Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Om nån har nåt tips ang bälgföring » Arkivera tills 2013-juni-16  

Författare Meddelande
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 127
Registrerat: 5-2012
Skickat fredag den 31 maj 2013 - 20.37:   

Det verkar som det ändå finns en del folk som söker runt på dragspel på nätet och ställer lite frågor hit och dit. Några måste ju hitta/har hittat hit också, precis som jag gjorde efter ett tag. Så jag tänkte för trådens skull göra en liten summering av hur jag angående bälgföring gick från mer eller mindre urusel teknik till lite bättre, delvis tack vare tips jag fick här, och delvis tack vare en grej jag inte nämnt i diskussionen. Privatundervisning är ju ganska kostsamt, så kan detta hjälpa någon är det ju bra.

Faktist så var bara bälgvändningarna endast en av bovarna i dramat. Den andra var ostadigheten i bälgförandet, särskilt när bälgen var utdragen och jag lirade "inåt". Jag trodde att min bälgföring var ganska stadig ända tills jag filmade mig själv och tittade/lyssnade när jag spelade. Då såg jag hur min vänsterarm gjorde kraftiga ryck till låtens takt och orsakade fula ryck i spelandet. Såg även hur båda mina ben stampade takten kraftigt och spädde på ryckigheten ytterligare. Jag jobbar fortfarande på att råda bot på detta, men när jag lyckas att hålla tillbaka stampande ben och ryckig vänsterarm låter det direkt markant mycket bättre, vilket man kanske inte kan tro, men det gör det. Så att filma sig själv kan nog vara en mycket bra idé. Man kanske tror man spelar på ett visst sätt, men videon motbevisar och visar att man "gör fel".

En dag fann jag låten "Vid "Älvbrinken". I just den låten passade det helt perfekt att spela med väldigt korta vändningar istället för att på måfå dra ut och in. Hela låten gör sig bra för att spela samma "längd" på låten in som ut, så att vändningarna alltid kom efter samma antalet spelade takter. Detta gjorde på nåt sätt att jag insåg en sak som jag inte insett tidigare, även om jag borde gjort det. Nämligen att när man gör själva bälgvändningen i en låt, så kan man ju faktist anpassa sitt spelande till vändningen, istället för tvärtom. Vet inte riktigt hur jag ska förklara det, eller om jag får medhåll av er andra, men åtminstone jag har haft väldigt stor nytta av detta för att få vändningarna att låta minimalt. Alltså, jag kanske kortar av en ton aningen för att kunna vända bälgen utan att det märks/blir ryckigt. Nu spelar jag ju inte efter noter, men det behöver kanske inte betyda att jag egentligen spelar "fel" enligt noterna, utan bara att jag snabbt släpper tangenterna så det passar in, för att snabbt vända på bälgen. Kan säkert handla om bara några tiondelars sekund ibland.Det var kul att läsa igenom hela tråden igen. Angående låttipset från 120 "En afton på Öljaren" råkade jag skriva att jag särskilt gillade andra versen, vilket är helt fel. Det skulle ju vara tredje versen som är extra fin. Även första är väldigt snygg. Har föresten jobbat kväll 4 veckor nu, och bara spelat ytterst lite på helger, men ska tillbaka på dagtid nu, ser minst sagt fram emot att spela. Vet när jag spelade som mest gitarr, att efter ett litet break kan det komma massa inspiration från ingenstans igen när man börjar spela.

Skål på er http://www.youtube.com/watch?v=V3-diqR41yo (Det där är inte jag, inte riktigt än åtminstone :-))
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 128
Registrerat: 5-2012
Skickat fredag den 31 maj 2013 - 21.37:   

Glömde föresten att nämna att inspelningen av "videon" som jag berättade om (klöversnoa) närmar sig. Har pratat med killen som lirar kontrabas och letat rätt på en kul kille på gitarr som vill vara med. Basen och gitarren kommer spelas in samtidigt (om jag får som jag vill), sen vet jag inte än hur dragspelet ska låta, musette eller traditionellt, eller ens hur jag ska spela, men jag kommer att lägga rejält med tid på att det blir snyggt. Har vi mycket tur kommer en känd svensk producent att mixa låten, jag fick en kontakt via gitarristens flickvän som känner denne direkt. Annars får vi fixa det själva.
Oj vad jag ser fram emot detta!

Jag hittade föresten en mycket vacker låt på en av mina skivor (med Linqvistarna) som heter "Torsåkers Mazurka". Jag tar återigen gladeligen emot tips av låtar ni gillar.
120
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 31 maj 2013 - 21.45:   

Härligt! Du blir nog proffsig du med bara träna på, när jag var i början så gällde det att stå framför spegel å då såg man iallafall de flesta minerna för man ville ju vara elegant! Ryssen påminner lite om Lasse Pihlajama han var en showare oxå men nog är det konstigt att i ena landet där är det upplevelse med dragspel å här är de "natta" minns inte när jag såg en dragspelare på allvar sist i TV! Kör hårt för träning är det som gäller! :-)
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 129
Registrerat: 5-2012
Skickat fredag den 31 maj 2013 - 22.03:   

120, du har så förbaskat rätt i vad du säger, när såg man senast en dragspelare på allvar sist på TV!! Jag har inte tittat på TV sen 2007, men vad jag minns så var det när Roland Cedermark för första gången var med i Nygammalt. Tror det var 1979. Efter det käns det dött.
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 130
Registrerat: 5-2012
Skickat fredag den 31 maj 2013 - 22.12:   

Men angående det, så måste jag säga att dragspel har större popularitet än man kan tro ibland folk. Det vet ni kanske bättre än jag, men ibland räcker det att jag nämner att jag har ett dragspel, så vill folk att man kommer och spelar på en fest. Fick senast i veckan erbjudande om att spela på ett födelsedagskalas i sommar när jag spelade upp en låt i bilstereon för en som lyssnade. Det är ju ganska otroligt egentligen.
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 131
Registrerat: 5-2012
Skickat måndag den 10 juni 2013 - 22.01:   

Jag klämde lite på Serenellinit idag för första gången sen jag var hos Peter i Gävle. En ackordbasknapp släpper inte direkt efter den blivit nertryckt när jag spelar. Snabbt släpper den, det funkar att spela, men den håller sig kvar lite lite grann. Och trycker jag ner den hårt med ett finger och håller den intryckt sitter den kvar helt och hållet, och jag får "klicka" lite försiktigt på den, då lossnar den.
Måste jag åka ända till Fjärås eller vågar jag göra nåt själv? Kan jag smörja försiktigt med något eller behövs spelet öppnas?
120
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 11 juni 2013 - 7.50:   

Jahapp är väl närmast frågan om det är styr/dämp med filtmatta på undersidan av bastangenterna då kan du ta en stoppnål om du vet vad de är? Prova med att föra den spetsen runt tangenten och vidga filthålet...om inte det är filt så kanske tangenten är lite sned men det borde du se direkt! I värsta fall öppna basremmen och ta bort hela sidan, sitter med skruv och då kan du se inkromet och vad som annars är galet för de där fixar du själv!
120
Oregistrerad gäst
Skickat söndag den 16 juni 2013 - 22.17:   

Hur har det funkat med basknappen?