Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Om nån har nåt tips ang bälgföring » Arkivera tills 2013-augusti-6  

Författare Meddelande
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 144
Registrerat: 5-2012
Skickat onsdag den 17 juli 2013 - 8.52:   

Mu-settelover hehe!

Det där var vid kompisens sommarstuga som ligger bara ett par mil härifrån jag bor. Jag tog med mig spelet eftersom jag inte kunnat spela på flera veckor då jag blivit av med lokalen jag hade att träna i. Vi ska till stugan nu igen. Får se om publiken finns kvar.

Jag tänkte att om jag någon gång ska söka för att få spela på nåt större evenemang kunde jag kanske använda den där videon som referens så man förstår att jag är rutinerad och van!

Jo 120, just en sån där pall med 3 ben och mjuk sits köpte jag mig snabbt efter jag inhandlat mitt första dragspel. Utan den skulle jag inte vilja vara.
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 145
Registrerat: 5-2012
Skickat fredag den 19 juli 2013 - 12.04:   

Jag lade upp en låt med Ebbe Jularbo där det låter som han spelar på ett liknande spel.
Jag har spelat på så väldans få spel men kan inte minnas jag testat nåt spel som låter som i Anne-Mi eller låten jag länkar till nedan. Det är väl helt vanliga "normala" icke-cassotton, men ljudet verkar ha nåt speciellt som riktigt skär i diskanten, nåt väldigt vasst i sig, och jag har nog inte hört det i så många låtar.
Jag spelade upp Anne-Mi för Lars sist jag var där också, och inte ens han vågade sig på att svara, så jag börjar undra om det bara är inbillning, men tycker de låter annorlunda mot de vanliga icke-cassottospel man brukar höra.

Snyggt han spelar, Ebbe, föresten. En riktig pärla till låt också.

http://www.youtube.com/watch?v=R8j0beQ98Gw&feature=youtu.be
120
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 19 juli 2013 - 12.31:   

Himmelsvid skillnad på cassottomix i spelen bara så du vet! Brölton är väl sämsta tänkbara...
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 146
Registrerat: 5-2012
Skickat fredag den 19 juli 2013 - 22.54:   

Jag får nog anse mig besegrad. Pratade precis med Gävle-Peter, och han sa ungefär vad Lars sa, att han hör inget "speciellt". Jag trodde det var nåt speciellt ljud det där, men det kanske kan vara lite extra rattning vid mixen som gör det, eller så är det ren inbillning.

Men jo, 120, skillnad på cassottomix har jag märkt. Om jag inte hör helt fel (man börjar ju undra) är det bra mycket starkare cassotto-ton i Bugarit än vad det är i Serenellinit jag har.
Det är nog på gott och ont.

Jag provade ett 4-körigt icke-cassotto musettestämt Bengst-spel hos Lars sist, och den bassonen lät nästan som cassotto. Inte riktigt förstås, men inte långt ifrån.

Ja jisses, detta börjar likna när jag spelade gitar. Man letade alltid efter den "perfekta tonen" som skivartister alltid hade, men fann den aldrig, inte förren man lärde sig att spela ordentligt och förstod att att den "perfekta tonen" satt i fingrarna.
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 157
Registrerat: 5-2012
Skickat lördag den 3 augusti 2013 - 13.59:   

Hambo är något av det bästa jag vet. Det där taktfasta svänget är underbart, och Hipp och Hopp är en favorit om den spelas så som jag själv vill att det ska låta. Men ack så svårt det är att spela, även när det är en låt som är väldigt enkel i diskanten. Ger jag mig på tex Hipp och Hopp låter det som för ett år sedan igen. Även bälgföringen går åt pipan. Och då har jag ändå tränat på olika hambo's hundratals gånger, men det verkar inte lossna. Tycker jag har någorlunda koll på att få diskanten att låta hyfast men helheten låter väldigt illa. Vad gör man?
120
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 3 augusti 2013 - 19.29:   

Bara att träna anslag då för inget släp eller tvekan utan snärt ska de va:-) glöm inte att samtidigt få till de där suget i takten, allt går om man ger sej fxxx på det sen ska de vara lite medfött i kompotten också!
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 158
Registrerat: 5-2012
Skickat tisdag den 6 augusti 2013 - 6.17:   

Jag testade att spela in en hambo igår, och spelade basen separat för att kunna lyssna till diskanten efteråt. Jag var nog för hoppfull, även om den stundtals låter ok, men för det mesta låter det inte så smakfullt. Med lite tur kan jag framöver åka till en lokal herre här som spelat sen 50-talet och som är mycket duktig, har ett sånt där härligt sväng i allt han spelar. Tror det skulle vara nyttigt att kolla in och spela med någon, precis som du påpekat tidigare.
120
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 6 augusti 2013 - 6.38:   

VA? Inte är du väl "gammaldags"? Har du lyssnat Eskil Columbus? Där finns gudsgåvorna inlagda från födsel + att han är akademiskt notdriven å spelar vad som helst! Blir liv i de han lirar...