TL. Slett ikke verst dette. Veldig mange som er godt fornøyd med seg selv som speler mye dårligere. Og ikke en spesilet enkel låt heller. Kan nok bli riktig bra dette.
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 55
Registrerat: 5-2012
Skickat måndag den 28 januari 2013 - 18.02:   

Tack, jag tror ni missade som jag skrev ovan att jag i videon spelade in först basen, separat, och efteråt lade på diskanten. Det är därför det låter bra. Sådär låter det INTE när jag spelar bas och diskant samtidigt kan jag tala om. Hade jag kunnat lira som i videon hade jag vart väldigt nöjd.
Men tänkte på det du sa stadig press på bälgen, så jag filmade mig lite när jag spelade på måfå och fick se att vänsterarmen flyger upp och ner i takt med ackordsbasarna och jäklar vad det rycker i bälgen. Mycket mer än i youtube-klippet där jag förmodligen skärpte mig. Min bälgteknik kan nog närma sig en liten förbättring snart om jag kan jobba bort det, och grodlåret. Ska se vad som är det starkaste lugnande man kan få utskrivet för detta :-))
120
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 28 januari 2013 - 18.44:   

Du ska veta att egen kritik är det värsta som existerar å man blir aldrig nöjd med sitt spelande så bara dämpa lite här å där så med nötande så kommer även du att känna att så här ska de låta!:-) Förbaskat viktigt att man har egen stil vid framföranden!
120
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 29 januari 2013 - 11.27:   

Har lyssnat lite mera nu å lägger märke till att du pauserar inte, det är en viktig del av framförandet! Tänk dej att dra en lång kätting över en tröskel, så är det inte med de flesta låtar!:-) Annars om man kollar ex.vis Olle Johny som började med enbart att spela diskant han glömde basen å de gjorde att han har ett långt släpande baskomp som är så utpräglat att man särskiljer honom från alla, likafullt blev han Europamästare när de begav sej! Kör hårt!
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 56
Registrerat: 5-2012
Skickat tisdag den 29 januari 2013 - 18.04:   

Med pauserar menar du tex som i timmerhuggarfröjd där i första versen att istället för att hålla ut den lägsta tonen i vändorna som går neråt, där det är en liten paus (0.5 sek) innan nästa "vända" börjar att inte hålla inne den tonen den halvsekunden varje gång utan istället trycka till och direkt släppa den och göra ett litet avstamp, alltså paus? Tror du menar så om jag förstod dig rätt.

Kul att du skriver det där om "släpande" baskomp". Jag har förut länkat till Sigurd Ruotimaa på youtube (deras kanal heter Skipkuj men det vet ni säkert). Han är, om man kan säga så, mitt ideal personifierat vad gäller dragspelande, och jag lär mig mycket att titta på han och hans son.
Men faktist bara för nån vecka sen reagerade jag för första gången på hur kort och snärtigt han/dem kör på ackordbasarna i vals. Det gör verkligen susen för takt och rytm och låter otroligt bra. Insåg då även att jag själv grötar ihop de 2 slagen (på ackordsbasarna) vilket ju gör att takten inte blir alls lika uttalad, dvs det svänger inte lika mycket. Så jag jobbar på det men det är svårt. Har dessutom precis börjat komma in i att starta med ringfingret på melodibas istället för långfingret även vid det längsta hoppen. Det var svårt men är faktist lättare att hitta med fingrarna där nu som jag haft lite svårt för hela tiden.

Kan passa på och nämna en sak jag frågade om första gången jag skrev här som jag fått svar på. Jag hade läst på en av deras videos att hans Hagström Victory 2 skulle vara "stämt till 5-körigt" och jag frågade vad det betydde, men det är nog fel uttryckt, för jag pratade med Bernt, hans son som han spelar ihop med i klippen, på telefon i somras, och han berättade att det är ombyggt och sitter 5 körer i det. Undrar om han inte sa att Pajala Hasse hade byggt om det.
Dem brukar ta en sväng neråt (från Kiruna) på sommarn, och vill det sig väl ska vi träffas denna sommaren och spela lite tjohoo!
120
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 29 januari 2013 - 18.26:   

Jag menar att det ska vara tyst om kompositören skrivit noterna så, för du är väl notkunnig? Väldigt få gehörspelare som har med alla pauser i sina utföranden, tänk dej om du får chansen att spela/uppträda med Eskil Columbus kanske i TV då är de nog inte så roligt att komma fel ideligen men de finns botemedel för sånt oxå man tar så att säja 2ndra fiolen genom att kolla stenhårt vad den andre mannen gör/ligger!
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 57
Registrerat: 5-2012
Skickat tisdag den 29 januari 2013 - 20.01:   

Jag kan inte noter, men OK jag förstår vad du säger nu. Jag brukar lyssna på lite olika versioner av en låt på skivor först och sen bara spela den som jag kommer ihåg den. Förstår att spela efter kompositörens noter skiljer sig från att lyssna på skivor då jag även på skiva hör variationer av ackord osv (tex F:et i första versen i THfröjd som just Olle J spelar den som jag inte tar för det låter inget vidare i mina öron, vet ej om det är F iorginal dock), sen när jag själv tar ut den blir det väl ett ihopakok av vad jag tycker låter bra. Inser att det kunde vara mindre populärt beroende på var/vem man spelar med. Just denna THfröjd kopierade jag mest efter ett gäng som lirar den i sitt kök på youtube där det svänger ordentligt.

Bra tips du ger mig iaf, även om en del saker ligger utanför räckhåll för mig. Memorerar dock och tar till mig det jag kan.
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 58
Registrerat: 5-2012
Skickat onsdag den 30 januari 2013 - 18.47:   

Trevlig överraskning idag. Lade vantarna på boken/häftet "Bälgtekniken" från 1959 av Lasse Benny.
Har bara hunnit ögna igenom den snabbt. Såg lite om övningar som att öva på att stanna toner med bälgen istället för att släppa på tangenten, och variationer på det. Förstår att en del övning på det kan ge mycket större kontroll över mitt problem med bälgen. Negativt var att den är fullspäckad med noter vilket jag inte har nån lust att lära mig av olika skäl och det blir även tidskrävande vilket jag inte har just nu, inte före sommaren i alla fall. Verkade dock finnas en hel del övningar som inte kräver notkunnighet.

Ingen som känner till fler böcker just i det ämnet? Har ju också glömt att det finns bibliotek, ska ta mig en tur dit och kika lite också.