Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Om nån har nåt tips ang bälgföring » Arkivera tills 2014-april-11  

Författare Meddelande
Saabanders
Medlem
Användarnamn: Saabanders

Meddelande nummer: 77
Registrerat: 11-2009
Skickat fredag den 28 mars 2014 - 22.20:   

https://www.facebook.com/groups/276212492531314/?fref=ts

Dette er en lukket side som du må være medlem for å få tilgang til
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 274
Registrerat: 5-2012
Skickat torsdag den 10 april 2014 - 20.35:   

Varför är detta "Guerrini Superior" 70-talsspelet så dyrt, är det värt såppas om det är i ypperligt skick, och kan man räkna med att få sålt det för det priset utan tur? Är det cassotto föresten?

http://www.blocket.se/malmo/Guerrini_Superior_4_52185899.htm?ca=12&w=3
120
Oregistrerad gäst
Skickat torsdag den 10 april 2014 - 21.38:   

Hej! Jag skrev sök på google där finns det massor av dem med bilder och även detta spel...är nog räknat som höjdarspel men svårt avgöra om cassotto utförande på det, iallafall elektroniken är original
Magpie
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 11 april 2014 - 9.24:   

Ja självklart cassotto på ett Guerrini superior. Anledningen till att det är så dyrt är att det finns en viss marknad för dem bland folk med rötterna på Balkan. Samma sak med Dallape,, de kostar 3000-4000€ i tex Serbien och Kroatien. Vet inte om du tänkt på det men ofta när det är dallape eller Guerrini cassotto pianospel ute på blocket står det att det är original från Italien. För oss är det ju självklart att italienska spel är tillverkade i Italien. Men saken är den att det kryllar av kopior, framförallt på dallape. Det rör sig oftast om spel med delar från Italien, typ registerknappar, fötter, stämmor etc... Men allt är ihopsatt av nån gubbe i Belgrad. Så på annonssidor motsvarande blocket i Serbien kostar en Dallape eller Guerrini kopia ungefär lika mycket som ett orginal spel i Sverige medan de som verkligen är orginal säljs för det dubbla, dvs mellan 25 och 40 tusen.
Detta Guerrini är förmodligen ett orginalspel. Jag tror att det är tillverkat för den Yugoslaviska marknaden, designen är helt stulen från Dallape.
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 275
Registrerat: 5-2012
Skickat fredag den 11 april 2014 - 23.13:   

Nej det har jag inte tänkt på, men lär automatiskt göra det i fortsättningen. För övrigt mycket kul info i ditt inlägg. Det är verkligen kul att höra sånt här.

Jag vet av egen erfarenhet att forna jugoslaver är väldigt förtjusta i Guerrini. Känner en hel del i byn här, och de blir så besvikna när jag köpt nytt spel men inget Guerrini. Även om inte en enda av dom spelar själv så vill de gärna prata dragspel och visar i allmänhet stort intresse och kommer t.o.m och tittar när jag sitter och plinkar och tränar ensam på musikskolan på kvällarna. Mina svenska (arbets-)kollegor brukar mer dra oneliners i stil med "vad kul att du blev intresserad av dragspel innan det blev omodernt". Rätt kul det med i och för sig.

Men hur kommer det sig att just Guerrini (och Dallape som du säger) blivit så populära där nere? Det finns väl ingen motsvarighet i sverige för nåt speciellt märke som är populärare än andra på det viset?
Och i hur stor utsträckning finns dessa kopior i sverige/blocket? Det låter ju som om man kunde få sig ett kanonspel billigt, så jag gissar att det knappt finns nåra såna här.

För övrigt, när jag ändå är på tjathumör, så har jag spelat in en del låtar med Hagströmmet jag köpte (Ambassador). Och jag minns, Magpie, att du en gång sa nåt i stil med att cassottospel inte direkt var nåt för traditionell svenskt gammeltjoa. Då förstod jag faktist inte riktigt varför det skulle spela nån roll. Men nu är jag beredd att fullt ut hålla med dig. Även om jag inte trivs speciellt bra med spelet och aldrig spelar på det (tycker det tar för mycket luft fast det är tätt), så låter det långt mycket bättre än mina cassottospel för den typen av musik. Det går inte ens att jämföra. Jag gissar att mina öron börjar bli finkänsligare för ton och att jag börjar höra de skillnader jag inte hörde förut. Men gud vad det låter bra i jularbovalser, det blir en helt annan låt med Hagströmmet. Och det gör ju att jag även får fortsätta att leta efter ett spel utan cassotto. Jag behåller gärna Hagströmmet dock, som jag tror är i rätt gott skick, för Fjärås har varit rätt frikostiga med inbyten, så blir det tillfälle kommer jag inte vara sen. Har du själv nåt hemma nån gång du tycker låter riktigt bra, och kan tänka dig att göra dig av med, skulle jag uppskatta mycket om du kontaktade mig. Antingen här eller privat på min Youtube-kanal. Jag är inte sen på att göra snabb affär, lita på det.


Mycket frågor ikväll, och jag har några till :-)!.

Jag ser detta på blocket http://www.blocket.se/goteborg/Exelsior_N_Y__Charles_Magnante_spel_52694962.htm? ca=12&w=3
Det står "Registreringen är på amerikanskt vis: med en knapp för varje kör". Varför i hela friden är det inte alltid så på alla spel, krävs det så mycket mer (vikt och arbete) för det?? För det måste väl ändå betyda att att man "stänger av och på" de körer man vill?
Jag drar mig dock lite för att köpa spel i den prisklassen och över privat hur som helst.
TL
Oregistrerad gäst
Skickat fredag den 11 april 2014 - 23.31:   

Tanken med registren på moderna spel är att man med en enda enkel knapptryckning snabbt ska kunna byta från en kör eller körkombination till en helt annan. Registreringen på Excelsior-spelet är egentligen mycket enklare att bygga.
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 276
Registrerat: 5-2012
Skickat fredag den 11 april 2014 - 23.54:   

Inte första gången jag blir generad när jag frågar en sak. Jag som ska spela på en begravning i nästa vecka och har ett tänkt snabbt registerbyrte i låten borde ju tänkt på det, men det gjorde jag inte, tack TL.

Kanske du även kan svara på varför jag även ser ett Falconetti 4-kör med enbart 7 registerknappar?
Jag förstår grejen med 16-8-8-8 utan cassotto men hur vanligt är det, går det hem?

Sen, undrar om nån vet vad denna låten heter.
https://www.youtube.com/watch?v=1SdEp1frAGU&list=FLMr4p4j6aHsfXIUiQT8e92g&index= 3
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 277
Registrerat: 5-2012
Skickat fredag den 11 april 2014 - 23.56:   

Just det, videon ovan är den första som jag såg på Bayan accordion och slog på Wiki och fick lära mig om det. Hur intressant som helst.