Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Om nån har nåt tips ang bälgföring » Arkivera tills 2013-februari-13  

Författare Meddelande
JFØ
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 2 februari 2013 - 17.47:   

Et enkelt tips.

Tenk på trekkspillets belg som fiolinens bue (stråke). Det er her alt foregår, det er dragspelets "hjärta" eller kanskje heller lunger.

Det finnes flere gamle skoler som tar for seg belgbruk. Oftest er det en del av alle "Accordion Methods".
Det at du hører på innspillinger av deg selv er en veldig god start. Det handler om å være bevisst på hva man selv vil. Når man blir klar over noe man ønsker å endre, vet man at man må gjøre noe - det tror jeg er halvparten av arbeidet! Bruk Youtube videre som du gjør, se på masse filmer, og prøv deg fram selv! I musikken finnes det ingen regler - bare normer: finn det som passer deg selv.

Lykke til videre med spelandet!

PS: jeg vil kanskje også anbefale melodier som oppmaner til belgteknik. F.eks: den kjente valsen Bågskytten av Ragnar Sundquist. De gamle italienske komponistene, og kanskje særlig Frosini har lagt inn mye belgteknikk, (bellowshake) F.eks: Silver Moon Waltz, eller polkaen Bel Viso.

JFØ
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 59
Registrerat: 5-2012
Skickat tisdag den 5 februari 2013 - 19.24:   

Tack JFØ, det tar jag med mig.

Jag har efter lite mer granskning insett att det som "förstör" mest när jag spelar är när jag är på väg inåt med bälgen. Visst, vändningarna låter inget vidare många ggr, men jag har en otrolig ojämn press på bälgen särskilt när jag spelar inåt. Jag har nu testat i flera dagar att sitta lugnt och fint med båda benen, och att inte slänga med vänsterarmen som jag gör och har nog gjort det största framsteget ända sen jag började. Kan knappt tro att det är jag som spelar när jag lyssnar på inspelning. Nöjd, är jag dock inte, 120 ;)

Jag har väl haft svårt för att vara still i kroppen för att jag vill uttrycka för mycket i spelandet gissar jag. Det känns nu också mycket svårare att just "uttrycka sig" när jag spelar så här, lite tamt kan man säga, men resultatet blir likväl nästan ljusår bättre. Nu helt plötsligt så vänder jag också helt omedvetet mycket tidigare med bälgen många gånger istället för att dra så där långt ut som jag brukar göra. Jag såg lite mörkt på framtiden ett tag där men solen är på uppgång. Härifrån kan det nog bara bli bättre.
Jag ska spela några låtar på ett dop snart. Jag har faktist känt skräck inför det sen jag började spela in och lyssna på mig, men nu ser jag fram emot det.

Tack för alla tips, fast, jag återkommer säkert i nästa fälla.

Det var väl föresten just det du var ute efter TL, men du sa det på ett snällt sätt.
120
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 11 februari 2013 - 16.47:   

Nu har jag en ide, träna på melodier som inte ska stampas till som ex. Du gamla du fria då förstår du vad jag är ute efter för då är det bara att lägga känsla i bälgföringen...kanske tråkigt men effektivt?
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 60
Registrerat: 5-2012
Skickat tisdag den 12 februari 2013 - 18.52:   

Ingen dum ide alls!

Sen jag blev medveten om att mina stamp åstadkommer icke önskvärda effekter i spelandet har jag börjat att sitta och spela på vardagsrumsbordet och slänga upp benen raklångt i soffan. Inte helt bekvämt men det går bra. Ändå börjar fötterna vifta åt alla håll ibland men då ser jag det direkt och slutar. Taktstampet är nog snart borta, ersatt med lätt stamp med tårna istället för hela foten och benet.
Det låter rätt kul när jag läser vad jag skriver, vilka problem man kan ha.

Har börjat tänka mer och mer på basen också sen jag lade märke till vilken härlig distinkt och taktfull bas de herrarna på youtube har som jag pratade om ("skipkuj", som deras kanal heter). Även te.x Alf Hågedal har en snärtig och snygg bas. Jag kan inte ens få till det någorlunda när jag testar att spela vals enbart på basen, utan diskant inblandad. Och när jag sen spelar en låt glömmer jag snabbt bort det, har fullt sjå att tänka på diskantens fingrar, taktstamp och annat.

Undrar om det finns nåt bra sätt att träna upp så basen börjar låta bättre. Jag tränade väldigt mycket bas i början för att lära mig att hitta rätt, sen dess har jag inte tänkt mycket på basen alls, den har bara fått hänga med så att säga.
120
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 12 februari 2013 - 20.35:   

Hört talas om "Ragge Sundqvist"? Kolla in ex.vis King Kavasara,(stavar som de låter) bara kör basgångarna strunta i kompb. Sen att moderna spel inte har den typen av stämsatser gör att det inte blir så där snärtigt som Ragges utföranden! Man får "hugga" i starttrycket på varje tangent. Kul att du kämpar, får man fråga om din ålder? Visst ja! Den är inte bäst som spelar fortast kom ihåg det för då är det nått som är osäkert...
Musettelover på jobbet
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 13 februari 2013 - 13.17:   

Det var ju intressant att höra att moderna spel inte har den typen av stämsatser. Undrar varför, nya spel är ju inte precis gratis, eller det kanske inte är av ekonomiska skäl som de inte har de?

Kul att höra om Ragnar Sundqvist också, jag ska försöka snoka upp lite låtar av honom. Jag har en del av hans låtar bara ett fåtal dock och inte den du nämner.
Precis som du säger, för att ska det låta så där snärtigt måste man verkligen hugga i nästan överdrivet.

Jag är 42. Och nej, snabbhet står inte högt i kurs just nu. Det enda jag vill är att kunna riva av låtar så det svänger så där fantastiskt som bara dragspel kan göra!
Saabanders
Medlem
Användarnamn: Saabanders

Meddelande nummer: 23
Registrerat: 11-2009
Skickat onsdag den 13 februari 2013 - 13.35:   

http://www.youtube.com/watch?v=gLutWx0NCH8

Denne??
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 61
Registrerat: 5-2012
Skickat onsdag den 13 februari 2013 - 16.28:   

Ahh Saabanders, det gjorde du bra! Jag letade och letade men kunde inte förstå vilken låt det var. Det måste vara den 120 menar. Och jag har sett videon många gånger också, det är alltid kul att titta på när Alf spelar. De enda basgångarna jag kan är de som är standard i valser och schottisar osv. Har aldrig ens övat att spela durskalan på bas.

Kanske dags att börja göra det då.
Nils Fläcke kör också lite omvänt ibland, melodin på bas och kompet i diskanten.