Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Om nån har nåt tips ang bälgföring » Arkivera tills 2013-mars-4  

Författare Meddelande
120
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 13 februari 2013 - 16.48:   

Japp så menade jag nu är det bara att köra på så du får upp snärten i fingrarna för där är de inget släpande!:-)
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 62
Registrerat: 5-2012
Skickat lördag den 16 februari 2013 - 17.06:   

Jag är så van vid cassotto och äger inget icke-cassottospel. Men i denna videon, de första 34 sekunderna, är det bassonstämman han spelar på, och spelet är icke-cassotto, stämmer det?
http://www.youtube.com/watch?v=6Pp_RAtXqPg

Ljudet är ju fantastiskt i alla fall. Men han byter ljud efter 34 sekunder.


Karlssons har ett Chromatic på blocket som jag är lite sugen på. Tjyvar ett icke-cassotto mindre luft? Jag antar att det inte påverkar hur mycket luft det tar. Jag skulle helst ha ett fullstort chassi som tar mindre luft dock, men begagnade pianospel växer ju inte på träd.

Det finns väl ingen här som funderar på att sälja ett pianospel föresten?
TL
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 18 februari 2013 - 19.53:   

Kan inte säga om spelet i klippet är cassotto eller ej, men jag tycker det verkar vara clarinet (8´) han spelar på där i början.
Cassotto i sig har ingen betydelse för luftåtgången. Det som har betydelse är hur luftsnåla stämmorna är.
Mvh TL
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 63
Registrerat: 5-2012
Skickat tisdag den 19 februari 2013 - 12.55:   

Jaha då hade jag nog lite fel. Har glömt bort hur bassonen låter på ett icke-cassottospel, vet bara att dom kändes väl tysta i jämförelse.

Jag hade ingen möjlighet att åka ner och klämma på det Hagström Chromatic som Karlssons hade på blocket tyvär, och nu är det redan borta. Får vänta igen, och se om jag kan komma över ett rakstämt 3 el 4-körigt. Och om någon vill sälja finns jag ju här.
120
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 1 mars 2013 - 17.11:   

Hur går det har du investerat i gammaldags dykardojor eller?:-)
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 64
Registrerat: 5-2012
Skickat måndag den 4 mars 2013 - 0.58:   

Jag har börjat med att binda fast fötterna i stolsbenen, då håller dom sig på plats!!

Skämt åtsido, jag har kört lite basövningar. Jag hittade fingersättningen på durskalan (i basen) på SDR's hemsida och blev förvånad över att lillfingret skulle vara med. Men jag har kört den upp och ner några hundra gånger kanske, och faktist som du föreslog så känns basen bättre och mer taktfast ju mer jag över på det sättet. Den börjar sakta låta lite mer distinkt.

Hade ingen lust att spela denna helgen så jag tvingade iväg mig till replokalen idag för att spela in en låt. För spelar jag in blir det mycket övning, även med inspelningsapparaturen, och det behöver jag. Tror jag fick ta om "Vid Älvbrinken" över 40 gånger innan den blev någorlunda felfri, andra versen är lite svår. Men jag fuskade inte denna gången, utan spelade bas och diskant samtidigt, som "på riktigt". Dock en tacksam låt för det är förhållandevis lätta bälgvändningar i den med små pauser där man kan passa på att vända. Lägger upp en länk till den:
http://www.youtube.com/watch?v=A6QXXZzZgDY
Jag hör ju själv när det inte låter snyggt, och jag spelade den lite för fort, men återigen, jag är mycket tacksam för tips på vad jag kan göra för att det ska bli bättre.

Jag ser att många dragspelare hela tiden ser till att börja varje vers med bälgen i "utgångsläge", alltså helt intryckt. Detta funkar ganska bra för mig i låten i klippet ovan, men det är också den enda låten jag kan göra så i. Jag finner det otroligt svårt att hitta rätt med bälgen, att ha den intryckt till varje ny vers i andra låtar, för att inte säga helt omöjligt.
Men i gammaldans, är det nåt att sträva efter, är det viktigt? jag ser ju även andra duktiga spelare som har bälgen lite överallt i början på vers. I vissa speciallåtar kan jag förstå att det är viktigt, som när nån spelar Vivaldi på dragspel osv, men undrar om det är nåt jag som mest vill lira gammaldans ska sträva efter.

Jag märker ju dock att i de få låtar det funkar någorlunda att göra så, blir allting mycket lättare, eftersom vändningarna hela tiden kommer på samma ställen där de passar sig att vända. Men men, vette katten hur jag ska få till det i tex livet i Finnskogarna, det verkar helt omöjligt.
120
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 4 mars 2013 - 15.37:   

Kan vara besvärligt om spelet är otätt då kan bälgen bli låång! Nä men kör på bara det är träning som gäller med allting å skriv om hur det går!:-)
TL
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 4 mars 2013 - 17.33:   

Det där låter ju jättebra. Enda är att det verkar ha kommit med en takt för mycket i avslutningarna på andra reprisen. Fin bit.