Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Om nån har nåt tips ang bälgföring » Arkivera tills 2013-augusti-30  

Författare Meddelande
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 160
Registrerat: 5-2012
Skickat tisdag den 6 augusti 2013 - 7.12:   

Du är uppe med tuppen som vanligt.
Jag kikade igenom min skivsamling. Hade bestämt för mig att jag hade nån skiva med Eskil C men icke. Däremot med Ebbe har jag många, han är väl inte heller så pjåkig. Gillar i alla fall honom bättre än brorsan. Mannen jag nämnde gillar att spelar allt, och gärna Boogie Woogie. Han låg på E3:an (E20 idag) och skulle åka och handla på Jula. En stad senare vaknade han upp och hade fått nån låt på skallen. Men han hade bara kört 3 mil för långt, så ingen katastrof, den gången.

Jag pratade nyss med honom och klagade på min bälgföring/vändning. Han sa det sitter i kroppen, du ska stå när du spelar och röra överkroppen rytmiskt till vändningarna, då märks det inte ens.
Men jag ska lära mig stå och spela en vacker dag jag med. Fast jag ska lära mig spela sittande först.
120
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 6 augusti 2013 - 8.42:   

O ja! Eskil C går utan på de mesta! Ebbe var inte pjåkig han heller men inte så internationell i spelsättet i jämförelse...Synd att E C inte åker från Ume-trakten å turnerar! Skulle vara kul å höra när han är på vischan å lirar dansmusik...
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 162
Registrerat: 5-2012
Skickat onsdag den 7 augusti 2013 - 9.19:   

Oj, jag skrev "brorsan" ovan. Jag läste nu att Ebbe var Calles son, det var nytt för mig.
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 173
Registrerat: 5-2012
Skickat fredag den 30 augusti 2013 - 17.37:   

Jag måste fråga om en grej jag inte får nån ordning på, och som jag snart blir tokig på för jag kan inte lära mig. Det är den här snärtiga avslutningen man hör, kanske inte alla, men de flesta dragspelare gör i avslutningen på verserna i valser. Alltså inte den typen av avslut som Olle Johnny gör, utan den med en extra kläm. Visst går det ibland men det låter sällan snyggt och det blir ofta inte så tydligt heller utan grötar ihop sig och blir fult. Jag själv använder hela handen som då går upp och ner fort några gånger för att få till det, men det ser ut på videos när folk som begriper hur man gör att de bara använder fingrarna när det gör det. Jag ser i alla fall inte att deras hand flyger upp och ner som när jag gör det. Dock när jag själv gör det med enbart fingrarna blir det ännu svårare och låter värre än innan.
Jag har ju faktist övat på detta i 1½ år nu och det blir aldrig bättre tycker jag.
Om det avslutande ackordet är tex ett C, så håller jag ner översta (ljusaste)C och snärtar med G och E under, eller ibland med alla tre toner samtidigt. Är det så man gör eller är det fel?

Ibland hörs att nån gör ytterligare en till snärt med en väldans fart. Då blir det helt obegripligt för mig hur man fixar det. Jag har lagt upp en video och ska länka om det jag skriver är obegripligt. Första gången han gör det är precis på 21-22 sekunder in i videon, som man ser på klockan i videorutan bredvid volymen. Precis vid 1:12 minuter in så gör han ytterligare en snärt i avslutet.

Video: http://www.youtube.com/watch?v=nDXrSd-RTOI

Hur gör ni, hela handen eller snärtar bara med fingrarna?

För övrigt så har just denna versionen av Flickan från Finnskogarna med A. Walter snurrat hemma på stereon dagligen över två månader. Det är nog bland det mysigaste jag hört i dragspelsväg.
Första gången den andra versen kommer spelar de en mörkare understämma som gör att det blir såå snyggt!
120
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 30 augusti 2013 - 18.14:   

De där är väl bra på sånär att man kan suga lite mer på mollställena, lite lugnare alltså (lite bråttom så du blir klar va?):-) annars fullt godkänt! PS.FiF. ska spelas lite tyngre för där är romantik i låten men de är vad jag tycker:-)
120
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 30 augusti 2013 - 18.21:   

Tänk om vi varit grannar då hade det blivit lira av...
120
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 30 augusti 2013 - 18.24:   

Tänk om vi varit grannar då hade det blivit lira av...Mittåt blev lurad att det var du som lirade, tycker ändå att den går precis lite fort!
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 174
Registrerat: 5-2012
Skickat fredag den 30 augusti 2013 - 18.51:   

Håller helt med om att det finns romantik i låten. Men vill du förklara hur du menar med spelas "tyngre". Långsammare med mer kraft?

Ja ingen hade vart gladare än jag att ha dig som granne. Men jag hade nog också plågat dig med alla frågor och undringar jag ännu har!
Och föresten, den dagen jag kan spela som grabbarna som lirar i låten ovan, den dagen kommer jag förhoppningsvis vara så nöjd att jag kan börja testa på ytterligare ett instrument. Sax eller fiol.
Fast jag har redan svårt att hålla mig borta från mitt elpiano och lära mig lira boogie woogie. Det svänger det med.