Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Om nån har nåt tips ang bälgföring » Arkivera tills 2013-mars-30  

Författare Meddelande
120
Oregistrerad gäst
Skickat onsdag den 6 mars 2013 - 18.26:   

Tänkte att du ska koncentrera dej på lugna låtar så du får till stabilitet annars kommer du aldrig ur ryckena, typ "Love me tender" Elvis Presley å spela sakta så du tvingar dej att märka när du gör nått galet! Spela fort kan vilken galning som helst för de döljer en massa fel...så är det alltså ytterligare en ackordbrytarlåt!:-) Köp vara inte tremolostämt för du ledsnar snart på ett sådant!
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 70
Registrerat: 5-2012
Skickat onsdag den 6 mars 2013 - 20.45:   

Ja det låter ju faktist vettigt att öva på lugna låtar. Och blir jag bättre på det så kanske det ger med sig lite mer även i lite snabbare låtar (som tex Wiggen).

Det du säger om stabilitet, det är verkligen nåt jag behöver mer av. Jag älskar att se dragspelare som spelat i 30-40 år. Man kan se en sån otrolig självsäkerhet och lugn när en rutinerad räv lirar, lugnt och fint och metodiskt. Snacka om stabilitet!

Jag har ju redan ett musettestämt spel, så piccolostämt skulle jag föredra.
Får se om det dyker upp nåt framöver. Det retar mig lite att jag inte hann till Karlssons för att testa på Hagström Chromatic-spelet innan det blev sålt.
120
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 14 mars 2013 - 17.55:   

Kom på en fin låt nyss som heter (tror jag) Helgdagskväll i timmerkojan!: Vi har eld vi har kött vi har brännvin till tröst...hittar du den så är de en riktig bälgplågare å bra som publikfriare:-)
120
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 14 mars 2013 - 19.00:   

Glömde skriva att då får du träning att nyansera med bälgen! Rekommenderar inspelning typ Olle Johnny!
Saabanders
Medlem
Användarnamn: Saabanders

Meddelande nummer: 28
Registrerat: 11-2009
Skickat torsdag den 14 mars 2013 - 22.23:   

Fin låt det, og sant som 120 sier,bra publikfriare
http://www.youtube.com/watch?v=aoEDzr7QYX0
120
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 17 mars 2013 - 21.36:   

Music löver! Äntligen fick jag tummen ur å lyssnade på ditt spelande, de är väl ganska ordnat å bra men nog skulle du dra ner på kompet så att dragspelet träder fram mera med diskant å bas för de e ju inte kompet som är dragspelet...så tycker jag åtminstone! Sen blev de en rundvandring på tuben några timmar: ömsom bra eller sämre klass, de var en finne som spelade på ett kouvalaspel lika mitt han hade rätt takt å spelade rent så hela låten var kul att höra + nån "fritte" tror jag han kallades han hade mysko saker för sej verkade spela mest basmelodi å komp på diskant men var tvärsäker i allt! Nä många duktiga hann jag med som nyanserade fint, men många som skulle varnas för oxå! En fråga bor du i stan/Sto eller på vischan? Kanske vi bor grannar?
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 74
Registrerat: 5-2012
Skickat lördag den 30 mars 2013 - 16.08:   

Helgdagskväll i timmerkojan är också fin, fast jag har inget riktigt flyt i den ännu. Däremot lirar jag En afton på Öljaren varje dag. Den är riktigt rolig att spela, det svänger bra i den.

Mannen som du säger är tvärsäker på YouTube är "1frippes". Han har en sjudundrandes skön takt, och hans basande gör att det svänger ordentligt.

Jag skulle önska bli lite bättre på "frasering", alltså vilka toner jag spelar på "bakom" melodistämman. Ofta blir det att jag håller lite ackord slumpvis, och spelar på en enda ton då och då men det är, och låter, väldigt enkelriktat. När jag lyssnar på dragspelare som är duktiga känns inget de gör som slump precis. Det känns genomtänkt och snyggt.

När jag var hemma hos Alf Hågedal kunde han spela på vilken tråkig låt som helst, men hans frasering gjorde att jag bokstavligen satt och fick rysningar i hela kroppen. Det är ju förstås delvis något jag kan lyssna mig till och öva på men det kommer sig liksom inte naturligt för mig. Jag gör samma på alla låtar, trycker ner slumpvis ackord när det passar i melodin och så blir det några ensamma toner. Jag har liksom inget system i det där.

Jag bor på landet föresten, mitt emellan Alingsås och Vara kan man säga. Fast jag är från stan (Gbg) från början
Är du min granne skulle vi spela några låtar tillsammans en dag, det skulle vara kul :-)
120
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 30 mars 2013 - 19.10:   

Svarade i vajsing tråd igen! Igen...