Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » ZeroSette  

Författare Meddelande
Saabanders
Medlem
Användarnamn: Saabanders

Meddelande nummer: 63
Registrerat: 11-2009
Skickat torsdag den 6 mars 2014 - 15.41:   

Er det noen som har tilgang til lister over serienr. på ZeroSette?? Slik at vi kan fastslå alderen utifra serienr? Det gjelder ett L 40.
Magpie
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 8 mars 2014 - 16.48:   

Om du lägger upp bild så kan jag komma med en gissning om du vill :-)
Gissar mitten av 70-talet utan att ha sett det :-)
Saabanders
Medlem
Användarnamn: Saabanders

Meddelande nummer: 64
Registrerat: 11-2009
Skickat lördag den 8 mars 2014 - 16.54:   

Har allerede bra med gissningar. Begynnelsen av -70tallet er nok næremeste vi kommer utifra utseende.
http://www.finn.no/finn/torget/annonse?finnkode=47088618
TL
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 8 mars 2014 - 18.21:   

En något annan fråga. Hur har försäljningen (nya) sett ut av Zero Sette i Norge? Ungefär när startade den, vem var agent?
Magpie
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 8 mars 2014 - 20.41:   

Ja den där sordinen känns väldigt mycket tidigt 70-tal. Du får väl höra runt med folk du känner som har ett Zero sette från ungefär samma tid och som vet exakt ålder och utgå från det serienumret. Har dock ingen aning om Zero sette hade serienummer efter antal totalt producerade instrument. Ibland, på vissa fabrikat tolkar jag det som att numret står för antal/år.
Men då brukar det vara ett snett streck emellan. I detta fall skulle det i så fall kunna vara nr 468 år 1975. Idag producerar väl de flesta fabriker ca 200-300 instrument per år men det torde ju varit fler då så det är inte omöjligt. Men OBS jag spekulerar bara vilt.
Var f.ö inte helt långt ifrån att köpa det där spelet själv :-)
Saabanders
Medlem
Användarnamn: Saabanders

Meddelande nummer: 66
Registrerat: 11-2009
Skickat lördag den 8 mars 2014 - 21.08:   

TL : Vet ikke sikkert men det tok nok til midt på -50tallet. Hornaas Musik var lenge importør, men er det ikke lenger. Er nok mange som vet mer om dette enn jeg.
Magpie. Serienummeren settes av importør, trolig fortløpende. Det er ulike nummerserier i Norge og Sverige, men begge ser ut til å gå fortløpende.Og det er ikke grunn til å tro at noen av sifferene referere til årstall. Ellers går det diskusjon om dette på Facebook, Dragspel i Norden
JFØ
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 13 mars 2014 - 0.25:   

TL:

Salget av Zero Sette starten nok i Norge allerede på tidlig 50-tall
Hornaas kan nok sies å være hovedimportør av Zero Sette, men flere andre foretninger hadde Zero Sette i hyllene.
Trekkspill som kommer fra Hornaas er i svært mange tilfeller merket med "Brillante Super DeLuxe". Hornaas har hatt importen av Zero Sette inntil nylig.
I Norge er nok Zero Sette det merket som sammenlagt har solgt mest (uten at jeg har noen bevis for det), med en karierre og popularitet som har vært stor siden midten på femtitallet og helt frem til 2000-tallet.

Noen ekstra fun-fact: Henry Haagenrud var med på å importere de første Zero Sette-spillene i Norge.
I Norge har også Zero Sette gitarene fått et eget navn, etter den velkjente jazzgitaristen Robert Normann. Gitarene fikk navnet RayHorn, som ellers har blitt navngitt både Zero Sette og Julio Guilietti (for et amerikanse markedet tror jeg).
Disse instrumentene ser ut til å holde god pris internasjonalt - så konklusjonen er at de syv brødrene (07) var dyktige instrumentmakere.

Videre TL, hvordan var historien i Sverige??
Det hadde vært interessant å hvite hvorfor det skilles mellom Giulietti og Zero Sette i Sverige - I Norge har vi ikke hatt Giulietti forhandlere og heller ikke mange av modellene, som F94, F127C etc...

