Startsidan för AntikPrat !

AntikPrat » Musik & instrument » Om nån har nåt tips ang bälgföring » Arkivera tills 2014-oktober-22  

Författare Meddelande
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 278
Registrerat: 5-2012
Skickat lördag den 12 april 2014 - 0.13:   

Ytterligare en grej. Hur i helsike förklarar man för nån som inte kan noter, och som enbart spelar låtar med en enda ton, hur man spelar med flera toner/noter samtidigt?
TL
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 12 april 2014 - 1.23:   

Om man kör google översätt på den ryska låttiteln så blir svaret "Konsert polka". :-)
Övriga frågor har jag tyvärr inte så bra svar på.
Magpie
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 12 april 2014 - 7.54:   

Nu dök det upp både ett Guerrini och ett Dallape på blocket

http://www.blocket.se/malmo/Guerrini_superior_2_president_53229965.htm?ca=11&w=3
http://www.blocket.se/malmo/Dallape_53229987.htm?ca=11&w=3

Guerrinit ser ut att vara orginal och priset högt. Dallapet, som det f.ö står är orginal är kanske lite väl billigt i sammanhanget för att vara det. Svårt att se på bilden men diskant registerknapparna ser inte riktigt ut som de brukar.
Anledningen till att just Guerrini och Dallape blev så poppis i
forna Yugoslavien har jag inget säkert svar på men förmodligen är det bara en slump. Men båda märkena byggde special modeller som bara levererades dit, 6 radiga Knappdragspel sk Dugmetera och 140 basars pianospel med en molltersrad längst ner.
Men jag undrar lite hur folk hade råd med dessa dragspel under kommunisttiden, ett enda spel måste ju kostat en årslön. Troligt att man fick nåt statligt stöd om man var professionell musiker.
Guerrini och dallape har nästan blivit nationalsymboler, finns ju många andra märken som är lika bra men det verkar vara nån grej att man ska ha just dessa. Nu råkar ju båda dessa fabrikat ha gått i graven nyligen så nya piratkopior lär väl sälja bra. Råkar känna till att många "svenska" 5-radiga Guerrini spel har hamnat nere i Serbien/Kroatien för ombyggnad, till pianospel!
Det nya "Balkanmärket" efter Guerrini/Dallape heter Siwa o Figli och drivs av en Serb som började sin bana som dragspelsbyggare i Belgrad. För en tio år sen flyttade han till castelfidardo i Italien där spelen nu tillverkas. Det är riktigt fina dragspel inspirerade av Dallape, Guerrini och framförallt 60-talets Scandalli super VI. Settimio soprani är ett annat "nytt"
märke som fyller tomrummet efter Guerrini/Dallape.

Ja många som spejar gammeltjo föredrar väl också det "gamla" ljudet till detta. Alltså spel med bred violinton utan cassotto.
120
Oregistrerad gäst
Skickat lördag den 12 april 2014 - 19.00:   

Ja 16-8-8-8 är vanligare än man tror utomlands och de känns mera fulltoniga än de flesta 16-8-8-4 som kan bli skrikiga i övre tonområdet...
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 281
Registrerat: 5-2012
Skickat söndag den 6 juli 2014 - 23.06:   

Min bil "pajade" såklart i samband med att åka till Ransäter i år. Hann inte leta upp nån ny så jag stannade hemma. Var någon av er där?

Attans att jag missade Alf, han spelar ju så fint, det hade jag gärna kollat på. Men det var säkert många andra bra dragspelare också, och hade ni nån tur med vädret?
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 292
Registrerat: 5-2012
Skickat tisdag den 21 oktober 2014 - 1.00:   

Finns nån som vet vad som är "rätt" sätt att spela på, enligt kursplan, när det gäller dim i basen? Ser ibland att en del gör väldigt långa hopp när de tar dim pga att dom tar dimmet på grundbasen i andra raden så ackordbasen hamnar under i samma rad. Är det det "korrekta" sättet?
TL
Oregistrerad gäst
Skickat tisdag den 21 oktober 2014 - 16.55:   

Normalprincipen, såvitt jag känner till, är helt enkelt att ta angiven grundbas och tillhörande dim-knapp, eventuellt växelvis med grundbasen ovanför. Alltså vid exempelvis G-dim i noterna, tas grundbas G, ackordbas G-dim, växelbas D, osv. samma igen. Sedan kan man göra på alla möjliga mer avancerade sätt, men ovan är grundprincipen såsom jag vet.
Mvh TL
Musettelover
Medlem
Användarnamn: Musettelover

Meddelande nummer: 293
Registrerat: 5-2012
Skickat onsdag den 22 oktober 2014 - 2.11:   

Misstänkte att det var så. Jag letar själv reda på närmsta grundbaston som oftast hamnar på översta (första) raden. Och det finns ju endast tre olika dimackord, så hamnar tillhörande ackordbas inte rakt ner i samma rad (det gör den aldrig) så är det ju antingen knappen till vänster eller höger om den som blir rätt. Kanske tur jag kört så, slipper långa svåra hopp. Hitta rätt klarar jag nog, men att med utdragen bälg som man pressar in känns det ju nästan omänskligt svårt att hoppa neråt (mot golvet) i basraden.

Fast är du säker på att man i G-dim växelbasar med D? För tonen D finns ju inte i G-dim.
Kan endast komma på en enda låt jag spelar som har så lång takt i dim att jag hinner "grundbasa" 2 ggr, och då tar jag samma ton 2 ggr, låter konstigt annars oavsett vilken ton jag växelbasar med.