Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Om nån har nåt tips ang bälgföring » Arkivera tills 2014-mars-28  

Författare Meddelande
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 269
Registrerat: 5-2012
Skickat onsdag den 19 mars 2014 - 22.51:   

Kilade ner till den "officiella" klubben i byn idag med spelet.
Han jag pratade om ovan spelar där och är typ centralfigur. Känner honom lite sen innan. Jag såg till att sätta mig närmast honom men hamnade på diskantsidan, men jag hörde ändå hur han spelade på basen i foxtrottakt som Hälsa Mikael. Han växelbasade inte alls med tonbasarna utan tryckte ner både ton och ackordbas samtidigt på varje slag. Min himmel vad bra det lät när han stampade på så där. Blev liksom lite jazzrockigt i rytmen på nåt släpigt underbart sätt och mycket improvisation i diskanten.

Jag blev dock lite förvånad över hur tyst och lågt han och alla andra spelade. Hade jag spelat som jag själv spelar normalt hade nog bara jag hörts. Ändå var det ett par stycken som hade cassottospel. Jag frågade honom om han brukar spela så tyst annars också, då sa han ja, annars åker bälgen ut för långt för fort och då tappar jag stilen. Undrar om jag inte blev röd i nyllet när han sa det. Jag undrade en stund om jag själv kanske lärt mig att spela för högt och onödigt kraftigt. För jag tar helst i rejält. Tycker de mesta gammeltjoat gör sig bättre så, åtminstone vals. Annat är det ju med tex visor.

En äldre dam kompade på gitarr (klassisk/nylonsträngad gitarr) som var mycket bra, en herre på fiol och en dam på nyckelharpa som var duktiga också. Det höjde upp stämningen tyckte jag. Tyvärr har de ingen basist och det fattades verkligen för det var lite svårt med takten i och med att alla inte hörde varandra. Funderar på att fråga om jag får spela elbas istället, så får jag lite gratisträning på det, för det är inte helt lätt att hålla jämn fin takt även om jag spelat gitarr i många år. Det blir hur som helst träning varje onsdag och det kommer jag att hänga med på. Det var ett väldigt trevligt sällskap av människor jag inte träffat förut, förutom den där liraren då.

Men jag skall spela in honom en dag framöver och lägga upp på YouTube sa jag till honom efteråt, efter att jag fick förklarat vad YouTube är. Det var han pigg på. Jag tror många skulle uppskatta det. Det kan nog bli ganska roligt också, för det är en skön rolig människa.
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 270
Registrerat: 5-2012
Skickat onsdag den 19 mars 2014 - 23.15:   

Har inte låten Tröndebrura vart på tal här en gång föresten?

I vilket fall, jag hörde nyss en version av den låten som fick mig att omvärdera den. Har inte tyckt den varit SÅ speciell förut, men då "hörde" jag inte att den kunde låta så här fint. Jag tog kontakt med Stefan persson, som dragspelaren heter, och ska köpa hans nya skiva där låten finns (man får beställa skivan av han personligen).

Man får trycka på "playknappen" direkt till vänster om där titeln står så börjar den.
Tycker detta är så vackert.

https://soundcloud.com/the-accordionist/tr-nderbrura
120
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 20 mars 2014 - 7.34:   

Ont om tid nu ett tag men det du beskriver om baskomp gör att det blir fylligare + att man har lätt att hålla takten....typiskt hemmapulare som hittat rätt!:-) En pers låter mer som orkester!
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 271
Registrerat: 5-2012
Skickat onsdag den 26 mars 2014 - 23.17:   

Hemmapulare som hittat rätt en nog en klockren beskrivning!

Vet inte om jag frågat detta förut, men vart kan jag vända mig om jag vill ha noter på en låt? Jag hittade ingen länk på SDR's sida.
Låtens titel är "Vid Antens Strand". Det är en vals som jag vet jag tyckte var en fin låt när jag var liten, men jag kan inte hitta något på nätet hur jag än söker, alltså ingenting alls. och inte minns jag hur den går.

Jag fick i alla fall bekräftat ikväll av en äldre duktig dragspelare i klubben att den heter precis så. Han kunde den dock inte. Jag tänkte om jag kommer över noter kunde nån i klubben eller på musikskolan spela melodin för mig.

Just det, jag tror han sa att kompositören heter, eller förmodligen hette, Ulf Martinsson. Möjligtvis en lokal förmåga, för han har även gjort en bit som heter "Vid Sämsjön", en pöl som ligger ett par mil från mig.
Saabanders
Medlem
Användarnamn: Saabanders

Meddelande nummer: 76
Registrerat: 11-2009
Skickat torsdag den 27 mars 2014 - 11.18:   

Det finnes grupper på Facebook som har mange noter. Prøv en som heter Dragspel i Norden.
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 272
Registrerat: 5-2012
Skickat fredag den 28 mars 2014 - 12.35:   

Du jag hittar inte den facebooksidan. Kan du skriva ut adressen. Ska fråga på SDR's FB-sida när jag kommer hem, kanske får tur.
Ingen Pöl
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 28 mars 2014 - 12.59:   

Sämsjön finns även i en större upplaga mellan Åsele och Dorotea.
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 273
Registrerat: 5-2012
Skickat fredag den 28 mars 2014 - 22.16:   

Ja det har du rätt i, tänkte jag inte på. Och Wikipedia listar 4 st "Sämsjön" i sverige.
Dock ligger även Anten helt nära här, fast om han var från trakterna var ju bara en gissning.
Ska ta reda på det snart, och förhoppningsvis även hitta låten jag letar efter.

Större och större föresten, det var inte många droppar större. Kallar dom där småa man kan korsa simmandes för pölar.