JFØ
TL
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 13 mars 2014 - 17.08:   

Tack Saabanders och JFÖ för info om Zero Sette i Norge.
Om märket i Sverige vet jag bara att Curtini Musik i Stockholm varit den längst verkande importören. Tror att de hade det från första halvan av 60-talet och fram till kanske 80-talet. Därefter synes Lasses Musik i Luleå ha varit agent, liksom för Giulietti. Firman upphörde med nyförsäljningen för ganska länge sedan, och märket hade under en lång period ingen representant, förrän Karlssons Musik på senare tid återinfört fabrikatet, nu dock under Bugari:s paraply.
Vem som ev. hade agenturen innan Curtini vet jag inte. Importen verkar dock ha kommit igång i mitten eller senare delen av 50-talet att döma av annonser i Accordion-Journalen.
Märket Giulietti har sin helt egna historia. Kan återkomma om det.
Mvh TL
120
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 13 mars 2014 - 20.46:   

Lägger mej i om olika namn! Gissar att samma
fabrik säljer till olika länder och namn är betydelsefullt för folk, inge kul med namn som dragspelsfabrik xxx de ska vara namn som säljer i alla land då kan dilemmat uppstå med att exakt samma modell har upp till 4-5 olika namn exempel oyHarmonikka: (AB Dragspel) export till Norge blev namnet NECO +Brillante å kom därifrån hit som NECO Någon i Småland beställde namnet Princess även i Norge allt för att sälja bra...Tittar man på google så finns alla fabriker samlade i alfabetisk ordning å jag får den uppfattningen att de flesta har konglomerat med varandra några kämpar ensamma...såg att nån från Frankrike skänkte en mängd stålar till sin hembygd som hade Magiuen eller nåt sådant namn de var på fallrepet men skulle klara sej 5-6 år till med de pengarna... De är en soppa med namnen helt enkelt bara blanda å ge! Ändå spännande när man hittar 2 olika namn som kommer från samma tillverkare
TL
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 15 mars 2014 - 0.45:   

Visst är det så att det är rörigt med alla varumärken och tillverkare. Ska man hårddra varför det här uppstår, är det en mycket enkel orsak, och som vi har hört många gånger förut.
Till syvende och sist handlar allt om business. Den här branschen är inte annorlunda mot andra. Alla behöver sitt levebröd, och då gäller det att använda alla upptänkliga idéer och strategier.

När det gäller Giulietti (på typ 60-, 70- och 80-talet), så var detta märke inte ägt och marknadsfört av Zero Sette, som man ofta kan höra. Zero Sette utförde endast fabrikationen av spelen. Märket ägdes av Julio Giulietti och dennes företag, som självständigt bestämde design, konstruktion, specifikation av alla modellerna i programmet, och också skötte märkets försäljning och marknadsföring. Denna information har jag hämtat från olika internationella diskussionsforum, samt från den holländska bok som getts ut om Giulietti.
Det är inte att förneka att Zero Sette- och Giulietti-spel från den här perioden är mycket lika vad gäller det tekniska utförandet. Orsaken kan man ana är att Julio Giulietti och Zero Sette:s ledning samarbetade till att enas om gemensamma konstruktionslösningar, vilket gynnade båda parter på olika sätt.
Hoppas detta var något svar till din fråga JFÖ.
Mvh TL
JFØ
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 25 mars 2014 - 0.17:   

Tusen takk for et fyldig svar TL!!
Sörping
Medlem
Användarnamn: Sörping

Meddelande nummer: 8
Registrerat: 6-2013
Skickat fredag den 4 april 2014 - 9.29:   

Här kommer en bild på ett fint zero zette b26 cassotto. Troligen från slutet av 50-talet. Picollostämt, otroligt ljud
musicgjelin
Oregistrerad gäst
Skickat måndag den 10 november 2014 - 13.14:   

Hei, har noen kunnskap om Zero Sette importert til Sverige, har en B26 C som har stemplet inn nr.122. Dette spillet har "globus" som på trekkspillet som er avbildet her, men Zero Sette står opp ned i det røde feltet, det står Guidobaldi stemmer i det.Noen som vet når dette er produsert ?