Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Om nån har nåt tips ang bälgföring » Arkivera tills 2013-augusti-31  

Författare Meddelande
120
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 30 augusti 2013 - 20.35:   

Visst låter det bra på tuben men jag tycker den ska spelas tyngre, att de ska vara så svårt att förklara pedagogiskt. De e ju moll å bryt i låten då ska de accentueras å inte slarvas bort:-), tog i spelet nyss å nu är de nog färdigspelat för mej låter ostämt, fingrarna stela...sitter fel på kroppen...allt bara fel men lite whiskey kan göra susen å rätt sällskap:-)PS: ska söka på Ballone Burini nu å kolla hur deras teknik ser ut under diskantdäcket de var rätt drivna på 1950-talet men använde lite för mycket plast!
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 175
Registrerat: 5-2012
Skickat fredag den 30 augusti 2013 - 21.00:   

jag kanske är lite trög, men vad menar du med med "bryt"? Du ser, jag är där igen med frågor..

Det där med hur stämningen låter tycker jag kan vara en humörsgrej. Jag vet jag kunde spela på nån av mina gitarrer som var rätt intonerad (rätt stämd), men vissa dar lät allt fel, och jag tyckte stämningen var åt fanders, men om jag kollade var den som den skulle. Nu är det ju skillnad på gitarr och dragspel vad gäller stämning, eftersom man stämmer gitarren "hela tiden" men tycker ändå att det låter helt fel på dragspelet vissa dar jämfört med andra. Som du säger, det sitter fel, inget känns rätt osv. Så tycker jag det är varannan dag. Minst!

Får jag fråga, du nämnde nåt om Piatenesi nyss i någon tråd. Jag vill minnas att jag sett dessa dragspel på blocket flera gånger som ser väldans fina ut.
TL
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 30 augusti 2013 - 22.30:   

Jag tror att det är någon annan än Andrew Walter som spelar melodistämman på det där Youtube-klippet. Andrew Walter hade ett annat spelsätt. Bra bit hur som helst.
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 176
Registrerat: 5-2012
Skickat fredag den 30 augusti 2013 - 23.17:   

När jag lägger in (mp3-) filen i min spelare (winamp) så står det (exakt):
"Andrew Walter, Majken Carlsson, Arnstein Johansen, Sverre C. Lund, Morten Bjone - Flickan Från Finnskogarna - Vals (Morten Bjorne, Knut Ivar Bee, Tor Bekkelund, K"
Så det är mycket intressant att höra, TL. Jag har denna låten med flera artister och flera versioner på CD, men just denna version har jag kommit över på nätet på ett ökänt sätt. Dock ska jag köpa skivan om jag hittar den. Det jag skulle säga var att jag inte förut fastnat så mycket för låten mer än att jag gillar den. Denna versionen fick mig att helt gå i taket dock, men först efter 3-4 lyssningar. Tycker det är en fullträff.

Jag hör emellertid inte mycket av den där "bröliga" tonen jag skrivit om tidigare att jag gillar. Undrar just om de spelar mest utan piccolo här? Hursomhelst låter det helt fantastiskt.
120
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 31 augusti 2013 - 8.33:   

Jag har nötter nånstans på låten och vill minnas att Ebbe står som kompositör? Lyssnade nyss igen å takten är väl typisk norsk! Sen "bryt"...Jaa man rosar med bryt i harmonierna, skruvar så öronen inte kan stå still å de lyckades på vissa ställen men den spelas en aning för fort för att målas upp i harmonierna! Det ger en annan stämning i lokalen när en skicklig lirare stuvar om i harmonier, med annat ord: musik!
Saabanders
Medlem
Användarnamn: Saabanders

Meddelande nummer: 37
Registrerat: 11-2009
Skickat lördag den 31 augusti 2013 - 10.47:   

Det er nordmenn som spiller her ja. Morten Bjone og Knut Ivar Bøe. Meget dyktige Jularbo-tolkere begge to. Har palten, på LP.
120
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 31 augusti 2013 - 11.12:   

Se där då är det bara mitt dragspel som behöver stämmas om eller spelas igång igen:-)
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 177
Registrerat: 5-2012
Skickat lördag den 31 augusti 2013 - 11.54:   

Jasså du hittade nötterna då!

Det där att takten är "typisk norsk" säger mig ingenting, men Ingvar hos Karlssons pratade en gång om att norrmän har en annorlunda spelstil gentemot svenskar. Vill minnas att han även sa att Lindqvist (Folke heter han väl) spelar lite åt det norska hållet.
Vad är det som skiljer då?

Saabanders, du kanske rent av vågar tipsa mig om nån norsk dragspels-CD som finns att köpa som du tycker är bra, förutom mina favoriter Holter og Nyland.